- Gegevens
- Geschreven door: Miet Waes


Sinds 1992 vindt ieder jaar eind juni in Compiègne een opmerkelijk muziekfestival plaats: Het prestigieuze Festival des Forêts. Maar ook een citytrip naar deze koninklijke stad met zijn sporen van een roemrijk verleden is meer dan de moeite waard.
Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.
Compiègne in het noorden van Frankrijk op 80 kilometer van Parijs is voor veel Belgen en Nederlanders een vrij onbekende stad. Bij sommige zal het beroemde kasteel en het feit dat in de bossen van Compiègne de wapenstilstand na de Eerste, maar ook na de Tweede Wereldoorlog werd ondertekend, een belletje doen rinkelen. Nochtans heeft deze bruisende stad in Picardië alles in petto voor een leuke citytrip.
Lusttuin van de Franse koningen
Versailles, Fontainebleau en Compiègne worden meestal in één adem genoemd. Het zijn de drie belangrijkste paleizen van Frankrijk waar de wortels van de Franse monarchie liggen. Karel de Kale liet in 875 in Compiègne een paleis bouwen en sticht er het klooster Abbaye Saint-Corneille. Van dit prestigieuze klooster schiet alleen de oude kloostergang over, die nu deel uitmaakt van het Antoine-Vivenel-museum. In de 14de eeuw laat Charles V er een nieuw paleis bouwen. Lodewijk XIV vergrootte het kasteel met 75 verblijven, die werden gebruikt voor grootse feesten en imponerende militaire kampen. Lodewijk XV zag het nog grootser en liet het totaal verbouwen zodat hij er permanent kon verblijven met zijn hofhouding en ministers. Van buiten ziet het kasteel er vrij klassiek uit, maar wie binnenkomt valt van de ene verbazing in de andere. Ten tijde van de Napoleons is er van alles aan het interieur veranderd. Napoleon III en keizerin Eugenie maakten er hun favoriete residentie van en spaarden kosten noch moeite om het paleis nog mooier, grootser, luxueuzer en indrukwekkender te maken. Wat er zich afspeelde binnen de muren was één grote soap van jachtpartijen, bals, theateruitvoeringen, amoureuze en politieke intriges.
Pittig detail: Leopold I, de eerste koning van België is er in 1832 getrouwd met Louise-Marie.
Inkijk in het luxeleven van weleer
Dank zij de vele verhalen en anekdotes – die je via een audioguide verneemt – krijg je bij een bezoek aan het kasteel een goed beeld van het hof, het mondaine leven en de kunst in het Tweede Keizerrijk. Elk van die 75 vertrekken is ingericht met de originele meubelen, decoraties, schilderijen en aangekleed met unieke zijde en goud geborduurde stoffen. Het kasteel bevat drie musea waaronder ook Het Musée de la Voiture, dat een collectie merkwaardige oude voertuigen bevat
Picantines en tinnen soldaatjes
Naast het stadhuis in laatgotische stijl schoppen op de klok van het Belfort de Picantines de uren. Het zijn drie bebaarde mannen, gekleed als soldaten van weleer, die symbool staan voor de Engelsen, de Vlamingen en de Duitsers, die in het verleden zo vaak de regio zijn binnen gevallen. Nu zijn ze veroordeeld om tot het einde van de tijd de uren te schoppen.
Picantines is ook de naam van een specialiteit van Compiègne: een soort gekarameliseerde nougatine bedekt met blauwe chocolade.
Het museum in het Hôtel de la Cloche naast het stadhuis toont honderdduizend figuurtjes van tin, lood, hout, plastic en karton. In de diorama’s zie je optochten, veldslagen en taferelen die in Compiègne plaatsvonden o.a. Jeanne d’Arc die in Compiègne gevochten heeft, verloren en gevangen genomen.
Bos van Compiègne
Voor wie graag een citytrip combineert met wandelingen of fietstochten in een mooi stukje natuur is Compiègne een droombestemming. Het 14.500 ha bos met zijn hoge bomen, valleitjes, meren en dorpen is een overblijfsel van het enorme bos van Cuise dat zich uitstrekte van de grenzen van Frankrijk tot aan de Ardennen. Het netwerk van wegen dat Lodewijk de XIV en Lodewijk XV er lieten aanleggen om de jacht te vergemakkelijken, zijn nu ideale wandel- en fietswegen.
