Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

De Oostkantons ontdekken, beleven en genieten

Hoewel er in de Oostkantons het hele jaar door van alles te beleven valt, vind ik de herfst het mooiste seizoen om naar Oost-België te trekken. Wallonië België Toerisme, Oost-België en het hotelketen Logis Hotels bundelen nu hun krachten om dit uniek stukje België te promoten. Zo maakten we in ons favoriete seizoen kennis met hun uniek recreatief aanbod, de streekspecialiteiten, de wondermooie natuur en de authentieke logies van dit uniek stukje België.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes en toeristische dienst Oostkantons.

 

 

 

Een paradijs voor wandelaars

Uiteraard komt de wandelliefhebber hier volledig aan zijn trekken. Een goed vertrekpunt is het Natuurparkcentrum Botrange, waar je ook kunt genieten van een bord warme soep, een uitgebreide snack of het meegebrachte lunchpakket. Het centrum werd in 1984 opgericht onder impuls van Manfred Dahmen, de toenmalige directeur van de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons. Het natuurparkcentrum is te vinden aan de rand van het natuurreservaat van de Hoge Venen, niet ver van de bekende ‘Signal de Botrange’, het hoogste punt van België (694 meter). Van hieruit vertrekken de meeste wandelingen al of niet begeleid van een gids want in het natuurreservaat zijn er veel gebieden die enkel onder begeleiding van een gids te bezoeken zijn. Er worden ook veel thematische wandelingen ingericht. Aan de receptie krijgen de wandelaars informatie over de wegen die al dan niet toegankelijk zijn en over overnachtings- en restauratiemogelijkheden in de regio. Men vindt er geografische kaarten, themaboeken voor alle leeftijden over de Hoge Venen, flora, fauna en de nieuwste wandelbrochures. Omdat de venen erg moerassig zijn, kan men ook laarzen huren en als er sneeuw ligt, ski-en langlaufmateriaal.

“Voor scholieren tussen 4 en 18 jaar hebben we een pedagogisch programma ontwikkeld”, zegt de vriendelijke dame aan de balie. “Aan de hand van spelen, leerpaden en andere animaties leren we de kinderen en jongeren de veelzijdigheid van de natuur ontdekken.”.

In de tuin van het centrum zijn meer dan 150 verschillende soorten medicinale planten. Nog boeiender is de permanente tentoonstelling waar je met een audio-begeleidingssysteem een reis door de tijd maakt, vanaf het begin van het leven tot in onze dagen. Je beleeft er in een sneltreinvaart de geschiedenis van de Hoge Venen en de Euregio van het Combrium tot aan de ijstijden. De pedagogische dienst van het centrum organiseert ieder jaar een thematentoonstelling.

 

Het LIFE-project wil heide en moerassen terug herstellen

Het natuurreservaat van de Hoge Venen beslaat een oppervlakte van 4500 ha en wordt streng beschermd. Het is het enige natuurgebied in België dat erkend is als 'Europees natuurreservaat'. Terecht, want het is een uniek gebied: Het is het hoogste veen in Europa en één van de meest originele landschappen van de Ardennen en de Eifel. Door het strenge klimaat van deze streek groeien er tal van uiterst zeldzame planten zoals de zevenster, die zowat het icoon van de Hoge Venen is geworden. Ook de uiterst zeldzaam geworden korhaan wordt er beschermd. Sinds de 17de eeuw werden deze biotopen echter zwaar beschadigd door onder meer turfontginning, drooglegging, extreme uitbreiding van het pijpenstrootje en slecht beheer van de naaldbossen. Met het LIFE-project wil men heide en moerassen terug in hun oorspronkelijke vormen herstellen.

 

Grensoverschrijdend fietsen op de Vennbahn

Oost-België is naast een wandel- ook een fietsparadijs. Nu kan je er grensoverschrijdend fietsen langs de 125 km lange geasfalteerde Vennbahn die loopt van Aken over de Hoge Venen tot Troisvierges in het Groot-Hertogdom-Luxemburg. Deze 'groene weg', die alleen door fietsers en wandelaars mag worden gebruikt, werd aangelegd op de oude spoorwegbedding die de steenkoolgebieden van Aken verbond met de staalfabrieken in het zuiden.

