BoekenBoeken
DrankDrank
KokenKoken

Een portret van de wereld gedurende één dag

Foto’s; Arsenaal/Lazarus Raymond Mallentjer.

Een unieke theatervoorstelling van Arsenaal/Lazarus

Wat gebeurt er als je al het nieuws van één dag in de wereld verzamelt? Gaan alle kranten over hetzelfde? Of is het, net zoals onze wereld, zo divers dat er amper een touw aan vast te knopen is? Dit origineel idee kwam van Nico Boon die het nieuws van één dag verzamelde en er een luchtig toneelstuk over maakte.

 

Klik hier voor een fotoreportage van de voorstelling.

 

De voorstelling begint met een korte toelichting, want één dag zelfs dat is relatief. Terwijl het bij ons al 22 februari is, is het in Zuid-Amerika nog volop de dag voordien. Dus strikt genomen gaat het nieuws over één dag, verspreid over twee dagen, maar wel op één datum

 

132 kranten, net zoveel landen als er nationaliteiten wonen in Mechelen

Samen met Arsenaal/Lazarus verzamelde Nico Boon de kranten van 21 februari 2021 uit 132 verschillende landen, net zoveel als er nationaliteiten in Mechelen wonen. Een titanenwerk want sommige kranten waren bijna een jaar onderweg en moest het nieuws via internet gesprokkeld worden. In Mechelen woont er ook een Noord-Koreaan, maar het was onmogelijk om een krant van daar te pakken te krijgen.

 

Met dank aan Google Translate

Met die duizenden verhalen en nieuwsfeiten ging theatermaker Nico Boon aan de slag: “Eerst moesten we alle artikels vertalen, gelukkig bestaat er tegenwoordig Google Translate. Daarna moesten we ordenen en selecteren welke stukken we in de voorstelling wilden bespreken. Daarbij zijn we zowel gaan inzoomen en in de diepte graven, maar ook gaan uitzoomen om het verhaal in een grotere context te kunnen kaderen. We keken welke gelijkenissen er zijn, maar ook welke verschillen er in het nieuws zijn uit bijvoorbeeld Rusland en de Ivoorkust”.

 

Don Quichotewerk

Nico Boon: “Met vier mensen hebben we de voorstelling gemaakt, de Italiaan Edoardo Ripani, de Russische Oxana Sankova en de Duitse Katja Dreyer (die na een positieve Coronatest niet kon meespelen op de première). Saxofoniste Hanne Backer zorgt voor de muzikale begeleiding. Het was veruit het meest onmogelijke en bombastische project uit mijn carrière, maar ik ben trots op het eindresultaat.”

 

Triviale nieuwsfeitjes en zwaardere maatschappelijke thema’s

Het stuk is een speelse afwisseling van triviale en absurde nieuwsfeitjes zoals het hondje dat drie verdiepingen naar benden valt en nadien levend en vrolijk weg huppelt en zwaardere maatschappelijke thema’s, zoals de weigering van euthanasieaanvragen, van snelle woordenstromen en tragere passages, van tekst en muziek. De taal is overwegend Engels, maar er zijn ook stukken in het Spaans, Italiaans, Frans, Russisch en één zin in het Nederlands. Bovenaan de zaal op een scherm zie je de Nederlandse vertaling. Jammer dat je daardoor wordt afgeleid en minder kunt genieten van het acteertalent.

 

Meer informatie over de speeldata www.arsenaallazarus.be