Festival des Forêts: een belevenis van al de zintuigen
Met het Festival des Forêts wil men de klassieke muziek toegankelijker maken voor het grote publiek. De bedenker en stimulerende kracht hiervan is Bruno Ory-Lavollée. Als begenadigd amateurpianist is hij al jaren in de ban van de klassieke muziek, maar hij heeft het moeilijk met de plechtige sfeer hieromheen die veel mensen afschrikt. Daarom begon hij in de jaren tachtig vrienden uit te nodigen voor zelf georganiseerde concerten in het bos van Compiègne. Deze hobby groeide uit tot het Festival des Forêts dat alleen mogelijk is door de steun van een ervaren team van meer dan 60 vrijwilligers. Directrice Alexandra Letuppe-Pantic is één van de weinige betalende krachten die 24 op 24 uur klaarstaat om de problemen op te lossen.
Alexandra: “We zijn heel ambitieus, we willen niet alleen de beste muzikanten van de wereld, wij zoeken ook originele locaties en dat kost geld, veel geld. Het is een jaar hard werken om de nodige sponsoring bijeen te krijgen. Gelukkig kunnen we rekenen op onze grote groep vrijwilligers en bevriende zakelijke partners.”
De man met de blauwe viool
Dit jaar konden we meegenieten van de Tsjech Pavel Sporcl – momenteel de beste violist van de wereld – tijdens een klassiek concert in een kerk en een exuberant optreden met het zigeunerensemble Gipsy Way in het park. Voor het optreden in het park was er een grootschalige picknick op basis van bio- en streekgerechten. De avond werd afgesloten met een spetterend vuurwerk waar iedereen van genoot, behalve Pavel Sporcl.
Tijdens een interview begreep ik waarom.
Pavel Sporcl: “Mijn viool, die nu veertien jaar oud is, is volledig op maat gemaakt. Ik koester haar als een juweel en geef ze nooit uit handen. Tijdens het vuurwerk zag ik de gensters op mij afkomen en had ik schrik dat die op mijn gitaar zouden terechtkomen.”
En die blauwe kleur? “Dat is een beetje mijn rebelse kant, een soort rebellie tegen regels en conventies. Ik ben trouwens de enige violist in de wereld met een blauwe viool”.
Muziek in het bos
Steevast in het programma staan concerten in het bos. Je wandelt dan door het bos en zo nu en dan kom je groepjes muzikanten tegen die een korte muziekoptreden geven. Deze combinatie van luisteren, lopen, natuur en kunst, levert een bijzondere ervaring op. Midden in het bos klinken de muziekstukken heel anders dan in een concertzaal. Het geluid is opener, diffuser, maar ook indringer en spannender. Soms lijkt het net of de vogels meefluiten en precies op het juiste moment reageren op de muziek. Nieuw dit jaar zijn de begeleide Self-resourcing-walks gebaseerd op een Japanse therapie. Door bepaalde ontspanningsoefeningen wordt serotonine geproduceerd die de cortisol doet dalen en je een gevoel van sereniteit bezorgen. Dit gecombineerd met de hemelse muziek maakten dat wij helemaal zen huiswaarts keerden.
Praktische informatie
– Hoe er naartoe?
We namen de Thalys van Brussel-Zuid tot Paris-Nord om daar over te stappen op een TER-trein naar Compiègne.
– Logeren
Wij logeerden in het pas geopende T’Aim Hotel van de Bestwestern-groep op amper 10 minuten stappen van het station
70A Pont Neuf, 60280 Margny-lès-Compiègne
Wie voor een B&B kiest raden we Villa du Châtelet aan, een Chambre en Table d’Hôte in een mooi oud huis met grote tuin dat grenst aan de bossen van Compiègne. Een bekende componist liet het in 1886 bouwen in de vorm van een piano.
– Eten en drinken
Salon de thé du jardin des roses
Een keuken op basis van biologisch geteelde streekproducten op een originele manier bereid en gepresenteerd.
Place du Général de Gaulle, 60200 Compiègne
https://palaisdecompiegne.fr/decouvrir/le-parc-et-le-jardin-des-roses
Auberge de la Bonne Idée
Wie een gastronomische maaltijd verkiest, raden we Auberge de la Bonne Idée aan. Het restaurant is verbonden aan een drie-sterren charmehotel in een schilderachtig huis gelegen in het gehucht Daint-Jean-Aux-Bois midden het Compiègne bos
– Festival des Forêts
Programma en tickets
– Toerisme