Het Europa-Park in het Zwarte Woud ontving voor de vijfde keer de Golden Ticket Award voor het beste pretpark ter wereld. Het is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook op één na best bezochte park van Europa. Dit jaar komt er een tweede park, een zesde hotel, een themagebied en vele andere belevenissen bij. Verbazingwekkend dat meer dan de helft van de Vlamingen en Nederlanders nog nooit van Europa-Park heeft gehoord. 80% van wie het eenmaal ontdekte, komt immers binnen de drie jaar terug.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

 

Nee, de zevenjarige Flore wou geen geschenkjes voor haar verjaardag enkel centjes. Vorig jaar had ze voor de eerste maal, samen met haar twee jaar jonger zusje, Europa-Park ontdekt en ondanks latere uitstappen en vakanties bleef Europa-Park voor haar de nummer één en spaarde ze centjes om er terug naartoe te kunnen gaan. Uitbundig was dan ook de vreugde toen ik de uitnodiging kreeg om de nieuwigheden in het park te ontdekken en zij en haar zusje mee mochten. Temeer omdat ze ondertussen gegroeid is en met haar 1m 20 op heel wat meer attracties kan, tot grote frustratie van haar kleiner zusje. Maar dat duurt niet lang want in Europa-Park vinden ook de kleintjes, de bangerikken, de pretparkhaters genoeg vertier om er drie zalige dagen te beleven.

 

Een familiebedrijf

Onvoorstelbaar dat dit reusachtig park nog altijd in handen is van één familie. Die Duitse successtory begon bij Paul Mack, die in 1780 in het Duitse Waldkirch een bedrijf oprichtte dat gespecialiseerd was in het bouwen van postkoetsen. Vanaf 1920 kwamen daar nog attracties voor jaarmarkten bij. Zo ontwierpen ze de allereerste houten achtbaan, een spectaculaire attractie die de aandacht van de wereld van pretparken trok. Van overal ter wereld kwamen bestellingen binnen. In 1972 kwamen Franz Mack en zijn zoon Roland op het idee om met al de attracties die ze ontwierpen een eigen park te beginnen. In een klein dorpje in het zuiden van Duitsland gelegen aan de rand van het Zwarte Woud, openden ze op 12 juli 1975 het Europa-Park.

 

Een reis door Europa

Het park is ingedeeld in vijftien themaparken, die telkens verwijzen naar een ander land: Spanje, Zwitserland, Griekenland, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Engeland, Ierland, Rusland, Portugal, Scandinavië, Ijsland. Het is alsof je een reis door die Europese landen maakt want alles is uitgewerkt tot in de kleinste details om de sfeer van het land zo goed mogelijk te evoceren. Regelmatig komen er nog nieuwe landen bij en één van de volgende wordt… België.

 

Achtbanen, niet voor doetjes

Ook al is Flore nu al 1m20 voor de achtbanen zal ze nog twintig centimeters moeten groeien, maar haar papa wil ze allemaal uitproberen. De Alpenexpress is de oudste, maar is ondertussen veel attractiever geworden doordat je dank zij een virtual realitybril een rit door een andere wereld maakt. De spectaculairste achtbaan is de Blue Fire Megacoaster waarin je van nul naar honderd kilometer per uur raast in amper 2,5 seconden. Je wordt naar 38 meter hoogte gelanceerd om vervolgens vier keer over kop te gaan. Tijdens de rit kan je je hartslag meten. En toch kan het nog sneller. De Silver star haalt een topsnelheid van 130 kilometer per uur en maximale krachten tot 4G. Dit betekent dat je lichaam tijdelijk vier keer zwaarder wordt dan normaal.  Schrik? Geen probleem er zijn nog meer dan 100 andere attracties, een feeëriek sprookjesbos, spetterende wildwaterbanen, een spectaculaire uitzichttoren... Maar over Voletarium, het grootste ‘flying theater’ van Europa, waarbij je in een gigantische panorama-stimulator door de wolken over de mooiste plekjes van Europa vliegt, zijn zowel de stoeren als de doetjes het eens: dit is de allermooiste attractie.

 

Zoveel meer dan een pretpark

Het is niet alleen leuk om de heel aparte sfeer van elk land op te snuiven, maar bovendien kan je in de vele restaurants en cafés genieten van de culinaire specialiteiten van het land zoals: Nederlandse poffertjes, Spaanse paella, Italiaanse pizza, Griekse gyros, Zwitserse raclette...In vergelijking met andere parken is het culinair aanbod niet alleen heel ruim, maar ook best betaalbaar. Dit jaar proberen we Foodloop uit, het spectaculair Achtbaanrestaurant in Luxemburg. Het is lang aanschuiven, maar eenmaal binnen is het dolle pret. Via een touchscreen bestellen we het eten dat dan in een gesloten pannetje via een achtbaan – waarvan sommige met een looping – op onze tafel belandt. Voor wie het culinaire primeert, is er nu ook een 2-sterrenrestaurant.  Ook op andere vlakken heeft Europa-Park veel meer te bieden dan andere parken. Alleen al de zes grote live shows, met 340 professionele artiesten uit 30 verschillende landen, goed voor 23 uur per dag, zijn de inkomprijs meer dan waard.  En dan zijn er nog de films, zoals in de 360-graden bioscoop Traumzeit-Dome waar je liggend op een van de vele ligkussens mee op avontuur gaat met twee kinderen. Samen met een astronaut gaan ze op een missie door het heelal en leren er alles leren over de opleiding en het leven van astronauten in de ruimte. Ook de Magic Cinema 4D, die dit seizoen weer uitpakt met een nieuwe 4D-film vonden onze meisjes fantastisch.

