Naar het voorbeeld van 'Logis de France' ontstond 20 jaar geleden het toeristische kwaliteitslabel 'Logies van België.', maar iedereen bleef van 'Logis de France' spreken. Net zoals in Frankrijk staat dit label garant voor een gastvrij onthaal en het nodige comfort in een familiehotel. Met succes , de 20ste verjaardag werd dan ook een spetterend feest. Om de lezer te overtuigen van de troeven van een 'Logis de France' bezochten we Bütgenbacherhof in de Oostkantons.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Bütgenbacherhof: Een gevestigde  waarde krijgt een facelift

 

Bütgenbach is een pittoresk plaatsje in de Belgische Oostkantons. Het behoort tot de Franstalige provincie Luik, maar de nabijheid van Nederland en Duitsland maken dat de meeste inwoners perfect drietalig zijn. Met zijn meer van 120 ha gaf de aanleg van een stuwdam in de vallei van de Warche er een enorme impuls aan het toerisme. Wij leerden er Bütgenbacherhof kennen tijdens een van de lokale gourmet-tours en herontdekten het in de brochure van Logis de France, waar ze vermeld staat met 3 schoorsteentjes, het hoogste label dat staat voor 'Vooraanstaande hotels'.

 

Toen we enkele jaren geleden onze culinaire wandeling in Bütgenbacherhof beëindigden met het dessert ademde dit driesterrenhotel met zijn prachtig houtsnijwerk nog de typische sfeer uit van de Belgische Eifel. Uiteraard was daar niets mis mee en in combinatie met een warme gastvrijheid en een kwalitatieve keuken trok het jarenlang een hoofdzakelijk Vlaams cliënteel aan.

Met het aantreden van de tweede generatie werd de geleidelijke renovatie ingezet. Hoewel massief hout ook in de vernieuwde gemeenschappelijke  ruimten nog zeer prominent aanwezig is, ogen de bar, het restaurant, de veranda en de rokersruimte nu zeer eigentijds. De reeds gerenoveerde kamers en gangen herinneren in niets meer aan de vroegere en een nieuw terras in aanleg krijgt dezelfde strakkere belijning met uitgesproken warme accenten. Met deze ingrijpende metamorfose en het logo van Logis de France trekt het hotel vandaag een nog breder publiek aan.

 

 Culinair genieten

 

Als leerjongen in de keuken van het hotel Pip Margraff in Sankt Vith wist Thorsten Maraite het hart van de dochter des huizes te veroveren en samen begonnen zij 29 jaar geleden hun eigen zaak in Bütgenbach. Voor de gastronomische reputatie tekent al meer dan 15 jaar Manuel Schmitz. De slogan 'Never change a winning team' indachtig blijft deze chef ook onder de nieuwe bazen het beste van zich zelf geven. Naast een 4-gangen maandmenu op basis van seizoensgebonden streekproducten, hebben de gasten ook de keuze uit een 4-gangen fijnproeversmenu of een 7-gangen verrassingsmenu. Voor elk van deze menu's bestaat een aangepaste wijn-selectie uit een rijk gevulde wijnkelder of een aangepast drankenaanbod zonder alcohol. De bistrokaart biedt ook een 2- of 3-gangen lunchmenu aan. Creatieve bordschikkingen en gegarandeerde versheid en kwaliteit van de producten is inclusief.

Na een deugddoende nacht is een uitgebreid ontbijtbuffet altijd inbegrepen.

 

Uitgebreide wellness

 

Een groot uitnodigend zwembad met aangename relaxruimte is het centrum van een ruim spa- en wellnessaanbod met sauna, infraroodcabine, Turks bad, bubbelbad, stoombad, whirlpool,  zonnebank en fitnesscentrum. Op reservatie is lichaamsverzorging voor haar en hem beschikbaar. Klassieke schoonheidsbehandeling wordt er gecombineerd met tradities uit het verre oosten.

Arrangementen combineren het vrij gebruik van dit wellnesscentrum en zijn faciliteiten met overnachtingen en gastronomische maaltijden in het hotel.

 

En een unieke omgeving

 

Zijn ligging aan het marktplein maakt de gasten van hotel Bütgenbacherhof automatisch tot deelgenoten aan het dagelijks leven van het jonge volkje van deze gemeente dat massaal op dit plein komt spelen. Bovendien is deze centrale ligging ideaal als uitvalsbasis voor een verkenning van de prachtige omgeving rond het bekende meer van Bütgenbach, dat zelf een toeristische trekpleister is.

 

Info Logis de France

 

– Logis de France werkt niet met een sterrensysteem om de kwaliteitsnormen aan te duiden maar met 1, 2 of 3 schoorsteentjes.

– Sedert vorig jaar bestaat ook de gids van Logis d'exception met 26 uitzonderlijke adressen in Frankrijk, Spanje en Duitsland.

Www.logis-exeception.com

www.logishotels.com

De gedrukte Logisgids kan je via deze website bekomen (€ 5 verzendingskosten), in alle toeristische diensten en in elk Logis-hotel. Deze internationale gids heeft een oplage van 500.000 exemplaren en is vertaald in zes talen. Hij bevat 2.400 hotels in Frankrijk en de rest van Europa. Logis volgt nauwgezet hoe de verwachtingen van de reizigers evolueren. Op basis daarvan lanceert het in 2016 nieuwe verblijfsvormen. Zo biedtMaison by Logis een selectie villa's, appartementen en landelijke huizen voor langere verblijven met het gezin, familie of vrienden. Op deze adresjes voel je je meteen thuis, maar geniet je bovendien van de hoteldiensten van Logis.

De tweede nieuwigheid is Insolite by Logis met boomhutten, bubble-tenten, woonwagens, joerten...kortom verblijven vol verrassingen.