Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Op zoek naar topwijnen en luxe campings in de Pyrenees-Orientales

Het meest zuidelijke departement in Frankrijk is een ongerept stukje land omgeven door bergen en de Middellandse zee. Tot 1659 maakte het deel uit van Spanje en de inwoners noemen zich nog altijd geen Fransen maar Catalanen. Naast hun prachtige natuur en cultureel erfgoed gaan ze prat op hun streekproducten en andere delicatessen, die ze verwerken in de heerlijkste gerechten. Niet alleen hun wijnen behoren tot de beste van Frankrijk, maar ook hun campings. Genoeg troeven om er op verkenning te gaan.

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

 

Het blijft onbegrijpelijk en een doorn in het oog van de milieuactivisten, maar voor een derde van de prijs van een TGV-ticket Brussel-Perpignan vlieg je vanuit Charleroi naar Perpignan. ‘s Morgens vertrokken en ‘s middags kuieren we al in de hoofdstad van de Catalaanse cultuur en brengen de vele platanen, palmbomen en zonovergoten boulevards ons meteen in vakantiestemming. Ook de keuze van het restaurant Le Saint Jean, in de schaduw van de kathedraal, is een voltreffer. Meteen ervaren we hoe de Catalanen met verse seizoensgebonden en lokale producten de heerlijkste gerechten maken. Ook de wijn smaakt naar meer. Voor wijnliefhebbers is de Pyrenees-Orientales immers een gedroomde bestemming. Je vindt er heel wat wijnroutes waar je kan kennis maken met hun karaktervolle wijnen; de rode, witte en rosé Côtes du Roussillon, feestelijke wijnen zoals de Muscat de Riversaltes, de Maury en de wereldbekende Banyuls. Wij gaan er op zoek naar hun oudste wijngaarden, gerund door gepassioneerde wijnboeren.

 

De ruwe natuur zorgt voor schitterende wijnen

Wij verlaten het gezellige Perpignan en rijden naar Argelès-Sur-Mer op zoek naar Mas Cristine, het wijnhuis van Andy Cook. Andy is een Engelsman, die verliefd werd op de streek, zich hier definitief kwam vestigen en ondertussen al behoorlijk Frans spreekt. In 2006 ontdekte hij een oud wijndomein van 25 hectaren dat totaal verwaarloosd was. De oude dorpelingen vertelden vol nostalgie over de prachtige wijnen die het domein ooit had voortgebracht. Samen met drie plaatselijke wijnboeren herstelde hij het oude wijndomein. Hij ging op zoek naar oude druivenrassen, roussanne en marsanne, die kleine vruchten hebben maar wijnen van een grote klasse voortbrengen. Inderdaad zijn Côtes du Roussillion, (rood, wit en rosé), zijn Muscat de Riversaltes en zijn Riversaltes Ambre die hij ons laat proeven, zijn van uitstekende kwaliteit.

 

Wijn maken is het mooiste vak dat er bestaat

De volgende dag ontmoeten we in Banyuls-sur-Mer de gepassioneerde Clémentine, die als vijfde generatie en eerste vrouw het honderdjarige oude Cave Domaine Tambour uitbaat. Het wijndomein met serieuze hellingen levert 35.000 liter zeldzame wijnen op van een topkwaliteit.

Clémentine: “Onze druiven worden nog altijd met de hand geplukt. De houten tonnen zijn nu wel vervangen door roestvrijstalen vaten, die veel beter te reinigen zijn en voor een constante kwaliteit zorgen. Het is hard werken, de verdiensten zijn laag, maar de fierheid over ons wijndomein is met de paplepel meegegeven. Het regent hier heel weinig en er is veel wind. De wijnranken staan in stenen zodat de wortels heel diep moeten gaan om water en voeding te krijgen, maar dat levert wijn van een uitstekende kwaliteit op. Het is een harde stiel. 30% van de wijnboeren zijn de laatste tien jaar verdwenen en slechts 50% kan er van leven. Zo komt het dat vele wijndomeinen nu in handen van vrouwen komt. 2014 was een rampenjaar. We kregen een zondvloed boven onze streek. De kracht van het water was zo sterk dat de dijken het begaven, de aarde spoelde weg van de hellingen en namen veel van onze wijnranken mee. Het heraanplanten was te duur, temeer omdat je pas na vier jaar terug productie hebt. Ik was er kapot van, heb heel hard gehuild, maar toch verder gedaan want wijn maken is nog altijd het mooiste vak dat er bestaat.”

