De meeste toeristen die naar Portugal afreizen, bezoeken Lissabon, Porto of de Algarve. Minder bekend is Alentejo, een landbouwstreek vol kurkeiken, graanvelden en wijnranken. Dank zij haar rijke geschiedenis telt ze ook heel wat verborgen parels. Nu de hete zomer voorbij is, nodigen de milde najaarstemperaturen in Alentejo uit tot een ideale herfst- of wintertrip.

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

 

De tapijten van Arraiolos

We beginnen onze verkenning met een bezoek aan Arraiolos één van de mooiste dorpjes van Alentejo, gebouwd op een heuvel. De straten aan de voet van een 14de-eeuws kasteel staan vol witte huizen met lavendelblauwe deur- en raamkozijnen. Hier worden de legendarische Portugese tapijten geproduceerd. Ooit was het een bloeiende nijverheid, maar nu resten er slechts acht vrouwen die de kunst van het tapijten knopen beheersen. De wollen tapijten zijn geborduurd met kruissteek op een linnen of juten ondergrond. De eerste versies zijn geïnspireerd op Indo-Perzische tapijten met veel dieren en plantenmotieven. Later worden de veelkleurige oosterse motieven vervangen door volksere voorstellingen in overwegend blauw en geel.

Ieder jaar met het tapijtenfestival versieren de bewoners de gevels van hun huizen met tapijten, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is een kleurrijk spektakel die zijn weerga niet kent. In souvenierswinkeltjes waar je de tapijten kunt kopen, zitten vrouwen te werken aan een nieuw tapijt of herstellen een oud tapijt.

 

Niet alleen Stromae verloor zijn hart in Evora

Het was niet de zanger Stromae met zijn liedje over Evora die me naar die stad lokte, maar wel mijn kleindochter die de originele naam Evora kreeg van haar Portugese mama. Ze mag fier zijn op haar naam want de hoofdstad van Aletejo, die door de UNESCO beschermd is als werelderfgoed, is een van de mooiste steden van Portugal. Het is een magische plek die blijkbaar vele volkeren heeft verleid. De megalieten liggen nu op een eindje van de stad, maar van de Romeinen tot de 18de-eeuwse aristocraten lieten alle bewoners hun sporen na en toch is er een harmonie tussen al die architecturale stijlen. De vele paleizen uit de middeleeuwen en de renaissance getuigen van het rijke verleden. De Moorse atmosfeer vinden we terug in de straatjes met zijn verblindende witte huizen met terrassen vol bloemen, opengewerkte balkons en betegelde patio’s. In het midden van de stad staat een indrukwekkende Romeinse tempel. Aan de Romaanse en gotische kathedraal is het rijtje schuiven. Griezelen doen we bij een bezoek aan de kapel van het gebeente, Capela dos Ossos gelegen in de kerk Igreja de São Francisco. De muren zijn opgebouwd met de schedels en de botten van wel 5000 monniken. Ook de tekst laat weinig aan de verbeelding over: ‘Wij botten liggen hier te wachten op de Uwe’.

 

Estremoz heeft de meest bezochte markt uit de streek

De poppetjes van Estremoz zijn UNESCO werelderfgoed, maar we krijgen ze helaas niet te zien omdat het museum gesloten is. Niet getreurd, Estremoz is een prettig stadje om in rond te kuieren. Het is omringd door een stadsmuur in de stijl van Vauban en bewaakt door de donjon van een middeleeuws kasteel. Aan de decoratie van de huizen merken we de vele Arabische invloeden. Nu oogt het er vredig, maar ooit werden hier veel oorlogen uitgevochten tussen Portugezen onderling maar ook tussen Portugezen en Spanjaarden. Jammer dat het vandaag geen zaterdag is want dan is er een grote markt, de meest bezochte uit de streek en heerst er volgens onze gids een gezellige drukte.

