Het Europa-park in het Zwarte Woud ontving vorige herfst voor de vierde keer de Golden Ticket Award voor het beste pretpark ter wereld. Nochtans is het park slechts bekend bij 44% van de Nederlanders en 53% van de Belgen. Maar wie het eenmaal ontdekt, komt gegarandeerd terug.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes en Europa-land.

 

De meeste jeugdbewegingskampen, wanneer veel ouders dankbaar gebruik maken om er dan met zijn tweetjes op uit te trekken, zijn achter de rug. Traditiegetrouw wordt er in veel gezinnen in de maand augustus een bezoek aan een pretpark gepland. De pretparken in eigen land en net over de grens hadden we reeds verkend. Daarom zochten we het dit jaar wat verder. Vrienden hadden het Europa- park bezocht op doorreis naar Zwitserland en Italië en met laaiend enthousiaste verhalen over zo’n verkwikkende stop teruggekomen. Wij maken er een extra weekendje weg van.

 

De eerste houten achtbaan

Benieuwd naar de geschiedenis van het park belanden we bij Paul Mack, die in 1780 in het Duitse Waldkirch een bedrijf oprichtte dat gespecialiseerd was in het bouwen van postkoetsen. Vanaf 1920 kwamen daar nog attracties voor jaarmarkten bij. Zo ontwierpen ze de allereerste houten achtbaan, een spectaculaire attractie die de aandacht van de wereld van pretparken trok. Van overal ter wereld kwamen bestellingen binnen. In 1972 kwamen Franz Mack en zijn zoon Roland op het idee om met al de attracties die ze ontwierpen een eigen park te beginnen. In een klein dorpje in het zuiden van Duitsland gelegen aan de rand van het Zwarte Woud, openden ze op 12 juli 1975 het Europa-park.

 

Een reis door Europa...

De naam zegt het al: ‘Europa’ staat er centraal. Het park is ingedeeld in themaparken die telkens verwijzen naar een ander land. Vijftien landen zijn uitgewerkt tot in de kleinste details om de sfeer van het land zo goed mogelijk te evoceren: Spanje, Zwitserland, Griekenland, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Engeland, Ierland, Rusland, Portugal, Scandinavië, Ijsland. Regelmatig komt er een nieuw land bij en binnenkort is België aan de beurt.

 

...met betaalbaar culinair aanbod.

Leuk is dat je in de vele restaurants en cafés kunt genieten van de culinaire specialiteiten van het land zoals: Nederlandse poffertjes, Spaanse paella, Italiaanse pizza, Griekse gyros, Zwitserse raclette...Ons kinderen vinden de Foodloop of het Achtbaanrestaurant de max. Via een scherm bestel je je eten, je scant je pasje en dan komt het eten via een achtbaan naar je toe. De lekkerste koffie vinden we in Italië en komen er telkens terug voor onze cafeïneshot.

In vergelijking met andere parken is het culinair aanbod best betaalbaar. Ook eten meenemen naar het park om te picknicken kan.

 

Bereid je goed voor

Er zijn meer dan 100 attracties en iedere dag zo’n 23 uur aan shows. Dus zeker als je slechts één of twee dagen tijd hebt en maximaal wilt genieten, bereid je best alles zo minutieus voor. Wij deden dat via de uitgebreide site van Europa-park met informatie over de attracties (o.a. lengte- en leeftijdsrestricties) en shows. We bekeken het park op YouTube en volgden de laatste ontwikkelingen op Facebook en Hyves. Eenmaal aangekomen duiden we de attracties aan op het (gratis) plattegrond en downloaden de app zodat we een goed beeld hebben van de wachtrij om concreet af te spreken voor de drank- en eetstops. Vooreerst verkennen we de omvang van het park door een gezamenlijk ritje met de EP-Express te maken. Nadien splitsten we in een groepje ‘durvers’en ‘minder stoeren’, die zich ontfermen over het kleine grut van min 1m10.

 

Spectaculaire achtbanen

De ‘stoeren’ in ons gezelschap zijn niet te houden en willen de spectaculairste achtbanen uittesten.

De Alpenexpress is de oudste achtbaan van het park. Sinds 2015 kan je er een virtual reality rit mee maken zodat je je dank zij de virtual realitybril in een andere wereld waant.

De spectaculairste achtbaan is wellicht de Blue Fire Megacoaster waarin je van nul naar honderd kilometer per uur raast in amper 2,5 seconden. Je wordt naar 38 meter hoogte gelanceerd om vervolgens vier keer over kop te gaan. Tijdens de rit kan je ook je hartslag meten.

Maar het kan nog sneller. De Silver star haalt een topsnelheid van 130 kilometer per uur en maximale krachten tot 4G. Dit betekent dat je lichaam tijdelijk vier keer zwaarder wordt dan normaal.

 

In het Voletarium vlieg je door de wolken over Europa

 Ondertussen genieten we met de kleintjes van de vele kinderattracties, het sprookjesbos, de vele speeltuintjes en de shows. De nieuwe achtbaan Arthur blijkt voor de kleinste toch iets té snel en té schrikachtig. Maar over de nieuwe attractie Voletarium, het grootste ‘flying theater’ van Europa, waarbij je in een gigantische panorama-stimulator door de wolken over de mooiste plekjes van Europa vliegt, zijn zowel de stoeren als de kleintjes het eens: dit is de allermooiste attractie.

 

Lange dagen om maximaal te genieten

Vanaf 9 uur is het park geopend en in principe sluit het om 18 uur. Wanneer er veel volk is, blijft het park open tot 19 à 20 uur. Dit wordt meestal kort na de middag aangekondigd. Daarbij komt dat niet de attracties maar de wachtrijen, die omwille van de grote capaciteit minder lang zijn dan die in andere attractieparken, dan stoppen. Na sluitingstijd van de attracties blijven de restaurants, tavernes en cafés nog open zodat je er werkelijk een heel lange dag van kunt maken.

 

Met Halloween is het Europa-park een griezelig paradijs

 Het park organiseert heel wat evenementen, waardoor een bezoek het hele jaar door een uitstap waard is. Bijna elk land heeft zijn eigen weekend. Met Halloween is het Europa-park een griezelig paradijs. Meer dan 180.000 pompoenen zorgen voor een echte Haloween-sfeer en er is een aangepaste ijsshow. Na sluitingstijd kunnen bezoekers met stalen zenuwen de Traumatica-Horror Nights bezoeken, een griezelevenement voor +16 jarigen.

 

Overnachten

Overnachten kan je in één van de vijf viersterren themahotels. Maar je kan ook met je camper komen, overnachten in een blokhut, een huifkar of in een Tipitent. Niks belet je dan om eens binnen te lopen bij een van de Europa-Park-Hotels, te genieten van de fonteinshow van Hotel Colosseo, de dag af te sluiten met een drankje in een van de hotelbars en te genieten van het panorama over het park en de omgeving. Mits vooraf reserveren kan je in de hotels ook terecht voor een uitgebreide avondbuffet.

 

Praktisch

Hoe er naartoe?

Het park ligt in het Zwarte Woud op enkele kilometers van de A5, bij het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Zwitserland.

 

Meer informatie

www.europapark.de

Een gratis Nederlandstalige brochure kan aangevraagd worden via www.europapark.de/aanvraag