Vorige zomer ontdekten we Aken als een stad met een boeiende geschiedenis en liepen er in de voetsporen van Keizer Karel. Onlangs keerden we terug en gingen op zoek naar het hedendaagse Aken. We ontdekten er een trendy logement met een verrassend restaurant, het oudste en beste koffiehuis van de stad in een wondermooi historisch pand en exploreerden er het shoppingsgedeelte.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Een stad kan je op verschillende manieren ontdekken

Aken, een grensstadje bij het drielandenpunt van Duitsland, Nederland en België heeft alles voor een geslaagd weekend of interessante citytrip. Vorige keer kregen we maar niet genoeg van haar rijke geschiedenis waar je via volgende link Citytrip Aken: In de voetspoeren van Keizer Karel alles over kunt lezen. Toen bleef er echter geen tijd over om de andere facetten te ontdekken. Daarom keerden we terug en maakten er een verwenweekendje van en deden ideeën op om een speciale verjaardag te vieren, als geschenk aan te bieden aan een dierbaar iemand of gewoon een weekendje te ontstressen na een drukke werkperiode.

 

Innside Melia, niet zomaar een hotel

 Wie zich eens extra wil laten verwennen, verkiest een logie met een meerwaarde. Daarom zochten we een hotel, net iets anders dan de anderen. Bovendien moest er een goed restaurant aan verbonden zijn met ook dat tikkeltje meer. Zeker bij slecht weer heeft men vaak geen zin om ‘s avonds laat nog op zoek te gaan naar een geschikt restaurant. Innside Melia beantwoordt volledig aan dat profiel. Gabriel Escarres Juliá bouwde in 1956 zijn eerste hotel op Palma de Mallorca en noemde het Sol Melia. Ondertussen is Melia uitgegroeid tot een keten met hotels overal ter wereld, maar onbekend in België en Nederland. Inside wijst niet op een comfort- of prijsklasse – zoals bij de Accorhotels – maar op het soort publiek dat het hotel wil aantrekken. “Inside staat voor jong, trendy en dynamisch “, zegt Kathleen Palts de pr-manager, die ons rondleidt. Haar woorden illustreert ze door in de hall te wijzen op de moderne schilderijen van een plaatselijke kunstenaar, die er tijdelijk tentoonstelt en op de kleurrijke pinguïns, die speciaal voor het hotel werden ontworpen en te koop worden aangeboden.

 

Voor jong en oud

 Het lijkt wel een tafereel uit de tv-succesreeks Benidorn bastaard, terwijl Kathleen haar uitleg doet over het jong, modern en trendy publiek, dat Inside Melia wil aantrekken, komt er een groep bejaarden – allen voorzien van een looprekje – het hotel binnen en installeert zich gezellig in de vele zetels van de inkomhal. Als ik erom moet glimlachen, voegt Kathleen er snel aan toe dat het hotel het een erezaak vindt om de buurtbewoners te betrekken en hun drempel te verlagen zodat iedereen er welkom is. Zo organiseert Inside heel wat evenementen, tweemaal per week komt er een deejay en op vrijdagavond is er altijd klassieke of moderne livemuziek waarop ook de gewone Akenaar hartelijk welkom is.

 

Verwennen

Dat het hotel graag zijn gasten verwent, merk je ook in de kamers. Op een tafeltje ligt een schoteltje met heerlijke petit fours als welkomgeschenk. Een kopje koffie erbij? Geen probleem het Nespressomachine staat klaar en voor de theedrinkers een waterkoker met een assortiment theesoorten. Pijnlijke voeten, spannende kleren?… er zijn sloefjes en een badjas voorzien. Heerlijk verwennen, kan ook in de badkamer met een assortiment luxe toiletartikelen. Alles in de barkast, frisdranken, biertjes, water, knabbeltjes … zijn in de kamerprijs begrepen. Zin om de extra kilo’s af te trainen? Ook dat is mogelijk in de grote fitnesszaal, maar wij verkiezen toch de welnessruimte met sauna en relaxatiekamer. Een grote troef voor een hotel dat in het centrum ligt, is dat ze een eigen parking hebben want de hele stad is te bezoeken op wandelafstand.