Maar er zijn nog andere mooie fietspaden. Omdat sommige heuvelachtige parcours ongetrainde fietsers afschrikken, kan je naast een gewone fiets of een step ook een e-bike huren. Over de bagage hoef je je geen zorgen te maken want die wordt zowel voor de wandelaars als de fietsers nagebracht.

 

Peak Beer gebrouwen met het water van de Hoge Venen

In 2016 maakten in Waimes, het hart van de Hoge Venen, twee vrienden hun droom waar. Ze creëerden een microbrouwerij op het hoogste punt van België, dat de heel toepasselijk naam Peak Bear kreeg. Ze brouwen er vier ambachtelijke bieren met het zuiverste water van de Hoge Venen: een blonde, een bruine, een tripel en een heel aparte blauwe bosbessenbier. Omdat de oprichters op geen cent moesten zien, kozen ze van meet af aan voor de beste materialen. Het resultaat is een unieke site waar je op afspraak met een groep de brouwerij kunt bezoeken, bier kunt kopen en degusteren. In het gezellig trendy restaurant met open haard, veel houtwerk en zicht op de prachtige natuur kan je genieten van het lekkere bier en een maaltijd met streekproducten. Het is een ideale plek om een wandeling te starten of af te ronden.

 

Een culinair festijn met authentieke streekproducten

In de herfst is niet alleen de natuur op haar mooist in de Oostkantons, maar het is tevens het culinaire seizoen bij uitstek. Vele restaurants bieden dan immers speciale wildmenu's en wildweekends aan. Vaste waarden in vele menu’s zijn de Ardense gerookte ham van de ‘Schinkenräucherei’ in Montenau en de forel van Ondenval. De hamrokerij van Montenau is te bezoeken. Daar kan je zien hoe een Ardense ham wordt gerookt met beukenhout en jeneverbessen in een speciale rookkamer. Het productieproces van zes maanden maakt van de ham de originele Ardense ham, die het IGP-label kreeg. In de winkel kan je de ham, maar ook de heerlijke worsten proeven en kopen.

 

Logeren in een Logis-hotel

Logis zijn al van oudsher een begrip in Frankrijk en een garantie voor een familiaal warm hotel met veel aandacht voor het culinaire. Logis breidde zich uit naar andere landen en is uitgegroeid tot de grootste onafhankelijke restaurant-hotelexploitant in Europa. Momenteel telt België 26 Logis-adressen. De normen zijn nog verstrengd zodat wie een Logis hotel boekt, zeker is van een gastvrij ontvangst, een mooie omgeving en een uitstekende keuken. Een kamer voor twee reserveer je er al vanaf 85 euro, ontbijt inbegrepen. Deze hotels onderscheiden zich door veel streekproducten aan te bieden maar ook services-formules die je van hotel tot hotel brengt. Voor wie het iets meer mag zijn zijn er de La Table distinguée Logis zoals hôtel du Moulin in Ligneuville. Eigenaar en chef-kok Jean Goire wordt alom geroemd om zijn culinaire kwaliteiten. Hij gaat er prat op dat hij alleen lokaal geteelde groenten, fruit, vlees en vis op tafel zet.

Ook het tweede adres waar we logeerden, het luxueuze familiehotel Bütgenbacher Hof in Bütgenbach is een aanrader. Recent werd het hotel helemaal gerenoveerd en er kwam een uitgebreid wellnesscomplex bij. Ook de keuken geniet een heel goede reputatie.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Algemeen

Toerisme Oostkantons

www.ostbelgien.eu

www.botrange.be

Toerisme Wallonië

www.walloniebelgietoerisme.be

Logis België

www.logishotels.be

Overnachten

 

Hôtel du Moulin

Ligneuville

www.hoteldumoulin.be

Hotel Bütchenbacher Hof

Bütgenbach

www.hotelbutgenbacherhof.com