Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Herbronnen in de Algarve

De Algarve met zijn aangenaam klimaat, zuivere lucht, klippen, baaien en kronkelende stranden is uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen. De wintertemperaturen schommelen er tussen de 15 en 20°C, ideaal voor wie koude, regen en sneeuw wil ontvluchten.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

 

Lange tijd was de Algarve – het meest zuidwestelijke punt van Europa – een vergeten stukje Portugal. Omdat de grond niet geschikt is voor landbouw en de meeste inwoners van visvangst leefden en geen behoeften en middelen hadden om grote stukken grond te kopen, was de grond aan de kust waardeloos en spotgoedkoop. De welgestelde burgers uit het noorden bleven liever in de omgeving van Lissabon, waar mondaine badplaatsen als Estoril en Cascais nog altijd de toon aangeven. De bouw, in de helft van de jaren zestig van de luchthaven bij het stadje Faro bracht de toeristenstroom op gang. De eersten die de geneugten van de Algarve – een zalig klimaat en een eenvoudig leven – ontdekten waren de Engelsen, die er een paradijs voor golfspelers maakten. De Algarve werd een trekpleister voor rijke Europeanen, die er een tweede verblijf kopen, er komen overwinteren of eenmaal gepensioneerd zich er definitief vestigen.

 

Wandelen langs de kliffen

In de zomer is het er vaak te warm om lange wandelingen te maken. Daarom zijn de wintermaanden ideaal om de 155 km lange kustlijn al wandelend te ontdekken. Jessica Sequeira, een enthousiaste Algarvenaar, die samen met haar moeder een restaurantje uitbaat, neemt ons op sleeptouw. Samen wandelen we van Praia da Marinha naar Praia de Benagli. Het is een prachtig stukje wandelweg met zicht op indrukwekkende kliffen, door erosie uitgeholde rotsen en idyllische baaitjes. Op sommige plaatsen zijn er afsluitingen zodat mensen niet te dicht bij de rotsen kunnen komen. De zee beukt immers genadeloos op de zandstenen rotsen waardoor er regelmatig brokstukken naar beneden vallen. Indrukwekkend is de grot bij Praia da Benagil. De natuur heeft er een imposant natuurlijk afdak gecreëerd wat voor een uniek uitzicht op de oceaan zorgt. Ondertussen vertelt Jessica vol passie over haar geliefde streek en trekt onze aandacht op de vele schoorstenen op de huizen, de ene al mooier gedecoreerd dan de andere. “Vroeger waren de schoorstenen statussymbolen”, vertelt ze ons, “De rijkdom van de mensen kon je meten aan het aantal schoorstenen. Sommige huizen hadden er zelfs vijf. Ook de daken op de huizen, die voor de helft schuin zijn langs de zonzijde, hadden een functie. Daar legden de mensen hun vijgen, Johannesbrood en amandelen op om te laten drogen in de zon. Vijgen, Johannesbrood en amandelen zijn de drie typische lekkernijen van de Algarve, die je vaak terug vindt in onze heerlijke desserts”.

 

Caldas de Monchique

Aangezien de reis in het teken staat van ‘Wellness in de Algarve’ trekken we vervolgens naar Caldas de Monchique, gelegen in een mooi dal met veel oude, merkwaardige bomen. Het is een klein kuuroord, dat al beroemd was in de tijd van de Romeinen vanwege zijn zwavelrijke warmwaterbronnen, die hier met grote druk en met een temperatuur van 32°C ontspringen. Aan de rand van het stadje wordt dagelijks zo'n 500.000 liter zwavelrijke Monchique-water machinaal gebotteld. Ooit was dit het modieuze resort voor de Portugese bourgeoisie op zoek naar een kant-en-klaar wondermiddel voor hun kwaaltjes. Caldas is het verrekpunt voor wandelingen door heerlijke bossen en langs de rivier naar bronnen waar je het water kunt proeven. Ondanks dat het warm is en zwavelachtig ruikt, smaakt het niet slecht. Maar we verkiezen toch het terras van één van de gezellige cafeetjes voor een koffie met een plaatselijke specialiteit, medronho, een likeur op basis van gegiste moerbeivruchten.

 

Op bezoek bij Helena

Het lekkere drankje wordt heel kleinschalig en nog ambachtelijk geproduceerd en dat maakt ons nieuwsgierig. Daarom gaan we ‘s anderendaags op bezoek bij Helena, die een kleine distillerie uitbaat. Ze ontvangt ons hartelijk met zelfgemaakte cake en verveinethee. De destillerie in haar 100-jaar oude huis oogt heel primitief, maar de drankjes, die ze ons laat proeven: pure Medronho van 50° of een lichtere versie gezoet met honing, zijn heerlijk. “Het is heel arbeidsintensief”, vertelt ze ons, “om 1 liter drank te produceren, moet ik 15 kg moerbeien plukken.” De grote bosbrand van vorige zomer – de grootste ooit in Europa – heeft ook hier voor heel wat ellende gezorgd. Bijna al haar moerbeibomen zijn door de brand vernield en het duurt drie jaar vooraleer die genoeg hersteld zijn om nieuwe vruchten te leveren. “Maar wat als dat je broodwinning is?” vragen we haar. Met het typische flegma van de Algarvenaar trekt ze haar schouders op. “Ach we overleven het wel, ik heb nog een stukje landbouwgrond en wat dieren. We zijn gewoon van sober te leven, onze grootste luxe is de zee en de mooie natuur.”

