Aken, een grensstadje in de drielandenhoek van Duitsland, Nederland en België heeft alles voor een geslaagd weekend of interessante citytrip: Cultuur, geschiedenis, natuur, lekker eten, gezellige kroegen en een mineraalrijke wellness. Met dank aan het feit dat Karel de Grote reuma had en er zijn favoriete residentie maakte.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Bad Aachen, stad van het water

Aken heeft geen haven, stroom of zee en toch is ze de stad van het water. Meer dan zeventig bronnen stuwen per dag veertig miljoen liter mineraalrijk water omhoog. Het water, dat soms 74 graden haalt, komt uit vierduizend meter diepte en smaakt nog altijd als het duizendenjaren oude water uit de bronstijd. Het ruikt naar zwavel en er zitten liefst negentien verschillende mineralen in. Onderzoek van zijn gebeente heeft aangetoond dat Karel de Grote een reumalijder was. Omdat hij soelaas voor zijn pijnen vond in de thermen maakte hij Aken tot hoofdstad en het politiek-cultureel middelpunt van een reusachtig Karolingisch rijk. Niet alleen Karel de Grote, maar ook veel andere rijken der aarde kwamen hier kuren om verlost te worden van hun kwaaltjes. Op een muur aan de zuilenrotonde van de Elisenbronnen waar het kuurtoerisme begon, vind je een lijst met beroemde bezoekers: Pepijn de Korte, Peter de Grote, Casanova, Händel, Petrarca en Dürer, keizer Barbarossa. Vandaag zijn de thermen ook voor de gewone sterveling betaalbaar. Drinken aan de Elisenbronnen is, wegens vervuiling, niet meer aan te raden. Het wellnesstoerisme heeft zich verlegd naar het oosten van de stad. Achter Linnés stadspark en het casino, liggen de Carolus Thermen waar je je kunt laten verwennen met het heilzame water. Er zijn binnen- en buiten zwembaden, sauna’s, stoombaden, … Kortom alles wat de verwende wellnessgebruiker maar kan wensen.

 

Centre Charlemagne, het nieuwe stadsmuseum in Aken.

Omdat de stad doordrongen is van Keizer Karel opende het stadsbestuur in 2014 aan het Katschlof (tussen Dom en Stadhuis) het Centre Charlemagne. Het is een boeiend museum waar je op een aantrekkelijke manier door de tijd reist en kennis maakt met de geschiedenis van Aken en de rol van Karel de Grote hierin. De ontdekkingstocht begint met de Karolingische tijd waarin Aken uitgroeide tot het middelpunt van het Frankische rijk. Vervolgens leer je Aken kennen als stad waar de Duitse keizers werden gekroond. Het eindigt bij de barok en de mondaine badcultuur. Tenslotte vertelt ‘Van stad aan het front tot Europastad’ over de tijd na de wereldoorlogen van de 20ste eeuw en het punt waarop Aken de stad van de Europese verzoeningen en vooruitgang werd. Ieder jaar wordt er de Karelsprijs uitgereikt aan Europeanen die het verschil maakten. Ook kinderen vinden het museum geweldig want in het historisch laboratorium kunnen ze een duik nemen in het dagelijkse Karolingische leven en veel dingen zelf uitproberen: Hoe zwaar was een maliënkolder? Wat voor kleding droeg het gewone volk? Waarvan werd de inkt voor de prachtige handschriften gemaakt? Enzovoorts.

 

Wandelingen in de voetsporen van Keizer Karel

Wil je nog meer te weten komen over Keizer Karel? Dan is de Route Charlemagne, die vertrekt aan het stadsmuseum en ook daar te verkrijgen is, een aanrader. Bij elke stop wordt er een thema uit het verleden van Aken belicht dat op de een of andere manier te maken heeft met Karel de Grote. De historische ontwikkeling in Europa komt eveneens aan bod. De stad kan je ook verkennen met de gids ‘Keizer Karel leidt rond in Aken’. Je volgt de koperen nagels in de grond en ondertussen lees je in de gids allerlei wetenswaardigheden en anekdotes van Keizer Karel.