 

Een originele keuken

Voor wie iets te vieren heeft, is de keuken heel belangrijk. Die is in het Innside melia-hotel niet alleen lekker, maar ook heel origineel. Zowel ‘s middags als ‘s avonds kan je er in hun stijlvol restaurant op de hoogste verdieping met zicht over Aken, genieten van een driegangenmenu van 39 euro, waarbij je van de ene verrassing in de andere valt. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden, kleuren, de meeste gerechten zijn Oosters geïnspireerd en de presentatie is origineel. Al ooit een slaatje gepresenteerd gekregen in een bloempot? Ook de combinaties zijn gedurfde zoals hun Springtime dessert op basis van Mascarpone met onder meer rebarbercoulis, frambozensorbet, sla, citroenchocolade en wheatgraspowder. Omdat foto’s vaak meer zeggen dan woorden vind je sommige gerechten terug in de hierbijhorende foto-reportage.

 

Winkelparadijs

Van oudsher is Aken een geliefde shoppingstad met meer dan 1000 winkels, boetieks en grote en kleine galerijen. Rond de Dom en de Elisabrunnen vind je de koopstraten en voetgangerszone met, naast een groot aantal warenhuizen en filialen van bekende kleding-, schoenen- en cosmeticabedrijven, ook speciaalzaken vaak gehuisvest in oude historische panden. Met de opening van het nieuwe uitgebreide shoppingcenter Aquis Plaza in de binnenstad, moet het oude winkelgedeelte van de stad – tot frustratie van heel wat Akenaars – op zoek gaan naar een nieuw evenwicht. Zo’n modern shoppingcentrum, dat een goede mix biedt van mode, lifestyle en genot is wellicht ideaal bij slecht weer, maar zorgt ook voor leegstand in de winkels van weleer. Die worden nu stilaan ingenomen door speciaalzaken en nieuwe horecagelegenheden, maar dat vergt tijd.

 

Van den Daele: het oudste en beste koffie- en theehuis van de stad

Een aanrader voor een koffiestop is Van den Daele, een koffiehuis dat in 1890 werd opgericht door een Belg. Tot ver buiten Aken geraakte het bekend voor zijn origenele bruidstaarten. Van den Daele specialiseerde zich ook in de bekende Printerkoeken, een soort gebak dat oorspronkelijk alleen in Aken werd gemaakt. Je komt het koffiehuis binnen langs de patisseriewinkel waar je alvast je geliefde taartjes kunt uitkiezen. Dé specialiteit van Van den Daele blijft echter de printenkoeken en de Belgische rijstvla. Het mooie interieur met zijn vele hoekjes en kleine kamertjes zorgt ervoor dat, ook al zit het koffiehuis bomvol, je met je gezelschap van privacy en rust kunt genieten. Het oude meubilair en de decoratie worden regelmatig uitgewisseld met stukken uit het couven Museum.

 

Praktische informatie

 

– Vervoer

Aken is gemakkelijk te bereiken met de trein. Het station ligt op loopafstand van het centrum

Wie met de wagen de binnenstad inrijdt, moet wel een groene sticker hebben. Die kan je via  

internet bestellen of bij de VAB, maar is ook te verkrijgen in sommige tankstations in Duitsland

 

– Parkeren

Op werkdagen geldt voor alle P+R plaatsen het “Park+Ride-Ticket”: 5 Euro voor een retourtje binnenstad (binnen de Alleen-ring) voor maximaal 5 personen.

 

– Logeren

Innside by Melia Aachen

Sandkaulstrasse 20

www.melia.com

 

– Eten en drinken

Up Town, sky lounge en restaurant van Innside Melia

Café van den Daele

Büchel 18

www.van-den-daele.de

 

– Shopping

Nieuwe winkels en actueel shoppingsnieuws

www.aachen-shopping.de

www.aachen-shopping.de/routen

 

– Tourist Info

Elisenbrunnen

Friedrich-Wilhelmplatz

Www.aachen-tourismus.de