Overal in de schilderachtige Leiestreek – waar de Leie zich slingert tussen Deinze en Gent – vind je sporen van kunstenaars waarvan de Latemse schilders de meest bekende zijn. De vele regionale musea van de Leiestreek maken het tot een trekpleister voor kunstenaars en kunstminnaars. Omdat het tevens een prachtige streek is om al fietsend te verkennen, is de vijfde editie van de Biënale van de Schilderkunst, die loopt tot 25 september, een ideale gelegenheid om al fietsend kunst in de Leiestreek te ontdekken.

 

Het exotische versus de lokale omgeving

 

Museum Dhondt-Dhaenens, Raveelmuseum en Museum van Deinze en de Leiestreek, drie schitterende eigentijdse musea werken naar aanleiding van de tweejaarlijkse Biënale van de Schilderkunst opnieuw samen. Deze editie spitst zich toe op het verlangen naar het onbekende en exotische versus de zekerheid van de eigen lokale omgeving. Vertrekkend vanuit die specifieke invalshoek kiest elk museum voor een aparte uitwerking met kunstwerken uit de laatste 150 jaar van kunstenaars van verschillende generaties en contreien. De drie musea nemen hierbij de eigen collectie als vertrekpunt, maar ook de hedendaagse kunst speelt een prominente rol in dit project.

 

In drie musea

 

In het museum Dhondt-Dhaenens opteerde men voor  James Ensor en Albijn Van den Abeele uit de eigen museumcollectie. Terwijl Albijn Van de Abeele steeds zijn eigen gekende omgeving heeft gesublimeerd in zijn schilderkunst, hunkerde James Ensor naar een voor hem exotische wereld. Een greep uit hun collectie wordt aangevuld met werken van heel diverse kunstenaars uit binnen- en buitenland

 

Het Roger Raveelmuseum trachtte reeds in 2005 met de tentoonstelling 'Het dorp is de wereld' aan te tonen dat kunstenaars vanuit een volstrekt lokale conditie universele kunst produceren.

In het Museum van Deinze en de Leiestreek – met Gustave Van de Woestyne, Emile Claus en Joe Van Rossem als uitgangspunten – wordt nagegaan hoe specifieke situaties en gebeurtenissen voor kunstenaars aanleidingen of kansen zijn tot het zich al dan niet verplaatsen, zowel fysiek als spiritueel. Waar de ene omstandigheid of ontwikkeling voor een kunstenaar aanleiding is om zich terug te trekken in de geborgenheid van het eigen atelier, biedt een andere evolutie net een mogelijkheid om te exploreren. Ander kunstenaars wijzen dan weer op zowel de gevaren als de voordelen van een snel veranderde maatschappij en de mogelijke gevolgen op vlak van identiteit.

 

Met app Pieter Paul als  kunstgids

 

Gedaan met het sleuren van catalogen en reisgidsen, een smartphone volstaat. Eind april werd immers de nieuwe kunstgids Pieter Paul gelanceerd. Het is een gratis technologische kunstgids beschikbaar in de app.stores van Android en IOS. Pieter Paul gidst je door de wereld van beeldende kunst op basis van geo-locatie, geeft informatie aangeleverd door de curatoren van de kunstlocaties, houdt een agenda bij met evenementen en geeft tips op basis van je favoriete kunstwerken en kunstenaars. Om de informatie op te vragen, wordt via beeldherkenning een kunstwerk gescand en krijg je meteen de gewenste  informatie – gelaagd in tekst, beeld en multimedia – op maat van de kunstliefhebber. Zo kan je bv een kunstenaar zelf aan het woord laten.

 

Een nieuwe fietsroute in het teken van de kunst

 

Het fietsnetwerk Leiestreek telt zomaar eventjes honderden kilometers fietswegen. Onlangs werd het volledig vernieuwd en op één kaart samengebracht. Er kwamen andere knooppunten, er werden nieuwe trajecten ingelast en reeds bestaande verbeterd. Er kwamen ook vijf nieuwe 'Leiestreek Lusjes' bij. Via het gekende knooppuntensysteem volg je lusvormige routes die in het teken van een bepaald thema staan. 'Kunst in de Oost-Vlaamse Leiestreek' in Deinze, Sint-Martens-Latem en Zulte is er zo een van.

De kaart van het fietsnetwerk Leiestreek kost 8 euro en is te verkrijgen bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Westtoer en bij de toeristische diensten uit de regio. De thematische lusvormige routes zijn gratis te verkrijgen.

 

Www.toerisme-Leiestreek.be