 

De dom van Aken geniet wereldfaam

Een citytrip naar Aken is niet compleet zonder een bezoek aan de dom, één van de beroemdste monumentale bouwwerken van het Avondland, een vroegere benaming voor Europa. Het is de kerk waar meer dan 30 Duitse koningen zijn gekroond, de begraafplaats van Karel de Grote, een belangrijke bedevaartkerk en sedert 1930 kathedraal van het bisdom Aken. De dom was in 1978 het eerste Duitse bouwwerk dat van de Unesco de status van bijzonder cultuurgoed verkreeg. Keizer Karel wou de glorie van het Romeinse rijk herstellen en daarom kon de kerk niet luxueus genoeg zijn. Via de machtige bronzen toegangspoort kom je in een weelderig Byzantijns interieur met mozaïeken, indrukwekkende zuilen een kroonluchter van Keizer Barbarossa en de marmeren keizerstroon. De Pfalzkapel of het Octogon is de oudste gewelfkerk ten noorden van de Alpen. Een geleide rondleiding is een absolute aanrader.

 

De waardevolste schatkamer

In de Domschatkamer kan je sacrale kunstschatten bewonderen uit het laat-antieke, het karolingische, het ottoonse tijdperk en die van de Staufen. Je vindt er unieke voorwerpen zoals het Lotharings kruis uit het jaar 1000, reliekschrijnen en een marmeren sarcofaag uit de tweede eeuw, die met prachtige sculpturen de roof van Proserpina vertelt. Het beroemdste stuk is de Karelsbuste uit de veertiende eeuw, bezet met edelstenen. Onder de kroningskroon zit, anatomisch perfect op de juiste plaats een stuk schedel van Karel de Grote. Het zijn stuk voor stuk bewijsstukken van de grote religieuze betekenis van Aken in de middeleeuwen. Ook hier weer zijn er rondleidingen, maar je kan het ook individueel ontdekken met een audio-guide. In de Dominformatie kan je terecht voor ingangskaarten voor de Domschatkamer en rondleidingen.

 

Aken, museumstad

Wie van cultuur houdt, zal zich zeker niet vervelen want Aken is een echte museumstad.

Het Couven Haus pronkt met interieurs van Biedermeier tot rococo, een apotheek en meubelen die horen bij de Aachener-Lütticher-Barok.

– In het Zeitungsmuseum vind je 150.000 exemplaren van alle mogelijke kranten niet alleen uit Duitsland maar ook uit Madres en Nieuw-Zeeland. Het is een unieke verzameling die teruggaat tot het prille begin van het krantenwezen.

– In het Suermondt-Ludwig museum vind je Duitse en Hollandse schilderkunst van de Middeleeuwen tot de 18de eeuw

 

De Printen

Aken kan je niet verlaten zonder hét gebak van Aken te proeven: de Printen. Het recept is een goed bewaard familiegeheim. De naam komt van het Engels to print of drukken. Vroeger werden uit hout gesneden drukvormen gebruikt die de Print zijn uitgesproken vorm gaven. Je hebt er de keuze tussen harde of zachte Printen, met chocolade, met noten, met kruiden.

Overnachten

We logeerden in het Aquis Grana Cityhotel centraal gelegen in de Altstadt achter de Dom.

Www.hotel-aquisgrana.com

 

Eten en drinken

Aken telt veel goede restaurants en cafés. Wie typische Duitse gerechten, verkiest raden we de

  • Zum goldenen Einhorn aan op de Markt.
  • Zum Postwagen, tegen de linkerhoek van het stadhuis is het oudste café van de stad en dateert uit de 17de eeuw
  • Koffiehuis Van den Daele: Het oudste koffiehuis werd door de Gentenaar Leo van den Daele in 1890 geopend met eigen recepten en figuren van de speculaaskoek. Het oude interieur werd behouden en het gebak, de chocolade Printen en de koffie zijn er heerlijk.

 

Meer informatie

www.aachen-tourismus.de

www.germany.travel