Pittoreske landschappen langs de oevers van de Leie begeesterden en inspireren nog steeds heel wat kunstenaars. Wandelaars en fietsers bereiken er via jaagpaden en oude spoorbeddingen knusse terrasjes aan de waterkant. Voor een meerdaags verblijf bieden de schilderachtige dorpjes ruime keuze uit B&B’s en familiehotelletjes met goede recensies op het internet en voor de lunch of het diner vinden levensgenieters in de typisch Vlaamse provinciestadjes eetgelegenheden met meer dan behoorlijke scores in de restaurantgidsen.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

De regio is blijkbaar zo geliefd dat het raadzaam is tijdig te reserveren. Wij verbleven in Hoeve La Cascina in Machelen-Zulte en dineerden in Bistro Marron in Petegem-aan-de-Leie.

 

Nomen est omen

Iemand vertelde ons dat ‘cascina’ Italiaans voor ‘melkkoe’ is. Omdat zo’n naam voor een logement, waar de uitbaters niet zelf wonen al te gemakkelijk tot een misverstand zou kunnen leiden, keken we het zelf even na. Zo ontdekten we dat het inderdaad Italiaans is, maar ‘boerenwoning’ betekent. Dit past ons inziens beter bij dit zeer landelijk gelegen logies. Dat Frank en Eline, die de zaak in 2016 overnamen, de bestaande naam behielden, mag blijken uit een pancarte van Booking.com naast de ingang, waarop Hoeve La Cascina reeds in 2015 een score van 9,3 behaalde. Ook 4 jaar later scoort deze verblijfplaats zowel bij regelmatige businessgasten als bij toeristen, die de Leiestreek komen verkennen, nog steeds erg goed.

 

Frank’s stempel

De naam mag dan al behouden zijn, het interieur daarentegen onderging een ware metamorfose. Extra ramen brachten meer licht binnen en helle kleuren werden in zwart-wit-combinaties overschilderd. De reputatie van Frank (De Mulder) als kunstfotograaf is wellicht niet vreemd aan deze vernieuwende keuzes. Zijn fotografie is zowel als wanddecoratie in de gemeenschappelijke zalen als onder vorm van imposante portfolio's in de kamers aanwezig. Ook op het erf domineren de kleuren wit en zwart. De hagelwitte steenslag op de grond mag dan al mooi contrasteren met de zwarte betimmering van sommige gevels, ze bemoeilijkt echter het rollen van trolleys en is een aanslag op de hakken van de damesschoenen.

 

Codes per sms

Bij de keuze tussen een B&B of een hotel speelt de communicatie tussen de gasten en de uitbaters vaak een cruciale rol. De enen verkiezen rechtstreekse, minder formele gesprekken met de eigenaars terwijl anderen de voorkeur geven aan correcte, zakelijke informatie-uitwisseling via personeel. Tijdens de kantooruren vervult o.m. Dominique, een vriendin van het eigenaarskoppel, met brio de rol van vlotte gastvrouw, maar gasten die later willen inchecken zijn aangewezen op per sms meegedeelde codes om de inrijpoort te openen, het nummer van hun kamer te vernemen en de sleutel ervan uit een locker te halen. Deze late gasten begroet zij dan ‘s morgens bij het ontbijt.

 

Bed, breakfast en meer

Naast een zalig bed in een streng belijnde kamer met eigen badkamer en terras en ‘s morgens een ontbijt in buffetvorm biedt Hoeve La Cascina nog enkele uitnodigende extra’s. Zo kan je er de wellness afhuren voor een privé-gebruik gedurende 3 uren Zowel o.m. Eline als Dominique kunnen je met een massage verwennen en om de Leievallei te ontdekken kan je er gewone fietsen huren. Ook op culinair vlak heeft de regio – naast het enige drie sterren restaurant Hof van Cleve van Peter Goossens – aangename verrassingen in petto. Op verzoek bestelt Hoeve La Cascina voor jou en jouw gezelschap een taxi heen en terug.

 

Bistro Marron

In een hedendaags kader verzorgen vier jonge mensen zowel ‘s middags als ‘s avonds telkens voor maximaal 30 personen eigentijdse, seizoensgebonden gerechten, waaraan Sven graag een exotische frisse toets toevoegt. Als sommelier serveert Bernard de passende wijnen bij de mooi gedresseerde borden, die meestal door Stephanie opgediend worden. Maar op dinsdagavond – toen wij bij hen te gast waren – stond ze als souschef bij haar man in de keuken om Tom, de normale rechterhand van de chef, zijn wekelijkse vrije avond te gunnen. Het team mikt op een cliënteel dat bij hen over de vloer komt om te genieten van bereidingen, die ze zelf thuis niet kunnen klaar maken.

 

Indrukwekkende stagepalmaressen

Hoewel zowel Sven als Stephanie rond de eeuwwisseling afstudeerden aan dezelfde hotelschool uit Koksijde leerden ze elkaar pas later in het Antwerpse Flamand Dinning kennen. Omwille van zijn fascinatie voor de Oosterse keuken droomde Sven van een stage in Vietnam, maar het uitbreken van de vogelpest stak daar een stokje voor en het werd Bar et Boeuf in Monaco. Terwijl Stephanie stage liep in Hotel des Bains in Robertville, was Sven aan de slag bij Bernadin in Antwerpen. Acht jaar geleden begonnen zij hun eigen zaak in Petegem a/d Leie. Het werd een ‘bistro’ omdat ze geen lening kregen voor een gastronomisch restaurant in een gewezen café. Vandaag prijkt aan het raam een bordje van Guild Millau met een actiele score van 13/20, die naar onze mening nog zal stijgen.

 

Menu met aangepaste wijnen

Omdat het maandmenu van de chef ons wel kon bekoren, kozen we voor de vier gangen versie met aangepaste wijnen. Uit nieuwsgierigheid maakten we dankbaar gebruik van de kans om voor het voorgerecht, de hoofdschotel en het dessert te kiezen uit twee mogelijkheden. Bij elk gerecht kregen we een korte toelichting over de samenstelling en bereiding ervan. Uit zijn wijnkeuze blijkt de competentie van de sommelier en uit zijn presentatie zijn passie. Het bedieningstempo maakte van het diner een aangename avondvullende no nonsense belevenis met een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Hoeve La Cascina
Lange dreef 3 Machelen-Zulte
www.hoevelacascina.be

 

Bistro Marron
Kastanjelaan 46b1 Deinze
www.bistromarron.be

 

Ontdek de regio Leiestreek in West-Vlaanderen - Officiële toeristische website van Leiestreek
www.toerisme-leiestreek.be