Als je kamperen te omslachtig en hotels te duur vindt, is een appartement van de keten Holiday Suites een mogelijk alternatief. Onlangs kwamen er in Bray-Dunes, gelegen aan de Opaalkust net over de Belgische grens, vijf nieuwe residenties van Holiday Suites bij. We testen samen met de 7-jarige Flore en haar zusje Anna van 5 een appartement in Villa les Margats uit.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.


De richtlijnen die we per mail krijgen, zijn duidelijk. We ontvangen een code waarmee we de voordeur van het appartementsgebouw kunnen openen. In de inkomhal openen we met een tweede code de kluis waarin we een omslag op naam met de sleutel van ons appartement vinden.
Het wordt een spannende verkenning. Bij het binnenkomen kunnen we in de ruime inkomsthal meteen al onze spullen kwijt. De living met keuken, zithoek met flatscreen en eethoek is daarentegen nipt berekend, maar alles is van een prima kwaliteit. Het is vrijdagavond, te laat om met jonge kinderen nog uit eten te gaan. Dus hebben we alles bij om een vlugge spaghetti te maken en de keuken te ontdekken. Inderhaast vertrokken en buiten keukenhanddoeken en badhanddoeken weinig meegenomen. Tot onze grote opluchting is alles voorzien. Er is een microgolf, frigo, afwasmachine, een elektrisch vuur met vier kookplaten, een koffiemachine, waterkoker, servies voor zes personen, pannen, potten, schotels en we kunnen niks bedenken dat in de keukenschuif ontbreekt. Op het aanrecht liggen er afwassponsjes, detergent en tabletten voor de vaatwas. Er is een strijkplank, strijkijzer en een haardroger in de badkamer.
In de twee slaapkamers, met telkens een lit-jumaux, liggen het beddengoed en de dekbedden klaar. De grote van de slaapkamers zijn typisch Frans, dit wil zeggen, buiten een bed en een ruime kast is er geen ruimte op overschot. Geen probleem want het bed is breed genoeg en dat geniet onze prioriteit.

 

Veel te doen in Bray-Dunes en omgeving

‘s Anderendaags trekken we op verkenning. Het is eind januari, koud, winderig en regenachtig. Als de zon even komt piepen, zijn de meisjes niet te houden en willen ze naar de zee en het strand. Ze hollen naar het water, maar het is iets te koud en de zee té onstuimig om pootje te baden. Schelpjes rapen is een mooi alternatief waar het kleine grut lang mee zoet is en enthousiaste kreten laat bij het vinden van grote kleurrijke exemplaren. Als we even later een wandeling in de duinen plannen, is een fikse regenbui een pretbederver. Geen nood, we hebben gelezen dat er in het naburige Duinkerke van alles te beleven valt. Dus nemen we de wagen en rijden richting Dunkerque.

 

Musée Portuaire

Het eerste wat we bezoeken is het Musée Portuaire. Het is gevestigd in een gewezen tabaksmagazijn uit de 19de eeuw. Het museum werd in 1992 opgericht op initiatief van dokwerkers die – gezien de snelle evolutie van de technieken – het belangrijk vonden dat er een getuigenis zou bewaard blijven van hun werk en de arbeidsomstandigheden van vroeger. Maquettes, schilderijen, werktuigen, foto’s en multimediaopstellingen brengen het gewriemel op de kaaien terug tot leven. Oorspronkelijk dachten we dat het museum kleine meisjes niet zou boeien. Integendeel, Anna en Flore kijken gefascineerd naar de filmpjes over vroeger en via interactieve schermen ontdekken ze in detail het leven van de schippers. Ook het speelhoekje boven met strips en plaatjes om te kleuren, kent succes. Jammer dat de boten buiten alleen op zondag te bezoeken zijn.

 

Een reis door de ruimte

Het weer blijft slecht dus besluiten we ‘s anderendaags PLUS (Palais de l’Univers et des Sciences) te bezoeken. Het is een prachtig museum dat op aanschouwelijke wijze al de geheimen van de aarde en het universum uitlegt. “Wat jammer” zegt de dame aan de balie, “we hebben speciale programma’s voor jongeren en kinderen, maar helaas zijn er vandaag geen sessies. Ook de voorstelling deze namiddag in het planetarium is die voor volwassenen”. Maar we wagen het er toch maar op. Ook al begrijpen ze de proeven niet, de uitbeeldingen met kleuren, licht en geluid beschouwen ze als leuke spelletjes en opa doet een poging om zijn wetenschappelijke kennis op een niveau van een vijfjarige uit te leggen. De max. vinden ze echter de voorstelling in het planetarium. Vooral naar de opleiding van de astronauten en hoe die gewichtloos in de ruimte leven, kijken ze met grote ogen. Later komen de vragen, die we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
Als kers op de taart beëindigen we onze tweedaagse vakantie met een bezoek aan een crêperie voor een welverdiende pannenkoek.

 

Praktische informatie
-Holiday Suites
www.holidaysuites.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

– Musée Portuaire
Quai de la Citadelle
Dunkerque
www.museeportuaire.com

 

– PLUS Palais de l’Univers et des Sciences
Rue du Planétarium
Capelle-la-Grande
Een gedetailleerd programma vind je op hun website
www.le-plus.fr