Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Citytrip naar trendy Leipzig

Voor wie een citytrip naar een Duitse stad plant, maar Berlijn te groot en Dresden te toeristisch vindt, is het minder bekende Leipzig een mooi alternatief. Na de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de stilstand in de DDR-tijd is Leipzig – dé muziekstad bij uitstek – uitgegroeid tot een hippe, populaire plek, die genoeg troeven heeft voor een rijkgevulde citytrip.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

 

Klein Parijs

Leipzig is van oudsher bekend voor zijn beurzen en internationale verkoopmarkten. De stad claimde hierop een monopolie zodat er kilometers in de omtrek geen markten mochten plaatsvinden. Zakenlieden van overal ter wereld kwamen afgezakt voor textiel-, boeken- en andere beurzen. Dit en het feit dat Leipzig de oudste universiteit van het land heeft, zorgde voor de nodige rijkdom en vertier. Omdat de stad de meeste variététheaters van Europa had en talrijke cafeetjes die geliefd waren bij de zakenmensen en de studenten, kreeg het de bijnaam ‘Klein Parijs’. Ook tijdens de communistische periode bleven er beurzen plaatsvinden, zoals de grote Leipziger Messe, een jaarlijks trefpunt tussen Oost en West waar nieuwe producten worden gepresenteerd. Van oudsher is Leipzig ook de boekenstad bij uitstek. Dat begon in 1545 toen de eerste Duitse boekhandels, verjaagd uit Frankfurt door te strenge censuur, zich in Leipzig kwamen vestigen en het startschot gaven voor de ontwikkeling van de boekenindustrie. Leipzig werd en is nog steeds een belangrijk centrum voor de Duitse uitgevers en boekhandelaars en de thuisbasis van de Deutsche Bûcherei, de in 1912 opgerichte Duitse nationale bibliotheek.

 

Een pelgrimsoord voor de muziekliefhebber

Leipzig gaat prat op zijn beroemde componisten zoals Johan Sebastian Bach en Felix Mendelssohn die hier woonden, werkten, optraden en er nu hun museum hebben. Voor muziekliefhebbers is een reis naar Leipzig als een bedevaartstocht naar de vele sporen van de grootste namen uit de muziekgeschiedenis. Voor Bach zich in 1723 in Leipzig vestigde, waar hij tot aan zijn dood in 1750 verbleef, was hij kapelmeester aan het hof van prins Leopold von Anhalt-Köthen. Hij is begraven in de Sint-Thomaskirche. De orgelconcerten, die er regelmatig worden gehouden, kennen veel succes vanwege de perfecte akoestiek en de aangrijpende sfeer in de kerk. Het Bach-museum is niet ondergebracht in één van zijn huizen, maar in dat van zijn vriend, de handelaar Bose. Sebastian Bach woonde aan de overkant in de school die naast zijn werkvertrek lag. In de twaalf gestructureerde tentoonstellingszalen word je ondergedompeld in het leven en werk van Bach en zijn familie. Je maakt er kennis met het Bach-onderzoek, instrumenten uit die tijd, originele stukken: suites, sonates, concerto’s, fuga’s, werken voor klavecimbel... Er staan multimediastations, er kan geëxperimenteerd worden met klanken en je kan er zelfs een fictief concert dirigeren. In de Sommersaal worden er regelmatig barokconcerten gegeven. Het Menselssohn museum daarentegen is wel ondergebracht in het origineel huis waar Mendelsohn gewoond heeft met zijn familie. Het huis werd prachtig gerenoveerd volledig in de stijl van toen met de meubelen uit die tijd en aquarellen die hij zelf schilderde. Vellen met notenschrift zijn er tentoongesteld, brieven en allerlei originele voorwerpen waarmee onder meer Mendelsohns oude werkkamer opnieuw is ingericht. Ook voor kinderen en wie geen muziekliefhebber is, blijft het een heel aangenaam museum. Veel kans dat je er een bruidje tegenkomt want eenmaal per week kan je hier trouwen. Iedere zondag om 11 uur wordt er in het kleine salon, de Sommersaal, barokconcerten opgevoerd en kan je je volledig laten onderdompelen in de sfeer van toen. Je moet wel vooraf reserveren via de Toeristische dienst.

 

Na de DDR-periode herrees Leipzig als een feniks uit zijn as

Leizig, ooit de trots van Duitsland, veranderde in de 19e eeuw in een grauwe stad door de aanslag van bruinkool, die massaal in de huizen en de fabrieken werd gestookt. Tijdens de DDR-periode, toen er helemaal geen aandacht was voor het rijke erfgoed, ging het verval verder. Maar na de val van de muur herrees Leipzig als een feniks uit zijn as. De talrijke historische panden werden opgeknapt, musea uitgebreid en gemoderniseerd. Zowat overal in de stad schoten bars, restaurants en cafés als paddenstoelen uit de grond. Oude betonnen winkels werden afgebroken en vervangen door hippe overdekte winkelpassages. Leipzig evolueerde tot een gezellige, levendige stad met vele parken en bosrijke gebieden. De vele universiteitsstudenten uit binnen- en buitenland zorgen bovendien voor veel animo, sfeer en een uitgebreid uitgangsleven.