 

Verwennerij op topniveau

Productontwikkelaars hadden snel begrepen dat de omgeving van Caldas de Monchique de ideale streek is om grote wellnessresorts te bouwen. We overnachten in de Monchique Resort & Spa en kunnen er genieten van het grote zwembad, de sauna’s, voetbaden, hamman… Het zicht op de omringende natuur is indrukwekkend. Jammer genoeg voor een stuk gehavend door de bosbranden, die tot aan het hotel kwamen. De gasten waren geëvacueerd, het personeel bleef, klaar om in het zwembad te springen als dat nodig zou zijn. Gelukkig stopte de brand er vlak voor en nu is de natuur langzaam aan het herstellen. Naast wellness biedt het hotel ook tochten in de natuur aan en een ruime keuze aan activiteiten zoals yoga, stretching, cross-traing... ‘s Avonds maken we er kennis met een twee uren durende meditatie met klank. Niet echt mijn ding want de klanken van sommige instrumenten irriteerden me in plaats van te ontspannen.

Dat het nog luxueuzer kan, ontdekken we ‘s anderendaags bij een bezoek aan het vijfsterren Pine Cliffs Hotel, één van de grootste hotelcomplexen en de beste resort van de Algarve. Het vroegere Sheraton Algarve hotel is gelegen op een klip tussen Vilamoura en Albufeira en is omgeven door pijnbomen en golfterreinen. De stijl van het hotel is typisch Portugees, maar met roomse invloeden. Een lift gaat rechtstreeks vanuit het hotel naar het strand. Ze gaan er eveneens prat op dat ze de beste Marina van de Algarve hebben. Het hotel biedt ook goedkopere accommodaties aan en aangepaste logies voor personen met een handicap. Het aanbod aan schoonheidsbehandelingen en wellnessmogelijkheden is enorm uitgebreid.

De meditatie en de yogales buiten met het geluid van de zee op de achtergrond spreken me meer aan dan die met de klankinstrumenten.

 

Digitale detox

Ook het Epic Sana is zo’n luxueus vijfsterrenhotel met prachtige grote kamers en rustgevende tuinen die uitmonden in de zee. Er worden alle mogelijke sessies aangeboden om het leven van de gestresseerde moderne mens gezonder en dragelijker te maken. Je kan er kiezen voor groepssessies of trainen met een persoonlijke trainer. Je kan geen kwaaltje bedenken of ze bieden er een aangepaste therapie voor aan. Het summum vonden we het leren detoxen van je smartphone en internetgebruik.

Dat het niet altijd zo luxueus moet zijn, ervaren we in de Longevity Cegonha Country Club Vilamoura, waar we de laatste dag overnachten. Het is een park met afzonderlijke vakantiehuisjes, hier geen vijf- maar een driessterren-niveau. Er heerst een heel gemoedelijke familiale sfeer waardoor veel vakantiegangers vaste gasten worden. Misschien wat minder luxueus, maar ook hier worden detox en relax circuits aangeboden, is er een zwembad, sauna, Turks bad, zout ruimte … Vooral aan gezonde voeding wordt extra aandacht besteed. Het restaurant is gekend voor alternatieve en gezonde maaltijden.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Hoe er naartoe?

Wie niet graag lange afstanden met de wagen aflegt, neemt best het vliegtuig.

We vlogen met het Portugese TAP vanuit Zaventem via Lissabon naar Faro.

www.flytap.com

 

Waar logeren?

Tivoli Carvoeiro Hotel gelegen in Carvoeiro, een van de charmantste dorpen van de Algarve. Het gloednieuwe resort ligt bovenop een klif van waaruit je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de rotsen en de zee. De kamers zijn ruim, het beschikt over een luxueus spacentrum, restaurants met delicatessen uit de streek en een skybar waar je ‘s avonds kan genieten van loungy muziek, cocktails en de allermooiste zonsondergangen.

www.tivolihotels.com

Monchique Resort & Spa

www.monchiqueresort.com

Longevity Cegonha Country Club Vilamoura, park met afzonderlijke vakantiehuisjes. Het restaurant is gekend voor alternatieve en gezonde maaltijden.

www.paixarestaurante.com

 

Eten en drinken

 In de Algarve kan je in veel restaurants voor 15 tot 20 euro uitstekend eten. Met de zee vlakbij is het logisch dat je overal overheerlijke vis- en zeevruchten menu’s kunt krijgen.

Restaurant Ramires in Guia: Een eenvoudig restaurant waar je heel eenvoudige, maar heerlijke gerechten kunt eten zoals de traditionele piripiri kip

www.restauranteramires.com

Restaurant Paixa in Quinta do Lago : Een gerenommeerd restaurant bekend voor zijn traditionele recepten van de Algarve

www.paixarestaurante.com

– Uiteraard kan je ook keten in de restaurants van alle genoemde ressort-adressen.

Tijd

Er is één uur tijdsverschil met België.

 

Meer info over Portugal

Portugese dienst voor Toerisme

www.visitportugal.com