 

Europa-Park opent een tweede park...

Momenteel wordt er hard gewerkt aan Europa-Park’s nieuwe waterwereld Rulantica, dat eind 2019 opengaat. Dit tweede park ligt aan de toegangsweg naar het bestaande resort. Op het 45 hectare grote terrein zal ook het zesde themahotel een plaatsje krijgen. In Rulantica, die een heel jaar zal open zijn draait alles om water. Als thema is niet gekozen voor de tropen of palmbomen, maar voor mystieke Noord-Europese sferen. Het indoorgedeelte van het waterpark telt 32.600 m² en is ingedeeld in 8 themagebieden. Zo is Troll Valley helemaal afgestemd op de allerkleinsten. Er komen 25 waterattracties waaronder 17 glijbanen, Duitsland grootste golfslagbad en een ontspannende Mystery river. Bij mooi weer kan je terecht in een buitenbad van 500 m², een ‘Wilde River’ en een grote ligweide.

 

… en een zesde hotel

Ook het zesde themahotel Kronasar, waar de gasten via een brug een exclusieve toegang hebben tot Rulantica, neemt er een prominente plaats in. In het grote Museum Hotel zal in een natuurhistorisch museum de historische vondsten van de Adventure Club of Europe worden tentoongesteld. Je krijgt er als hotelgast het gevoel alsof je belandt bent in de bekende film Night at the museum. In het hotel komen twee restaurants: een fine dining restaurant en een familierestaurant. Op de tweede verdieping is er een bar met als thema Noordse ontdekkingen. Vanuit de bar en vanaf de terrassen van beide restaurants kijk je uit op de fjorden van de haven van Rulantica.

 

Tips en informatie

 

– Openingstijden
– Het park is in 2019 open tot 3 november, van 28 september tot 3 november staat alles er in het teken van Halloween. Het park heropent op 23 november tot en met 6 januari voor de feeërieke kerst- en eindejaarsperiode.
– Het park is open van 9 tot 18 uur. Wanneer er veel volk is, blijft het park open tot 19 à 20 uur. Dit wordt meestal kort na de middag aangekondigd.
– Na sluitingstijd van de attracties blijven de restaurants, tavernes en cafés nog open zodat je er werkelijk een heel lange dag van kunt maken.

 

– Prijzen
Minder dan 4 jaar : gratis
Van 4-11 jaar : €44,50
Volwassenen : €52
Senioren (vanaf 60 jaar) : €44,50
Mensen met een handicap: €44,50
Parking per dag: €6

 

– Bereid je goed voor
Als je slechts één of twee dagen tijd hebt en maximaal wilt genieten, bereid je best alles zo minutieus voor. Wij deden dat via de uitgebreide site van Europa-Park met informatie over de attracties (onder andere lengte- en leeftijdsrestricties) en shows. We bekeken het park op YouTube en volgden de laatste ontwikkelingen op Facebook. Eenmaal aangekomen duiden we de attracties aan op het (gratis) plattegrond en downloaden de app zodat we een goed beeld hebben van de wachtrij om concreet af te spreken voor de drank- en eetstops. Vooreerst verkennen we de omvang van het park door een gezamenlijk ritje met de EP-Express te maken. Nadien splitsten we in een groepje ‘durvers’en ‘minder stoeren’.

 

- Overnachten
Overnachten kan je in één van de zes viersterren themahotels. Maar je kan ook met je camper komen, overnachten in een blokhut, een huifkar of in een Tipitent. Niks belet je dan om eens binnen te lopen bij een van de Europa-Park-Hotels, te genieten van de fonteinshow van Hotel Colosseo, de dag af te sluiten met een drankje in een van de hotelbars en te genieten van het panorama over het park en de omgeving. Mits vooraf reserveren kan je in de hotels ook terecht voor een uitgebreide avondbuffet.

 

- Hoe er naartoe?
Het park ligt in het Zwarte Woud op enkele kilometers van de A5, bij het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Zwitserland

 

- Meer informatie
www.europapark.de
www.facebook.com/europapark
Een gratis Nederlandstalige brochure kan aangevraagd worden via www.europapark.de/aanvraag
Europa-Park heeft ook een eigenYoutube-kanaal. Hier vind je bijvoorbeeld filmpjes van alle achtbanen die in het park staan: www.youtube.com/europaparkchannel