 

Oenotoerisme

Cave Domaine Tambour is de verplaatsing waard. Naast hun exclusieve wijnen, waaronder 7 referenties AOP Collioure en 5 referenties AOP Banyuls, kan je er ook heel lekkere streekproducten kopen zoals confituren, vijgen, azijn van Banyuls en alle soorten tapenades. Clémentine biedt allerlei leuke vormen van oenotoerisme aan, zoals een bezoek aan haar wijngaarden met picknick ter plaatse, wijnproefsessies, themadegustaties... Je kan er de wijngaarden al wandelend verkennen, maar ook met een quad, vanop een boot of met een helikopter.

 

Bio wijnen

Hoewel de druiven weinig ziektes hebben, kregen de wijnen van Cave Domaine Tambour toch het label bio niet omdat ze een verdelgingsproduct gebruiken tegen het onkruid. Clémentine heeft geprobeerd om het onkruid weg te krijgen door er kippen en geiten op te plaatsen, maar dat was veel te omslachtig. Echte bio-wijnen vind je wel in de wijnwinkel in Banyuls-sur-Mer van Jean François Deu van Domaine du Traginer. Hij specialiseerde zich in bio-wijnen, heeft een domein van 8 hectaren, gebruikt geen chemicaliën en doet alles met de hand bijgestaan door zijn muilezel.

 

Een droomlocatie voor een camping

De volgende dagen bezoeken we vier verschillende campings, die elk hun eigen troeven hebben. De eerste camping Les Criques de Porteils (*****) ligt op de klippen van Banyuls-sur-Mer van waaruit je aan de ene zijde een schitterend uitzicht hebt over de zee en ongerepte baaitjes en aan de andere zijde de glooiende heuvels van Collioure en het Albères-gebergte. We worden er ontvangen en rondgeleid door de zakenman Laurent Raspaud, die ook eigenaar is van twee andere campings. Les Criques de Porteils dateert van 1952, maar was totaal verwaarloosd toen Laurent het in 2005 opkocht en volledig liet herstellen en aanpassen aan de moderne eisen. De camping heeft een stijlvol restaurant van waaruit je op het terras een prachtig uitzicht op de zee hebt. Je kan er surfen, een Stand Up Paddle uitproberen, zen worden in een yoga sessie, terwijl je kinderen zich amuseren in de kidsclub (5-12 jaar), de speelgoedbibliotheek, het zwembad of de TV-kamer.

 

Een Camping met een hart voor…

De sfeer in de volgende camping, Les Galets (****) van de keten Airotel en eveneens gelegen in Argelès-sur-Mer, heeft weliswaar een ster minder, maar compenseert dat ruimschoots door de warmte van een echt familiebedrijf, de liefde voor de natuur en de vogels, de aanpassingen voor mensen met een handicap. Niet enkel de kinderen, maar ook de adolescenten krijgen hier een aangepast ontspanningsprogramma aangeboden. De broodjes en de koffiekoeken voor het ontbijt komen niet van de dichtstbijgelegen, maar van de beste bakker. Er is een wellnesscenter aan verbonden en massages zijn mogelijk op afspraak.

