In 1972 transformeerde een plaatselijke Mercedes-dealer een prachtige boerderij in het landelijke Argenteau bij Luik tot Auberge  Au Comte de Mercy. In 2009 nam de toen reeds 71-jarige sterrenchef Robert Lesenne de exploitatie over. Samen met zijn echtgenote, Donatienne, en zijn jongste zoon, Jéremy, bouwde hij de zaak aan de oevers van de Basse-Meuse uit tot een gezellig familiehotelletje met een terras en een tuin om in weg te dromen.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Met Au Comte de Mercy was Robert beslist niet aan zijn proefstuk toe. In tegendeel! Of het – na zijn 12 opeenvolgende succesrijke restaurants in het Luikse en in Monaco, waarvan er drie werden bekroond met één Michelinster, en de verschillende etablissementen in Parijs, Saint-Barthélemy, Genève en Knokke, die hij begeleidde – ook zijn meesterwerk is, kunnen we niet beoordelen. Foto’s en schilderijen van hem, de initialen R en L op een glazen deur, de bewondering waarmee Donatienne als gastvrouw over hem spreekt en de creaties van zijn zoon aan het fornuis, geven de zaak alvast de allures van het testament van deze in 2012 overleden culinaire autodidact.

 

Betaalbare keuken

 

Robert leerde de stiel al doende. In België stond hij mee in de keuken van Le Sanglier des Ardennes in Durbuy en in Frankrijk maakte hij deel uit van de brigades van l’Oustau de Baumanière en van Moulin de Mougins in de Provence. Eens op eigen benen was het aanbieden van een verfijnde en fantasierijke keuken aan betaalbare prijzen zijn grote objectief. Een opzet, waarin hij ook slaagde en dat door zijn erfgenamen verder wordt nagestreefd in hun drie gangen -menu, Bib gourmand. Voor iedere gang is er een keuze uit twee gerechten, al dan niet met de aangepaste wijnen. De lunch Bib express laat een keuze tussen de twee voorgerechten en de twee hoofdschotels. Voor wie à la carte wil eten, is de menukaart bijna een kookboek met vermelding van alle ingrediënten van elk gerecht.

 

Gewaardeerde leermeester

 

Uit erkentelijkheid voor zijn eigen leermeesters, was het  enfant terrible van de Luikse gastronomie nooit te beroerd om aan jongeren de knepen van het vak te leren. Telkens hij een van hen er toe bekwaam achtte, liet hij met volle vertrouwen zijn zaak aan hem of haar over om zelf ergens van nul opnieuw te beginnen. Zo ook met zijn eigen zonen. In l’Aubergine, een landelijk eetcafé langs de Ourthe  in Tilf, dat op bepaalde internetsites nog La Trattoria Gourmande de Robert et Mathieu Lesenne wordt genoemd,  nam de oudste zoon de fakkel over toen zijn ouders zich engageerden in Au Comte de Mercy. Sinds de dood van vader runt de jongste Jéremy, deze laatste zaak nu met zijn moeder. Maar de geest van de onvolprezen grootmeester leeft niet enkel in de etablissementen van zijn zonen verder. In heel wat Luikse eetgelegenheden treft men vandaag nog steeds discipelen van Robert aan en in Au Comte de Mercy maken stagiairs en leerjongens en -meisjes deel uit van de dagelijkse personeelsbezetting.

 

Eigentijds hotel

 

Wie uit het bovenstaande ten onrechte zou afleiden dat met het overlijden van Robert de tijd in Au Comte de Mercy zou stilstaan, zal verwonderd opkijken als Donatienne met gerechtvaardigde trots de 10 eigentijdse kamers op de tweede verdieping toont. Zij maakt van netheid en permanente renovatie immers een erezaak. Stijlvol meubilair straalt kwaliteit uit en verschillende hoofdtonen van het behang, het bedlinnen en de raamdecoratie geven niet enkel aan elke kamer een eigen cachet maar vormen ook de inspiratiebron voor hun erg originele namen. Enkel de naam van de suite vormt hierop een uitzondering. ‘Rose de Mercy’ is een hommage aan de laatste, ietwat mysterieuze gravin van de adellijke familie uit Argenteau. Alle kamers hebben goede bedden, een eigen badkamer en toilet, een bureeltje en zithoekje met minibar, een flatscreen en wifi.

 

Het verzorgd ontbijtbuffet wordt geserveerd in een knus salon met eigen zithoek of in de conferentiezaal op de eerste verdieping.

 

Voor de lunch en het diner hebben de gasten keuze tussen het restaurant, de veranda of het terras op het gelijkvloers. In de stemmige bar/lounge is er gratis wifi en een uitgebreid drankenaanbod.

 

Alle kamers, salons en zalen zijn bereikbaar met een recent aangebouwde lift.

 

Plaatselijke kunstenaars maken graag gebruik van de mogelijkheid om hun werken tijdelijk tentoon te stellen en te koop aan te bieden in de gemeenschappelijke ruimten van dit hotel.

 

De vele positieve recensies en hoge beoordelingscijfers hoeven dan ook niet te verwonderen.

 

 

Au Comte De Mercy

Rue du Tilleul 6

Hermalle-sous-Argenteau

Tel; 04/379 30 79

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.