Gaan skiën zit er deze winter niet in. Maar waarom risico lopen en zo ver wegtrekken als er ook kortbij van alles te beleven valt? Het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek bieden een mooi alternatief aan om op een veilige manier een winteruitstap te plannen. Vandaag verkennen we de eindejaarsactiviteiten in Veurne en Roeselare.

 

Het Bos van Willem

Dit jaar werd Willem Vermandere, ereburger van Veurne, 80 jaar oud en dat wordt gevierd. Van 11 december tot en met 3 januari wordt het Stadspark omgetoverd tot het Bos van Willem. Na zonsondergang doemen honderden prachtige lichtjes op die urenlang dansen op muziek.

 

Veurns kerstverhaal

Een plezante kerstwandeling met de kids, die maak je vanaf 11 december in Veurne. Tot eind januari staan er 14 panelen verspreid in de stad. Over een afstand van 2 kilometer onthullen die stuk voor stuk het verhaal van ‘De Kerstslaper’. Groot en klein smullen van deze unieke, Veurnse vertelling van Onno van Gelder Jr. De illustraties van Roland De Winter maken het verhaal compleet. Een routeplan is gratis verkrijgbaar bij Visit Veurne.

 

Kerstbos

Dit jaar geen ijspiste en chalets op de Grote Markt in Veurne, maar een heus kerstbos. Tussen 11 december en 3 januari struin je er tussen een meute versierde kerstbomen en waan je jezelf eventjes in het hoge noorden. Je steentje bijdragen aan het kerstbos? Haal dan een kerstbal af bij Visit Veurne, versier die met een tekening of een boodschap en hang hem op in één van de bomen.

 

Streetart in Roeselare

De strafste streetart van Vlaanderen vind je in Roeselare, althans volgens de luisteraars van Radio 1 die vorig jaar ‘de Slapende Vrouw’ van David Walker. Wil je dat graag met je eigen ogen zien? Rep je dan naar de dienst voor toerisme voor de gratis plattegrond. Een suggestielus van zo’n 7 kilometer brengt je langs de knapste muurschilderingen van Roeselare. Van metershoge murals tot kleinere, creatieve tekeningen: dankzij het overzichtelijke stadsplan mis je geen enkel hoogtepunt. Aan de hand van een hippe fotozoektocht beleven ook de kinderen plezier aan deze culturele uitstap. Je verwondering online delen? Share je foto’s op sociale media onder de hashtag #VANRSL en raak nog meer in de ban van kunstzinnig Roeselare. Of zoals Humo het ooit stelde: “Feit is dat u niet noodzakelijk een vlucht richting Valparaiso, Lodz of Lissabon hoeft te boeken om gelijkaardige prachtfoto’s te schieten: een treinretourtje Roeselare volstaat.”