Het familiebedrijf opgericht in 1970 wordt nu gerund door Jean Francois Brey en zijn zoon. De liefde voor de natuur merk je aan de 30 soorten zeldzame, bomen die voor een exotisch toets zorgen en waarvoor de camping het label Verte kreeg. Her en der hangen er meer dan 80 vogelkastjes en ook dat leverde een label op. De vrouw van Jean Francois werkt in de gehandicaptenzorg met als gevolg dat er veel aandacht wordt besteed aan de toegankelijkheid. Zeven chalets zijn volledig aangepast voor mensen met beperkingen en het gehele domein is bereikbaar met een rolstoel. De zoon heeft een bedrijfje van bioproducten; olijfolie, confituren, vijgen… die op de camping te koop zijn. Aan het onthaal werkt een Nederlands meisje, dat de Belgische en Nederlandse klanten in het Nederlands aanspreekt. Merkwaardig is dat, alhoewel de Nederlanders meer kamperen als vakantieformule kiezen, de Belgische gasten in de meerderheid zijn, zich hier thuis voelen, jaarlijks terug komen en hier uitbundig hun nationale feestdag vieren.

 

Beste camping van Frankrijk en de wereld

Wie van kamperen een ‘totaal belevenis’ wil maken, raden we Le Brasilia (*****) aan in Canet-en-Roussillion, gelegen aan een rivier, een haven en de zee. Ze gaan prat op hun label van ‘Beste camping in Frankrijk en in de wereld’. We bezochten de camping vorig jaar in de maand mei. Terwijl het in de andere campings nog vrij rustig was, was de bezettingsgraad hier reeds 80%, alle voorzieningen open en veel ambiance rond de drie grote zwembaden. De clubs voor de kinderen vanaf 5 jaar en voor de adolescenten draaiden op volle toeren en elke avond, ook was het nog geen hoogseizoen, was er een voorstelling. De eigenaar Roger Pla ontvangt ons hartelijk en neemt ons mee naar het restaurant voor een uitstekende lunch. Omdat hij vrijgezel is, al een gezegende leeftijd heeft, werkt hij samen met Jan, die nu de functie van directeur kreeg en de zaak zal overnemen zodat de toekomst van de camping gevrijwaard blijft.

Roger Pla: “Er is weinig personeelsverloop. Jan kwam hier 24 jaar geleden terecht als stagiair, maar heeft sindsdien het park niet meer verlaten. Vrij spoedig zag ik er al een ideale opvolger in. Deze camping is mijn levenswerk, ik was amper 15 jaar toen ik besloot samen met mijn vader mij hier voltijds voor in te zetten. Toen mijn vader, die landbouwer was, met een camping begon op zijn wijngaardveld verklaarde iedereen hem gek. De streek krioelden van de muggen en daardoor was er praktisch geen toerisme. Twee jaar later was de muggenplaag onder controle en steeg het toerisme gestaag.”

 

Een hotel kan niet evolueren, een camping wel

Roger: “60% van onze vakantiegangers, waaronder ook hier meer Belgen dan Nederlanders, komen elk jaar terug. We bieden dezelfde luxe aan als een hotel, met dit verschil dat een camping kan evolueren en een hotel niet. “

Om zijn woorden te illustreren neemt hij ons mee met het treintje dat het domein doorkruist. Het is alsof we een reis door verschillende dorpen maken, telkens uitgewerkt in een andere stijl en thema. Elk dorp heeft zijn kerk waar er ieder zondag een kerkdienst doorgaat en een grote klok, die tweemaal per dag luidt. De sanitaire blokken, zijn echte blikvangers, Hij specialiseerde zich in bio-wijnen, heeft een domein van 8 hectaren, gebruikt geen chemicaliën. Tot slot rijden we door ‘Allée de l’Histoire’ waar we alles te weten komen over de geschiedenis en de tradities van de camping.