 

Monsaraz, een feeëriek vestingdorp op een hoge berg

Aan de grens tussen Portugal en Spanje, op de ene rotsachtige berg in de hele streek, ligt een wit sprookjesachtig dorp midden een prachtige natuur. Het is een welgekome verademing in ons druk programma. De oude, witgekalkte huizen uit de 16de en 17de eeuw zijn versierd met wapenschilden, buitentrappen en balkons met smeedijzeren hekken en de deuren hebben spitsbogen. Hier lijkt de tijd stil te staan en heerst er een vredige rust. Ooit was het een versterkte stad, maar nu rest enkel nog de oude citadel. Het is het beklimmen waard want van hieruit heb je een geweldig panoramisch zicht op het dal van Guadiana, een rivier die de grens vormt tussen de twee landen.  

 

Elvas de meest gefortifieerde stad van de wereld

De laatste stad die we bezoeken is Elvas, een must voor liefhebbers van oorlogsgeschiedenis en militaire verdedigingswerken. De versterkingen die in de 17de eeuw in Vaubanstijl werden gebouwd in de vorm van een ster, met bastions, grachten, courtines en verschillende omwallingen, zijn zo uniek dat ze in 2012 op de lijst van de UNESCO Werelderfgoed belandden. Elvas heeft ook het indrukwekkendste aquaduct van Portugal en het hoogste van Europa. De Romeinen begonnen het te bouwen in 1498 en er was meer dan een eeuw nodig om het te voltooien. Het aquaduct, dat de stad nog steeds van water voorziet, is 7 km lang en telt meer dan achthonderd bogen.

 

Zelf je wijn samenstellen

Alentejo is ook bekend voor zijn lekkere wijnen. Bij João Portugal Ramas, de grootste wijnproducent van de streek, proeven we niet alleen zijn bekende wijnen, maar volgen er ook een workshop. Na een heel vakkundig uitleg kunnen we onze eigen wijn samenstellen op basis van onze favoriete assemblage. Hoe meer we proeven en de ideale wijn proberen samen te stellen, hoe gezelliger de sfeer wordt. Ook het thuisfront kan mee genieten want we krijgen een fles met onze favoriete smaken mee naar huis.

Www.jportugalramos.com

 

Praktische informatie

 

Overnachten

Agua d’Alta in Rotondo

Een luxueus country house met zeven mooi ingerichte kamers. Een klein paradijsje op 38 km van Evora omringd door een mooie grote parktuin met zwembad.

Je kan er ook terecht voor massages, voetverzorging en cooking workshops waar je kennis maakt met de Alentejo Gastronomy.

www.aguadalte.com/hotel-overview.html

Parque de Noudar in Barrancos

Iets minder glamour, goedkoper en meer basic is overnachten in het natuurpark van Noudar.

Je moet er wel wat voor omrijden maar het is een echte walhalla voor natuurliefhebbers. Je kan er heel wat wandelingen doen en de ruïnes van een kasteel bezoeken.

Www.parquedenoudar.pt

Casa do Plátano in Arraiolos

Een B&B die in veel gidsen een hoge quotering kreeg. Het ontbijt is er inderdaad subliem en heel uitgebreid.

www.wonderful.land/platan

Eten en drinken

O Fialho in Evora

Een van de beste en authentiekste restaurants in het centrum van Evora. Sinds 1945 is het in handen van dezelfde familie. Het restaurant is gespecialiseerd in typische gerechten van Alentejo die met de beste ingrediënten subliem bereid zijn.

Www.restaurantefialho.pt

Hotel Santa Luzia in Elvas

De eerste Poussada in Portugal opgericht in 1942.

Hier kan je het heel typisch gerecht ‘balcalhau Dourado’ eten bestaande uit kabeljauw, heel fijne gefrituurde aardappeltjes en ei. Het gerecht werd voor het eerst gemaakt in 1947 en is nog altijd heel populair.

www.slhotel-elvas.pt/Default.aspx

Pousada de Arraiolos

Typisch Portugees restaurant in het centrum van Arraiolos..

www.pousadas.pt/uk/hotel/pousada-arraiolos