Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Het lekkere Westen

West-Vlaanderen meer dan ooit gastronomische topprovincie

 Het Provinciebedrijf Westtoer lanceert dit jaar voor de zesde maal de editie ‘Het Lekkere Westen’. Daarmee willen ze de culinaire troeven van vier West-Vlaamse regio’s en Brugge promoten. 151 West-Vlaamse chefs werken hieraan mee en stellen hun gastronomische troeven in de kijker.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Culinaire ambassadeurs van hun regio

De West-Vlaamse culinaire schatten zijn een meerwaarde voor het eigentijds toeristisch aanbod. Met 21 sterrenrestaurants, 190 restaurants met GaultMillau-notering en tientallen originele adressen vertelt West-Vlaanderen een bijzonder culinair verhaal. De 151 chefs uit Brugge, het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek zijn geselecteerd door Westtoer en Horeca West-Vlaanderen. Het zijn de culinaire ambassadeurs van hun regio.

 

De nieuwe trends zijn: samenwerken, lokaal en duurzaam

De nieuwe editie van ‘Het Lekkere Westen’ draait rond drie trends: lokaal, samenwerking en duurzaam. Chefs uit eenzelfde regio werken meer en meer samen om de culinaire troeven van hun streek te promoten. De meeste kiezen voor lokale producten, dikwijls uit de onmiddellijke omgeving en dagvers aangeleverd door plaatselijke producenten. Ook een duurzame werkwijze met aandacht voor milieuvriendelijke aspecten staat vandaag hoog op de agenda. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer legt uit: “De hedendaagse West-Vlaamse chefs zijn toonaangevend en bewijzen hoezeer een authentieke aanpak een meerwaarde betekent voor het toeristisch imago van een regio. Niet de grote is van belang – er zitten ook veel kleine adressen tussen – maar de de authenticiteit.

 

 Noordzeegastronomie

De Noordzee blijft mensen fascineren en aantrekken. Het bouwen van nieuwe appartementen gaat er onverminderd door evenals de files er naartoe. De Noordzee zit boordevol heerlijke vissoorten. De vissers rukken dagelijks uit en via vismijnen en veilingen vertrekt de vangst nog dezelfde dag naar de viswinkel of het restaurant. Tal van chefs aan de kust legden zich volledig toe op deze lokale producten en toveren er heerlijke recepten mee op tafel. Daarom gingen we op bezoek naar zo’n authentiek restaurant met Het Lekkere Westen-label.

 

Een (h)eerlijk visrestaurant met een mooi verhaal

Zo’n restaurant vonden we in Zeebrugge in de Tijdokstraat vlakbij het Maritiem Themapark Seafront, gevestigd in de oude vismijn. In het restaurant Tijdok bereiden ze de vis zoals de vissers die het liefst eten: zonder tierlantijntjes, dus zo puur mogelijk. Bovendien is het een eenvoudig, sympathiek restaurant met een verhaal: drie generaties vrouwen; een grootmoeder, een moeder en een dochter, die allen met Noordzeevis zijn opgegroeid, leiden het goed draaiend restaurant. Tot voor kort kwam de overgrootmoeder, nu 87 jaar, ook nog elke dag langs om te helpen in de keuken.

 

Grootmoeder Nicole doet de bediening.

Nicole: “Ik ben geboren in een echte vissersfamilie. Mijn vader, grootvader, nonkels en beide overgrootvaders waren garnaalvissers. Mijn ouders en grootouders groeiden uit tot reders en hadden verscheidene vissersschepen. Mijn man was amper zestien jaar toen hij mee ging vissen.“

Ook dochter Marianne, nu de chef-kok en haar broer Marino, die vaak als kind ‘s nachts meegingen op de garnalenschuit van hun vader, groeiden op met de liefde voor vis.

Marianne: “Als je de dochter van een visser bent, dan weet je hoe je vis moet bereiden. Op mijn veertiende maakte ik al bisque en gaandeweg heb ik ons familierecept voor de beste garnaalkroketten verfijnd”. De 16-jarige dochter Liz volgt momenteel hotelschool in Brugge, helpt elke vrij uur mee en is vast van plan later haar moeder op te volgen.

De smaak van de garnalen, waar in de recepten overvloedig gebruik van gemaakt wordt, is overheerlijk en niet te vergelijken met de smaak van de garnalen die je in het grootwarenhuis koopt. Ze zijn de nacht voordien gevangen, ‘s morgens met de hand gepeld en rijkelijk in de recepten verwerkt. Verser kan niet en dat smaak je.

 

‘Operatie Noordzee 44-’45’ in Seafront

 Vlakbij ligt het Maritiem Themapark Seafront, het bezoeken waard voor wie iets meer wil te weten komen over de geschiedenis van de zee, de zeevaart, de vis en de visserij. Tot begin 2021 loopt daar een heel interessante thematentoonstelling over ‘Operatie Noordzee 44-’45’. Je krijgt er het verhaal van de bevrijding van de Schelde, een tweede D-day maar veel minder bekend. Meer daarover in een volgende reportage.

 

Praktische informatie

– Op de website www.hetlekkerewesten.be en in een kleurrijk magazine delen de verkozen chef-koks hun favoriete adressen en toeristische plekjes uit de streek. Op deze wijze inspireert de actie ook potentiële toeristen om Brugge, het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek te ontdekken.

 

Tijdok

Tijdokstraat 16

Zeebrugge

Toegankelijk voor rolstoelgebruikers en met een aangepast toilet.