 

Een camping met opvang voor baby’s, peuters en kleuters

Village Le Floride & l’Embouchure (*****) in Le Barcarès maakt, net als de camping Les Galets, deel uit van de keten Airotel. Het is een familiebedrijf sinds 1960 waarvan Sylvie nu de derde generatie is. Onlangs breidde de camping uit met een overdekt zwembad zodat er nu het jaar door kan gezwommen worden. Bovendien is het volledig aangepast voor personen met beperkingen en kan je er lessen aqua cyclo volgen waarbij je oefeningen in het water doet op een waterfiets. De dagelijkse avondspektakels zijn echte belevenissen want er treden vaak buitenlandse artiestengroepen op. Leuk is ook het winkelstraatje met zijn marché d’ artisane. Uniek is dat ze kinderopvang voorzien voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. De wellnessruimte werd vernieuwd en uitgebreid met speciale verzorgingsaanbiedingen voor jonge moeders. De camping beschikt over een arsenaal attributen die je er kunt huren zoals pedalo’s, kinderwagens, fietsen.. en je kan er gratis leren boogschieten. Op het kampeergedeelte, dichtbij de zee, zijn er standplaatsen voorzien, die beschikken over een eigen sanitair blok.

 

Praktische informatie

Vervoer

– We reisden met Ryanair van Charleroi tot Perpignan

Bussen voor 1 euro

Een succesnummer in de Pyrenees-Orientales, acht jaar geleden ingevoerd, is het unieke bussysteem. Bussen doorkruisen de regio en iedereen die opstapt, hoeft slechts 1 euro te betalen.

De gele trein

In het het hart van de Pyrenees-Orientales tussen Villefranche-de-Conflent en Latour-de-Carol niet ver van de Spaanse grens, rijdt het hele jaar door de beroemde gele trein van Cerdagne. Zijn Catalaanse kleuren geel en rood hebben hem de bijnaam Kanarie gegeven. Het indrukwekkende 63- kilometer lange parcours, gaat over de hoogst gelegen spoorlijn van Frankrijk, door prachtige berglandschappen, schitterende vergezichten, twee spectaculaire bruggen, het viaduct Séjourné en de hangbrug van Gisclard. De 19 tunnels geven dit unieke parcours nog iets extra's.

Eten en drinken

 

Restaurant le Saint Jean in Perpignan

Een restaurant in de schaduw van de kathedraal met een sfeervol interieur en een prachtig terras. Een klassieke Franse keuken met sublieme, vernieuwende toetsen voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Restaurant Le Jardin de Collioure

Gevestigd in een gewezen Dominicaner klooster, een geklasseerde site uit de 13de eeuw naast het museum van Collioure. Vooral gekend voor zijn visgerechten en zijn paella.

Www.lejardindecollioure.com

Restaurant Mémé Jeannette in Port Vendres

Een familiebedrijf heel mooi gelegen op een heuvel met een weids panoramisch zicht op de vallei met wijngaarden. Jean Emmanuel Percé, de vader van de uitbater heeft een wijndomein, Domaine les Tines, dat uitstekende wijn oplevert die in het restaurant geschonken wordt.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Restaurant La Vienne in Perpignans

Een restaurant gespecialiseerd in typische Catalaanse gerechten

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Overnachten

 

Hôtel Les Elmes (***)in Banyuls-sur-Mer.

Een Logis de France gelegen aan het strand met een zwembad, spa en sauna.

Mogelijkheid tot het huren van elektrische fietsen.

Het hotel heeft een gastronomisch restaurant met zicht op zee, Restaurant La Littorine

www.hotel-des-elmes.com

Comfort Hotel Centre Del Mon in Perpignans

www.hotels-centredelmon.com

Campings

Camping Les Criques de Porteils (*****)

   Www.lescriques.com

Camping Les Galets (****)

   Www.campinglesgalets.fr

Camping Le Brasilia (*****)

www.brasilia.fr

Camping Village Le Floride & L’Embouchure (*****)

www.floride.fr

 

Meer info

www.tourisme-pyreneesorientales.com

Gratis info in België te verkrijgen bij :

Jessy Van Den Rym- Verbruggen

Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel:  00 32 3 272 32 86