Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Chateau du lac, bakermat van Martin’s hotels

Het meer van Genval is een begrip. Deze idylische plek is geen pareltje van de natuur, maar werd in 1904 aangelegd om de regio meer aanzien te geven. John Martin, die in 1909 begon als importeur van Engelse en Ierse bieren, verhuisde in 1941 van Antwerpen naar een gewezen kuuroord aan de rand van dit meer. De bronnen onder dit gebouw lieten hem toe om er o.m. Schweppes Indian tonic te produceren. Nadat de drankenfabriek in 1981 werd overgebracht naar een nieuwe site werd ‘Chateau du lac’ het eerste Martin’s hotel.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Tot het begin van de vorige eeuw vormde de Zilverbeek de grens tussen het Vlaamse Overijse en het Waalse Genval. Ze liep door een bronnenrijk moerassig gebied aan de rand van het Zoniënwoud. Vandaag voedt ze een kunstmatig meer van 18 ha dat heel wat mogelijkheden biedt op het vlak van waterrecreatie. Hoewel de waterkwaliteit het perfect toelaat, is zwemmen niet toegelaten. Een treffende gelijkenis tussen een metershoge fontein in het midden van het meer van Genval en een gelijkaardige wereldvermaarde waterstraal in het meer Leman te Geneve is niet de enige overeenkomst met buitenlandse toeristische trekpleisters. Langs de oevers staan nog heel wat charmante, ongewone bouwwerken in Belle Epoquestijl, waaronder enkele kopiën van gebouwtjes uit Versaille en monumenten aan het Zwitsers Vierwoudstedenmeer. De ronde toren en de vele rondbogen van het voormalige badhuis uit 1906 geven het de allures van een sprookjesachtig kasteel.

 

Vijfsterren hotel

De eerste betrachting van de derde generatie Martin bij de transformatie van de oude fabriek was de uitbouw van een congres- en seminariecentrum. Deze optie deed echter geen afbreuk aan hun hoge hotel- en restaurantambities. In de loop der jaren groeide het aantal vergaderzalen van 15 naar 23, waaronder één met een oppervlakte van 1.000 m². Via twee aanbouwen en een recente renovatie evolueerden 38 viersterrenkamers naar 122 vijfsterrenkamers met alle hedendaags comfort zoals flatscreen, minibar, koffiezet, safe, toiletartikelen, … . Subtiele details zoals een oude machine om CO2 aan mineraalwater toe te voegen en moderne sculpturen verzoenen verleden en heden. Twee typisch Engelse telefooncellen verwijzen naar de roots van de familie Martin.

 

Genval les bains

In 2001 maakt het gastronomisch restaurant Trefle à 4, dat twee sterren kreeg in Guide Michelin, plaats voor het huidige restaurant-lounge-bar-coffee-and-tea-room-concept dat een moderne bistronomie voorstaat. Via een drie-, vier- of vijfgangen ontdekkingsmenu – al dan niet met aangepaste wijnen – verrast de chef vandaag zijn gasten met een combinatie van streekproducten en minder bekende exotische accenten. Bij mooi weer kan er op de binnenkoer of op het terras met zicht op tuin en meer worden gegeten. Door de aankoop van Villa du lac in een prachtig 3 ha grote park ligt het Chateau du lac nu midden in een groene oase van rust. Recent zorgt een bijeenvolk in deze mooi aangelegde tuin voor honing van eigen bodem op het ontbijtbuffet.

 

Martin’s spa

Een zeer uitgebreide spa, fitness en welness beslaat het grootste deel van de bovenste verdieping. Zowel voor haar als voor hem, individueel, met zijn tweetjes of in groep biedt het welnesscenter er per sessie of in een arrangement een waaier gezichts- en lichaamsverzorgingen aan. In het bodywealth fitnesscentrum staan personal trainers klaar voor cusrsussen spinning, yoga en pilates of kan je op eigen ritme aan bodystyling en technogym doen of relaxen onder een zonnebank. In de thermen vind je een waterparadijs met zwembad, jacuzzi, hammam, sauna en zowel een binnen- als buiten relaxruimte met betoverend uitzicht. Op de pelouses tussen het hotel en het meer bevindt zich het enige permanente cricketveld in België en een golf met een hole op het water.

 

Tomorrow needs today

Uitnodigingen om het badlinnen niet dagelijks te laten verversen, vind je in heel wat hotels. Martin’s hotels kadert dit verzoek in haar duurzaam ontwikkelingsproject ‘Tomorrow needs today’.
De directie gaat er prat op dat Martin’s hotels de enige hotelketen in België is die én Emas (Eco-Management and Audit Scheme) én ISO 14001 (de internationale standaard voor milieumanagement) gecertifieerd is. Bij het inchecken kan elke hotelgast aangeven hoe hij via een vijfpuntenprogramma zijn steentje wil bijdragen om zijn ecologische voetafdruk, naar aanleiding van en tijdens zijn verblijf in een Martin’s hotel, te beperken. Bij het uitchecken worden zijn prestaties geëvalueerd en omgezet in ecobonnen. Een klant kan tijdens één verblijf tot 50 ecobonnen verdienen en met 100 bonnen een korting van €50,00 krijgen bij een volgend verblijf. Voor het grote publiek wordt jaarlijks een Martin’s run georganiseerd. In 2019 start de vijfde editie op 29 september om 8u30 voor het Chateau du lac in Genval. Deelnemers hebben de keuze tussen een loopwedstrijd van 5 of 14 km of een wandeling van 14 km. Naast het hotel zullen groene partners van Martin’s hun projecten toelichten in een hospitality-dorp.

 

Martin’s hotelketen

Sinds de start in Genval telt de keten vandaag 14 hotels. Op de twee in Louvain-la-Neuve na zijn ze allemaal gevestigd in historisch belangrijke panden. In totaal bieden zij bijna 1.200 kamers, 70 seminariezalen, 8 restaurants en 4 spa’s aan. Daarmee zijn ze de belangsrijkste Belgische hotelgroep.


Www.martinshotels.com