- Gegevens
- Geschreven door: Miet Waes


De grootste waterburcht van Nederland uit 1325 is vandaag letterlijk en figuurlijk het centrum van een bruisend Helmond. De Zuid-Willemsvaart – in het Helmonds dialect De Knaal genoemd – verdeelde in de 19de eeuw de stad in een industrieel gebied met arbeiderswoningen aan de ene en luxueuze fabrikantenwoningen aan de andere oever. Hotel West-ende huist in zo’n fabrikantenvilla met zicht op het kasteel.
Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.
Vandaag heeft elke stad enkele autovrije winkelstraten, maar in Helmond is de zwakke weggebruiker heer en meester in de ruime omgeving van het kasteel. In deze zone bruist het stadje niet enkel, het verrast er minstens evenzeer. Langs de Havenweg beconcurreren de horecazaken elkaar met de best mogelijke zitjes aan de waterkant. Aan het Piet Blomplein, genoemd naar de architect van het aldaar in 2011 afgebrande theater, trekken zijn 18 kubusvormige paalwoningen, die een geheel vormden met het theater, nu alle aandacht. Ze dateren uit de jaren ‘70 en zijn dus voorlopers van zijn gelijkaardige wereldvermaarde constructies in Rotterdam. Met de originele transformatie van de leegstaande Onze-Lieve-Vrouwekerk tot nieuw Speelhuis doet Helmond haar reputatie op architecturaal vlak alle eer aan.
Openlucht galerie Helmond
Sculpturen horen van oudsher thuis in ons straatbeeld en met het ontstaan van voetgangerszones behoren ook zitbanken meer en meer tot het gebruikelijk straatmeubilair. Hun aanwezigheid in Helmond is dus niet opmerkelijk, wel hun aantal en verscheidenheid en het feit dat opschriften op de banken tot nadenken stemmen. De zogenaamde vitrines zijn wel een nieuwigheid. Ze zijn een initiatief van de Stichting Openlucht Galeries Helmond om het stadscentrum aantrekkelijker te maken. In 2013 werd in de Kamstraat de eerste permanente openlucht fototentoonstelling onthuld. Ze laat een mix van overleden Helmonders hun verhaal vertellen. Inmiddels brengen gelijkaardige vitrines in andere straten allerlei markante feiten uit de geschiedenis van Helmond in beeld.
Helmond vroeger en nu
Nadat we aan de Markt het oudste huis uit 1402 – nu restaurant ‘Il Borgo’ – passeerden, gaan we op weg naar het kasteel nog een eeuw verder terug in de tijd. Bij de lunch in brasserie Kasteelpoort vertelt Leo Grunberg van Marketing Helmond ons hoe zijn stad haar gezellige kleinschaligheid dankt aan de textiel- en metaalbonzen van weleer. Toen Phillips haar zetel in Helmond wou vestigen, brachten deze patroons – uit vrees zelf onvoldoende arbeiders te vinden – een negatief advies uit bij het stadsbestuur. Daarom trok Phillips naar het naburige Eindhoven, momenteel de vijfde stad van Nederland met bijna driemaal zoveel inwoners als Helmond. Vandaag is Helmond als hoofdstad voor de Peelregio een belangrijke speler in toptechnologieregio Brainport.
Het kasteel Helmond
Gedurende de 700 jaar van zijn bestaan is het kasteel in handen geweest van slechts vier families. Als laatste particuliere eigenaar verkocht de familie Wesselman het in 1923 aan de stad, die het na een grondige verbouwing als prestigieus stadhuis gebruikte tot het in de jaren ’70 te klein werd. Sinds 1982 is het voor rolstoelgebruikers toegankelijke kasteel onderdeel van Museum Helmond en dient het onder meer als trouwlocatie. Het hele jaar door zijn er leuke familie- en kinderactiviteiten, waaronder een rondleiding voor erfgoedliefhebbers, een speurtocht in middeleeuwse kledij door de kasteelkelder en een knutselatelier. In het Kasteelcafé is er altijd soep van de dag, vers appelgebak, kleinere tot grotere lunchgerechten en … een goed gevulde mand om in de kasteeltuin te picknicken. Deze beeldentuin is dagelijks toegankelijk en vaak decor voor openlucht evenementen.
Hotel West-ende en …
Rond 1880 bouwde Henricus Cornelis van de familie Bogaers, die naam en faam verwierf in de Helmondse textielindustrie en banden had met de hoger genoemde familie Wesselman, op de hoek van de Steenweg en de Kanaaldijk zijn fabrikantenvilla ‘West-ende’. In W.O. II werd de villa, die tijdens de oorlog opgevorderd werd door de Duitsers, zwaar beschadigd bij het opblazen van de Veestraatbrug. Pas in de jaren ‘70 werd ze terug in gebruik genomen als een hotel met 28 kamers, dat in 2004 werd overgenomen door de huidige eigenaar en als viersterrenhotel toetrad tot de Golden Tulip-keten. In 2008 en 2014 werden achtereenvolgens 42 en 36 kamers bijgebouwd zodat het complex nu 106 kamers telt, waaronder 8 long stay-kamers en 8 zeer luxueuze themakamers in het B&B-gedeelte ‘Villa Rubenshof’. Gasten van hotel West-ende kunnen er elektrische of gewone fietsen huren en mogen vrij gebruik maken van het zwembad, de sauna en de wellness van het Best Western hotel Nobis Asten. Het hotel beschikt over een eigen overdekte parking.
… brasserie Rubenshof
In de grandeur van de oorspronkelijke salons van villa West-ende of in de stijlvolle tuin serveert brasserie Rubenshof een gevarieerd aanbod seizoensgerechten voor alle momenten van de dag: van ontbijt, lunch of diner tot hapjes bij de borrel. Onder het motto ‘Sharing is caring’ staan zowel voor de lunch als voor het diner op hun jongste kaart enkele zeer gewaardeerde ‘tafeltjes vol smaak’, bestaande uit een assortiment sharring gerechten voor twee personen. Met een keuze uit 30 speciaal bieren, 9 verschillende soorten Gin en Tonic, verschillende wijnen en lekkere cocktails is er voor elk wat wils in de sfeervolle hotelbar. In samenwerking met de naburige bioscoop Pathé en andere externe organisatoren biedt Brasserie Rubenshof een aantal aantrekkelijke totaal paketten aan.
Meer info
– Hotel Westende
1, Steenweg
Helmond
www.west-ende.goldentulip.com
– Kasteel Helmond
www.museumhelmond.nl
– Helmond museum
www.museulhelmond.nl
– Helmond Marketing
www.helmondmarketing.nl