Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Het gevecht van een ‘vaderlandloze’

Dat het idyllische plaatje van zwarte man/blanke vrouw of omgekeerd – dat momenteel het nieuwe normaal schijnt te zijn in de reclamefilmpjes – toch niet altijd zo romantisch is, getuigt VADERLANDLOOS de nieuwste voorstelling van Arsenaal en KVS. Ook vanuit het standpunt: integratie en multiculturaliteit is het een weinig opbeurend verhaal. Wat is het dan wel: het gevecht van Junior Mthombeni tegen zijn demonen, soms meesterlijk soms tergend traag gebracht.

Klik hier voor een fotoreportage van de voorstelling

 

Wanneer gaat het nu beginnen? Vraag je je af wanneer Junior Mthombeni meer dan vijf minuten tergend traag in een bak met klei vooruit wandelt. Tot de stilte wordt doorbroken door oerkreten.


Maar misschien moeten we eerst zijn persoonlijk verhaal vertellen. Junior Mthombeni’ s vader komt als politieke vluchteling uit Zuid-Afrika naar België. Toen Junior hier werd geboren stond er op zijn identiteitskaart geen Belg, geen Zuid-Afrikaan maar ‘Vaderlandloos’. Omdat zijn vader met zijn blanke moeder een café begon in Mechelen en ze weinig tijd hadden voor hun zoon, wordt Junior opgevoed door zijn grootmoeder langs moeders zijde die doofstom is. Omdat hij geen voeling heeft met zijn Afrikaanse roots, maar ook niet met de Vlamingen, die worden afgedaan met het beledigend cliché: ‘racisten en fascisten’ creëert hij dan maar zijn eigen land waarin hij met al zijn demonen ging wonen.

 

Een beklijvende voorstelling

Samen met zijn muzikale kompanen neemt Junior Mthombeni het publiek mee in zijn familiegeschiedenis en persoonlijk verhaal. Op een meesterlijke manier, vaak ondersteunt door opzwepende luide muziek, evoceert hij een gevecht met zijn frustraties, zijn opvoeding, zijn Afrikaanse roots, maar ook het land en de familie waarin hij opgroeide. Sommige passages zijn eerder ingetogen, sereen en laat hij zijn kwetsbare kant zien. Maar dan ontaardt dat weer in rauwe kreten, strijdlustige ontboezemingen ondersteunt door oorverdovend opzwepende luide muziek. Gelukkig dat er bij het binnengaan van de zaal oordopjes worden aangeboden.

 

Data en tickets: www.arsenaallazarus.be