Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Dino’s veroveren ZOO Planckendael

Op zoek naar een idee voor een uitstap in de herfstvakantie? Wil je genieten van de herfstkleuren in de natuur? Dieren spotten? Avonturen beleven in speeltuinen? Andere landen bezoeken en er de cultuur opsnuiven? Klimmen en klauteren? … Dan is ZOO Planckendael ‘the place to be’. En wie in de winter terugkomt, wordt er verrast door 78 adembenemende dino’s.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen en ZOO Planckendael.

 

Op wereldreis in ZOO Planckendael
Elk jaar is een uitstap naar ZOO Planckendael een feestdag waar onze kids reikhalzend naar uitzien. Dagen voordien worden de dierenboeken terug bovengehaald en er worden lijstjes gemaakt van welke dieren ze absoluut willen zien. Maar ook de wereldatlas wordt geraadpleegd want in ZOO Planckendael doorkruis je alle continenten en maak je zo een wereldreis op één dag. Dit jaar neemt de twaalfjarige Joaquin de leiding na het grondig bestuderen van het plannetje dat we aan de ingang vinden. “Nee, niet zomaar de eerste beste weg nemen”, legt hij uit aan zijn zusje en nichtje, maar de pijlen volgen en we beginnen in Europa.

 

Het grootste bonobo-verblijf ter wereld
Echt spannend wordt het wanneer we in Afrika aan het grootste bonobo-verblijf ter wereld zijn beland.
Wat Jane Goodall onderzocht bij de chimpansees door er tussen te gaan leven, doet ZOO Planckendael met de bonobo’s. Toen in de jaren 90, ZOO Planckendael het eerste bonoboverblijf opende, was er wereldwijd nagenoeg niets bekend over deze mensapen, die de nauwste nog levende verwanten zijn van de mens. Daarom trokken 25 jaar geleden onderzoekers naar Congo om er, net als Jane Goodal, tussen de apen te gaan leven. In 2002 schreef Hilde Vervaecke na jarenlang de dieren te hebben geobserveerd in ZOO Planckendael, maar ook in Congo er een boek over: ‘De bonobo’s, schalkse apen met menselijke trekjes’, dat in deze dierentuin werd voorgesteld.

 

Op expeditie bonobo

De kids voelen zich echte ontdekkingsreizigers wanneer we met een nagebouwde grote boot aankomen in Kinshasa en via een loopbrug in een replica van het oorspronkelijke onderzoekskamp in de jungle komen. Er is een keuken met voedselvoorraden, een douche – niet meer dan een grote gieter – jerrycans… De meisjes zijn vooral geïnteresseerd in de koffers en de schuiven, die ze kunnen openen om zo allerlei weetjes over de bonobo’s te ontdekken. Ze vinden het geweldig dat niet de mannetjes, maar de vrouwtjes er de baas zijn en hun problemen niet met vechten – zoals bij de gorilla’s – maar met vrijen oplossen. Pas wanneer de bonobo’s zich hebben teruggetrokken, zijn de meisjes bereid om verder te stappen en het Afrikaanse dorpje met zijn winkeltjes, schooltje, kapperszaak... te bezoeken. En ook dat levert weer het nodige spelplezier op, net zoals het Indonesisch dorpje in Azië waar de Riksja grondig wordt uitgetest.

 

Klimmen en klauteren

“Ik wil de Lori’s eten geven”, zegt Flore op het einde. Bij ons vorig bezoek hadden we prachtige foto’s genomen van Flore omringd met Lori’s, die tot afgrijzen van haar zusje op haar hoofd, schouders en armen zaten. Maar het Aziatische regenwoud in een immense serre met zijn jungledorp en zijn indrukwekkende waterval wordt momenteel grondig vernieuwd en is tijdelijk niet meer toegankelijk voor het publiek Een mooie reden om terug te komen, troost ik haar. Maar de ontgoocheling duurt niet lang want het grote klim- en klauterparcours daagt op, nog hoger en uitgebreider dan de vorige keer. En dan wordt bij het buitengaan de aandacht getrokken op de aankondiging dat de Dinosaurussen in december op bezoek komen. Nog een reden om zo spoedig mogelijk terug te komen.

 

Omdat de lichtfestivals, een unieke traditionele Chinese manier waarop mensen mekaar geluk en alle goeds wensen op het einde van het jaar, in ZOO Antwerpen zo’n succes kenden, groeide het idee om in ZOO Planckendael een Dinolights lichtfestival te organiseren. Het festival zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden, maar werd toen geannuleerd door de coronacrisis. Er zullen 78 dinosaurussen te zien zijn zowel de indrukwekkende Tyrannosaurus, Rex – een kleine Velociraptor die net uit het ei gekropen komt – maar ook enkele kolossen, die alles van bovenaf in de gaten houden. In totaal werkten meer dan honderd Chinese kunstenaars mee aan het lichtfestival. Ze creëerden maar liefst 66 composities en 360 lichtobjecten. Om alles er zo magisch mogelijk te laten uitzien, werd er meer dan elf kilometer aan energie-efficiënte lichtkabels aangebracht. Er werd ook meer dan 18.000 meter aan satijn in de meest uiteenlopende kleuren gebruikt om de dinosaurussen de perfecte look te geven.”
Dinolights loopt van 3 december tot en met 16 januari 2022. Op kerstavond en oudejaarsavond is het park gesloten. Het lichtfestival bezoeken kan tussen 17:15u en 21:15u. Een ticket reserveren kan via de website van ZOO Planckendael. Abonnees genieten van een voordeeltarief.
Het park gaat naar eigen zeggen tot het uiterste om alles coronaproof te maken. Dankzij tijdssloten kunnen de bezoekers maximaal gespreid worden. Iedereen volgt uiteraard ook een vaste route in openlucht. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Dieren zal je op dat moment van de dag waarschijnlijk niet meer te zien krijgen.
ZOO Planckendael betaalt je tickets uitzonderlijk terug bij annulatie van het festival.

 

Praktische info
Dierenpark ZOO Planckendael |
Leuvensesteenweg 582 |
2812 Muizen (Mechelen) |
Tel: + 32 (0) 15 41 49 21
www.planckendael.be
Eis heel wat horeca aanbod, maar omdat dat vaak wisselt, raadpleeg je best voordien het aanbod op hun website: https://www.zooplanckendael.be/nl/eten-en-drinken/