BoekenBoeken
DrankDrank
KokenKoken

Kruisherenhotel in Maastricht: een ‘belevenis’

Nu velen zich het hoofd breken over gepaste of originele eindejaarsgeschenken voor een ‘kieskeurige’ partner of (groot)ouders, die beweren niks nodig te hebben, is dat vaak een moeilijke keuze. Maar hoe verwend iemand ook is, met een verblijf in een vijfsterren design hotel, zoals het Kruisherenhotel in Maastricht, scoor je altijd. Want betalen voor een ‘belevenis’ wordt meer en meer een trend.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

De belevenis begint reeds bij het betreden van het hotel via een messingen tunnel ontworpen door Ingo Mauer. Deze tunnel wordt gezien als de eye-catcher van Kruisherenhotel Maastricht. Eenmaal binnen in die overweldigende ruimte weet je niet waar eerst te kijken. De kerstversiering, met ontelbare rode kerstballen en de vele feeëriek verlichte kerstbomen maken het geheel nog indrukwekkender. En als je dan bij een toiletbezoek na een lange autorit voor een eerste verrassing staat, weet je dat creativiteit, zin voor details, originaliteit en humor hier de norm zijn. Dit alles aangevuld met de warme, gemeende hartelijkheid van het baliepersoneel, dat je als een VIP maar tevens als een goede vriend ontvangt, voel je dat het vanaf nu genieten wordt.

 

Boxes in a box

Het moet voor de architecten een huzarenstuk geweest zijn om de verpauperde gotische Kruisherenkerk met annex klooster, die Camille Oostwegel senior in 2000 had gekocht, te transformeren tot designhotel. De verbouwingen moesten met respect voor de religieuze en geschiedkundige waarde van het gebouw gebeuren zodat de kerk, ten alle tijden, in haar oorspronkelijke functie kan hersteld worden.

De receptie bevindt zich in het oude portaal en de lounges in de voormalige zijbeuken. In het schip van de kerk werd een box geplaatst met daarin een vergaderzaal, de bar met een bovengrondse wijnkelder, een glazen etalagekast met kunstvoorwerpen. Met een trap of de lift in een glazen koker ga je naar de Entresol, het restaurant tussen hemel en aarde, waar je van een verfijnde twee-gangenlunch of een drie- tot vijfgangendiner al of niet met bijpassende wijnen, kunt genieten. Het door hoge glasramen gefilterd licht zorgt, zeker bij zonnig weer, voor een heel aparte sfeer. Net als het prachtig zicht op de kunstig bewerkte kapitelen en de oude gerestaureerde plafondschilderingen in de nok van de kerk. Op hetzelfde verdiep is er een bibliotheek en werkruimte waar gasten kunnen verpozen of rustig werken.  

 

Elke kamer is anders

De zestig luxekamers liggen in het aan de kerk palend gewezen klooster. De monniken van toen zouden hun ogen niet geloven als ze het hedendaags comfort zouden zien in hun samengevoegde cellen. Alle kamers zijn anders en een ontdekking waard. Het behangpapier is vaak een reproductie van een bekend schilderij, maar kan ook een levensgrote foto zijn genomen op een bruiloft 65 jaar geleden. Het was dan ook een verrassing toen een personeelslid zich herkende in het kleine bruidsmeisje op het huwelijk van haar grootmoeder. Elke kamer heeft andere designelementen en een kunstwerk dat je kan kopen. Geen bijbel op de kamer, maar een gedichtenboek: ‘Het Huis-Het Kruisherenklooster’ met gedichten van 52 vooraanstaande auteurs uit Nederland en Vlaanderen en 8 gedichten in opdracht geschreven door de stichting Monumentaal Erfgoed Limburg. In elke kamer staat op een staander een uitgeprint gedicht uit het boek dat aan de receptie te koop is. Uiteraard zijn bad, regendouches, luxe-verzorgingsproducten, linnen, een twin kingsize Aupingbed en een keuze aan soorten hoofdkussens van de beste kwaliteit, net als de Nespresso koffiemachine.

 

De Wine Tasting Flight: een wijnontdekking

Een belevenis is eveneens de Wine Tasting Flight in de bar-lounge beneden, die je kan bestellen met of zonder hapjes. Met zicht op de glazen wijnkelder met 1500 flessen wijn waaronder je 16 soorten per glas kunt bestellen, ontdek je de wijnen van het Limburgse Sint-Martinus wijndomein die een langdurige samenwerking aangegaan zijn met de Oostwegel Collection om van de druiven van hun eigen wijngaarden de zeven huiswijnen te maken. Voor de Wine Flight:

Een sprankelende mousserende wijn, een witte en een rode wijn telkens vergezeld van een aangepast culinair hapje.

 

Coronaproef dineren in een restaurantkamer

Omdat de restaurants omwille van de strenge coronaregels in Nederland om 17 uur moeten sluiten, bedacht het Kruisherenhotel weer een creatieve manier om haar gasten culinair te verwennen. Want uiteraard wordt, een vijfsterrenhotel waardig, heel wat aandacht besteed aan het culinaire aspect.

Op het afgesproken uur word je vanuit je kamer begeleid naar een kamer, die met een keurig gedekte tafel als privé-restaurant is ingericht. Geen sinecuur voor het personeel, dat heel wat kilometers moet lopen om de gasten met een verrassend diner te verwennen.

 

Kunst in the box

Dat Camille Oostwegel senior, net als zijn zoon Camille, die onlangs de fakkel overnam grote kunstliefhebbers zijn, merk je aan de vele schilderijen, beelden en andere kunstvoorwerpen, die overal in het hotel worden tentoongesteld en tevens te koop zijn.

Omdat we, tijdens de rondleiding met de enthousiaste Jan Gerards, nog zoveel meer te weten kwamen over de geschiedenis, architecturale hoogstandjes, plezante anekdotes en ontdekkingen, mysteries en spookverhalen willen we daar graag over berichten in een volgend artikel. Evenals over de uitbreiding van het hotel met nog eens 50 tal hotelkamers, een restaurant en multifunctionele ruimtes in het aan de overkant gelegen Rijksmonument Societeir Victor de Stuers uit 1903.

Met al die luxe en belevenismomenten in het hotel zouden we bijna vergeten dat het Kruisherenhotel midden in Maastricht ligt, een stad waar ook heel wat te beleven valt op gebied van kunstschatten en leuke winkels.

 

Meer info

www.oostwegelcollection.nl/hotels/kruisheren-hotel