 

De oude fabriek Kraftwork werd een kathedraal van kunst, design en creativiteit

In het verleden maakte de industrialisering de stad groot en rijk. Er werden grote fabrieken opgericht buiten het historisch centrum en van heinde en verre kwamen arbeiders met de trein toe in het immense station om er te komen werken. Kraftwork is zo’n oude fabriek, gelegen naast het station, die nu in privé handen terecht kwam. Het is een oude energiecentrale, die getransformeerd werd tot een cultureel centrum dat moderne en experimentele kunst promoot, maar ook gebruikt wordt voor tentoonstellingen, lezingen, concerten, evenementen en feestjes. De nadruk ligt op meeslepende kunstprojecten, die uitzonderlijk geschikt zijn voor de industriële omgeving en verschillende kunstvormen en technologieën combineren. Hier vind je bijvoorbeeld het grootste videoprojectiesysteem in Duitsland. Zeker als je geïnteresseerd bent in visuele kunst, media en de combinatie hiervan met muziek dan is het de verplaatsing even buiten het stadscentrum waard. Je geraakt er gemakkelijk met tram 15. Er zijn twee grote zalen met veranderende presentaties . Met behulp van verschillende projectoren worden op de muren en de vloer bewegende beelden geprojecteerd.

 

Meesterwerken uit de Renaissance komen er tot leven

Momenteel kan je er genieten van ‘The Giants of the renaissance’, die je digitaal en meeslepend onderdompelt in de belangrijkste meesterwerken van de Renaissance. De fresco’s van Michelangelo uit de Sixtijnse kapel, het Laatste Avondmaal van da Vinci of de Madonna’s van Rafaël worden geprojecteerd op de vloeren en immense muren van de voormalige machinekamer van de fabriek vergezeld van speciaal gecomponeerde achtergrondmuziek. Zo krijg je een nieuw beeld van de belangrijkste werken van de universele genieën uit de renaissance. Ze worden er niet alleen geëerd als kunstenaars, maar ook als architecten, wetenschappers en uitvinders. Touchscreens helpen je om in- en uit te zoomen en zo details en nieuwe perspectieven te ontdekken.
De multimediashow is gemaakt door Immersive Art Factory met de succesvolle Italiaanse kunstenaars Gianfranco Iannuzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi. De soundtrack wordt verzorgd door Luca Longobardi. De aanleiding voor de presentatie in Leipzig is onder meer de verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, die in 2019 zijn 500-jarig jubileum viert.

 

Zeker ook doen

 

De Thomaskirche
De Thomaskirche is één van de grootste kerken van Leipzig (gebouwd tussen 1212 en 1222) en wereldberoemd doordat Bach er de leider en dirigent was van het beroemde Thomanerkoor. Dit knapenkoor, dat nu bijna acht eeuwen bestaat, treedt op tijdens de Kerstdagen, maar ook elke vrijdagavond en zaterdagmiddag. Een beeld van Bach staat bij de zijingang van de kerk, een ander beeld, samen met dat van Mendelssohn, in het park bij de hoofdingang.

 

De Nicolaikirche.
De Nicolaikirche is de oudste kerk van de stad, die vooral bekend werd door het vreedzame protest tegen het communisme vlak voor de eenwording van Duitsland. Het begon met een klein groepje en enkele weken later waren er al 25.000 mensen, die na het gebed op maandagavond een stoet vormden als stil protest tegen het regime. Iedereen droeg een kaars, als symbool voor vrede. De veiligheidstroepen durfden tegen zo’n massaal protest niet meer ingrijpen.

 

Het museum van de stadsgeschiedenis in het oude Stadhuis
Het prachtige oude stadhuis is één van de mooiste renaissancegebouwen van Duitsland. Hier leer je alles over de geschiedenis van de stad: de woelige periode van de reformatie, de bloeiperiode van de beurzen en markten, Leipzig als boekenstad, maar ook de zwarte periodes van het communisme en de wereldoorlogen komen er aan bod.

 

Een Gewandhaus-concert bijwonen in het Gewandhaus Leipzig
Ieder jaar komen er meer dan een half miljoen muziekliefhebbers naar Leipzig afgezakt om er een Gewandhaus-concert bij te wonen. Het orkest werd in 1743 opgericht en behoort tot de beste orkesten ter wereld. In de immense zaal is er plaats voor 1900 mensen en meestal zijn alle plaatsen weken op voorhand uitverkocht.

 

Lunchen in de Panorama Tower ‘Plate of Art’
‘Plate of Art’ is het hoogste restaurant in Midden-Duitsland. Vanop de 29ste verdieping, 120 meter hoog, heb je een adembenemend uitzicht over heel Leipzig. Je kan er genieten van een drankje, een snack of een uitgebreide lunch of diner.

 

Dineren in de Auerbach’s Keller
De Auerbach’s Keller is een van de top tien restaurants wereldwijd en het bekendste en, op een na, oudste restaurant in Leipzig. In de 16e eeuw was het al de belangrijkste wijnbar van de stad. Johann Wolfgang Goethe bezocht vaak de kelder van Auerbach tijdens zijn studie aan de universiteit van Leipzig en noemde het zijn favoriete wijnbar. Hier werd hij geïnspireerd om een scène van zijn wereldberoemde toneelstuk ‘Faust’ aan het restaurant te wijden. De bronzen figuren van de beeldhouwer Matthieu Molitor in de Mädlerpassage vertellen deze scène. Het historisch restaurant bestaat uit het restaurant ‘Grosser Keller’, waar de klassieke, stevige Saksische keuken wordt aangeboden, de ‘Mephisto Bar’ met livemuziek gespecialiseerd in cocktails en de ‘Historische Weinstuben’. Het restaurant bevindt zich onder de Mädlerpassage, een historisch overdekte passage gebouwd tussen 1912 en 1914 aan de Grimmaische Strasse in de historische wijk van Leipzig vlakbij de Markt.

Meer informatie
www.leipzig.travel
www.kunstkraftwerk-leipzig.com