De herfst is de ideale periode voor een kort verblijf in de Oostkantons. In de Hoge Venen, het grootste en mooiste Belgisch natuurgebied, kan je genieten van kleurrijke hersttaferelen in wat je een oerlandschap kunt noemen. Aan de rand van het meer van Robertville biedt Hotel des Bains logies en welness aan. In afwachting van de heropening van het eigen restaurant serveert de hotelier onder meer Zwitserse gerechten in Le Cheval Blanc in het centrum van Waimes.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

De Hoge Venen

Het natuurreservaat van de Hoge Venen beslaat een oppervlakte van 4500 ha en wordt streng beschermd. Het is het enige natuurgebied in België dat erkend is als 'Europees natuurreservaat'. Het is het hoogste veen in Europa en één van de meest originele landschappen van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat van deze streek groeien er tal van uiterst zeldzame planten zoals de zevenster, die zowat het icoon van de Hoge Venen is. Ook de uiterst zeldzame korhaan wordt er beschermd. Aan de grens van dit unieke biotoop ligt het meer van Robertville. Dit huidig recreatiedomein ontstond in 1928 toen in een gebied met diepe dalen en majsteuze bossen een stuwdam werd gebouwd om Malmedy van water te voorzien en elektriciteit op te wekken

 

Aan de oevers van het meer van Robertville

In 2005 namen Jean-Pierre en Elisabeth Robert het Hotel des Bains over van de gezusters Solheid. Het is hun ambitie er een van de mooiste kwaliteitshotel in Oost-België van te maken. De ligging is alvast ideaal met een tuin die zachtjes afhelt naar het meer en een panorama biedt over één van de mooiste streken in de Oostkantons. Het vrij klassieke interieur van het salon, de bar, de bibliotheek en het buitenterras werden gerenoveerd in een sobere, hedendaagse stijl. Ook bij de inrichting van de twaalf ruime kamers, waarvan velen een terras hebben en uitkijken op het meer, werden alleen hoogwaardige materialen gebruikt. De plannen voor een uitbreiding met een klasserestaurant zijn reeds goedgekeurd. Het ontbijt wordt geserveerd in het hotel maar voor de lunch of diner moet men zich momenteel nog enkele kilometers verplaatsen naar Le Cheval Blanc in Waimes. In deze Zwitserse Chalet zwaait hotelier Jean-Pierre de scepter in een open keuken.

 

Le Cheval Blanc

Jean-Pierre, die na zijn koksstudies ook cursussen hotelbeheer volgde, is een topchef met ervaring. De knepen van het vak leerde hij in de vestingen van de Méridien in Brussel, Dublin, Tahiti en Lyon. Aan het fornuis wordt hij bijgestaan door Samuel Le Blanc uit de Jura, die in enkele grote Franse en Duitse huizen werkte. In 2003 kreeg hij in Hostellerie Lafarque in Pepinster een Michelinster. Trouw aan het interieur van een Zwitserse Chalet worden er typische Zwitserse gerechten aangeboden zoals raclette en kaasfondue met een subtiele eigentijdse toets. De meer klassieke gerechten zijn een mix van streekproducten, groenten uit de moestuin gecombineerd met specerijen van overal ter wereld. Een stokpaardje van Jean-Pierre is zijn uitgebreide wijnkaart met meer dan 300 Franse wijnen aangevuld met een zeer ruime keuze wijnen uit andere landen. Bij mooi weer kan je eten op het uitgebreide terras dat plaats biedt aan negentig personen. Le Cheval Blanc heeft ook zes standingvolle hotel-appartementen (voor twee tot vier personen) in diezelfde Zwitserse stijl.

 

Lekker relaxen in de Nuxe-spa

Hotel des Bains leent zich uitstekend voor een seminarie in het groen. Een grote zaal beschikt over alle benodigdheden om tot 20 personen te kunnen ontvangen. Spa-liefhebbers spreken vol lof over de luxueuze Nuxe-produkten die, gebruikt worden bij de massages- en schoonheidsbehandelingen. Het grote zwembad met zicht op de tuin en het meer, omringd door een noordse sauna, een Moorse hamman en een jacuzzi, staan gratis ter beschikking van de hotelgasten.

 

www.hoteldesbains.be

www.auchevalblanc.be