Durbuy is het kleinste stadje van de wereld. Hoewel het in hartje Wallonië ligt, waan je je er een beetje in Vlaanderen. Is je Frans niet al te best dan kan je er bijna overal in het Nederlands terecht. Ondernemers Marc Coucke en Bart Maerten en chef-kok Wout Bru zetten er hun schouders onder een toeristisch succesverhaal.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Jaren geleden zong Rob Vanoudenhoven op de tonen van Sandra Kim’s ’J’aime la vie’ over het toen wat wegdeemsterende stadje in een meander van de Ourthe zijn ‘J’aime, j’ aime Durbuy’. Vandaag kuieren zowel hotelgasten als dagjesmensen in de pittoreske steegjes van het oude stadscentrum met aantrekkelijke winkeltjes en verpozen ze in gezellige drank- en eetgelegenheden. De twee seizoenen van het goed bekeken VTM-programma ‘Vakantiehuis for live’, die zich afspelen in Marc Coucke’s vakantiepark ‘Les jardins de Durbuy’ en met een gastrol voor Wout Bru en zijn hotel-restaurant, droegen onmiskenbaar bij tot deze revival.

 

Historisch verleden

Het kasteel van Durbuy dateert uit het einde van de negende eeuw. Aan de voet ervan ontwikkelde zich in de loop der eeuwen een zo belangrijk economisch centrum dat het plaatsje in 1331 stadsrechten kreeg. De stadsomwalling werd inmiddels deels gesloopt en de recollectinen verlieten intussen hun klooster. Maar het middeleeuws stratenplan bleef nagenoeg intact en geeft het stadje haar charme, die een grote aantrekkingskracht uitoefent op toeristen. In het museum zijn audiogidsen beschikbaar voor een stadswandeling langs dit historisch verleden. Voor een verkenning van de ruimere omgeving kan je aan de balie van het hotel tickets kopen voor een rondrit met een toeristentreintje. Het rijdt o.m. langs het grootste adventeur park van België met zowel indoor als outdoor activiteiten voor alle leeftijden en het houdt halt aan een uitkijktoren voor een prachtig panorama.

 

Een nieuw verhaal

Vandaag leven er nog slechts een 70-tal inwoners van Durbuy – waaronder de graaf d’Ursel, die er nog steeds in zijn kasteel woont – niet van het toerisme. Toen een van de telgen van de familie Caerdinael in 2017 geen opvolger meer had voor zijn hotel, kocht ‘La Petite Merveille’ van Marc Coucke en Bart Maerten dit pensionnetje met 23 kamers. Het begin van een groots opgezet plan om er samen met Wout Bru voor te zorgen dat Durbuy – naar het voorbeeld van de Belgische kust – niet enkel recreanten in de vakanties en weekends aantrekt, maar dat ook de zakenwereld de weg erheen ontdekt voor seminaries en teambuilding.

 

Sanglier

Nadat ze van de zus Caerdinael de naburige 65 jaar oude gevestigde waarde ‘Le Sanglier des Ardennes’ konden kopen, startte in 2018 de werken om die twee panden te renoveren en uit te breiden tot het huidige 5 sterrenhotel Sanglier. Door Corona moest de opening – voorzien voor eind 2020 – uitgesteld worden tot 12 februari 2021. Toen half juli 2021 de Ourhe uit haar oevers trad, liepen de kelders onder en stond het water op het gelijkvloers ruim één meter hoog. Het hotel moest in aller ijl ontruimd worden, maar kon een goede week later al opnieuw gasten ontvangen. In de 95 ruime kamers en suites van Sanglier kunnen de gasten genieten van alle comfort en in de badkamers kunnen ze kennis maken met enkele verzorgingsproducten van Nathalie, het handelsmerk van mevrouw Coucke. Wie een verblijf in Sanglier plant om iets speciaals te vieren, kan vooraf een wensenlijst invullen om de viering extra luister bij te zetten of een persoonlijker karakter te geven.

 

Een wijnkelder om ‘U’ tegen te zeggen

Een magnifieke wijnkelder met 15.000 flessen loopt onder de hoofdstraat van Durbuy door en verbindt de oude Sanglier met het nieuwe hotelgedeelte. De kelderverdieping bestaat uit vier aparte ruimtes die samen één gigantische wijnkelder vormen. De retroverlichting op de oude stenen in combinatie met moderne strakke lijnen en mooie materialen geven het geheel een onmiskenbare, unieke uitstraling. Het typeert deze ondernemers dat ze dit project zowel architecturaal als technisch realiseerden met lokale firma’s. Van thuis uit kreeg Gianluca Di Taranto de liefde voor het vak mee. Na zijn opleiding in Frankrijk en België gaat hij achtereenvolgens aan de slag in het sterrenrestaurant Het Zilte en in The Jane van Sergio Herman. Zowel in 2019 als in 2020 werd hij uitgeroepen tot beste sommelier van België. Vandaag stelt hij als wijndirecteur de kaarten van de vier restaurants van Sanglier samen.


Vier restaurants

De zeer goede reputatie bij gastronomen van de oude Sanglier des Ardennes legt de verwachtingen voor het nieuwe concept zeer hoog. Maar geen nood! Sterrenchef Wout Bru houdt immers wel van een uitdaging. Als zakenpartner van Marc Coucke & co engageert hij zich voor een zeer divers en gedurfd aanbod, dat kennelijk goed aanslaat bij de gasten van Sanglier, die kunnen kiezen uit vier totaal verschillende restaurants.
In ‘La Bru’sserie’ op het gelijkvloers van Sanglier, benut Wout de hippe culinaire succesformule van foodsharing om zijn tafelgasten in een vier- of zesgangenmenu te verrassen met nieuwe smaken en minder voor de handliggende combinaties. In het aanpalende grillrestaurant ‘Wagyu’ beoogt de chef een totaalbelevenis, waarbij het visuele minstens zo belangrijk is als de smaakervaring. Vlees en vis wordt er op een vanuit de zaal goed zichtbaar vuur gegrild en gekruid om daarna vakkundig met bijhorend garnituur en passende saus geserveerd te worden. In ‘Le grand verre’ aan de andere kant van de brug brengt Wout in een surrealistisch artistiek kader voor de echte kenners en liefhebbers een gastronomische keuken met uitgekiende eigen creaties. Enkel open vanaf donderdagavond tot en met zondagavond. In ‘Limoni e tartufi’ op loopafstand van het hotel is het een en al Italiaans. Naast pasta's en pizza's vind je enkele onvermijdelijke recepten zoals Osso Bucco, Escalope alla Milanese, Saltimbocca alla Romana... In de kruidenierswinkel zijn de ingrediënten voor deze bereidingen te koop.

 

Wellness en fitness

Naast de boetieks aan de ingang van Sanglier stelt het hotel in een fitnessruimte (Technogym) alles wat nodig is voor een gewichthef sessie tot een cardio workout ter beschikking van haar gasten. In het wellnesscenter op de tweede verdieping van het hotel heerst een intimistische sfeer van hout en marmer. Zowel gasten als niet-gasten zijn er welkom en kunnen er lichaam en geest ontspannen. In de wellnessruimte kunnen zij gebruik maken van de hamam, spa Stream (hydrotherapie + chromotherapie), sauna met panoramisch uitzicht op de natuur, de ijsfontein, het thermisch bad, de doucheroute om het lichaam te stimuleren, de relaxatiezaal, kruidenruimte met gearomatiseerd water en zoetigheden van Wout Bru, een buitenjacuzzi op het terras en een meditatieruimte. De verzorgingsruimte telt 5 cabines voor individuele lichaamsbehandelingen, waaronder het gloednieuw concept psammothérapie. een unieke en complete lichaamsmassage op een bed gevuld met warme kwarts.

 

Arrangementen

Om onder de beste voorwaarden en in optimale omstandigheden van een verblijf in Sanglier te genieten, raden we aan de arrangementen te bekijken. Klik hier voor de arrangementen.