Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Fietsen tussen de Haspengouwse bloesems

Zoals vroeger in de meimaand drommen bedevaarders naar de Mariaoorden stapten, fietsen nu horden wielertoeristen over de Haspengouwse wegen van zodra eerst de kerselaars, dan de perenbomen en tenslotte de appelaars in lentetooi staan. Voor wie er een meerdaagse van wil maken of een daguitstap in stijl wil afronden is B&B Hoeve Roosbeek in Zepperen een echte aanrader.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Daphne en Kim zijn geboren en getogen Limburgers. Wel niet uit Zepperen, maar toch uit de provincie. Zij stond met plezier voor de klas en hij had het best naar zijn zin als technisch directeur van een sportclub en toch … waren ze zo’n tien jaar geleden aan een nieuwe uitdaging toe. Een kleine B&B met een viertal gastenkamers zou een nieuwe dimensie aan hun leven geven. Het pakte echter iets anders uit. Toen het enthousiasme van een aannemer voor de renovatie van de oudste fermette van Zepperen slabakte, was deze bouwwerf voor de gastvrouw en gastheer in spe  liefde op het eerste zicht’. Drie jaar later ontving Daphne er haar eerste gasten.

 

Niet zo maar een B&B

De grandeur, die Hoeve Roosbeek vandaag uitstraalt, dankt ze grotendeels aan de renovatie en uitbouw met hergebruik van authentieke materialen in combinatie met hedendaagse accenten. Op een binnenplaats, waar een arcade in gekuiste oude bakstenen voor lommerrijke zitjes zorgt terwijl een moderne waterpartij sfeer creëert, getuigen pijlen naar de receptie en naar het restaurant dat dit complex met 11 gastenkamers het oorspronkelijke opzet van een kleine B&B intussen ver overstijgt.

Als Kim ons in een privé wellness voor gasten en outsiders met Finse sauna, hammam, infra rood cabine, zwembad en jacuzzi vertelt over het succes van de vergaderruimte met vijf eigen kamers, begrijpen we zijn beslissing om fulltime mee in de zaak te stappen.

 

Gastronomisch genieten

Omdat Hoeve Roosbeek een totaalbeleving nastreeft, bieden zij naast zalig logeren en sfeervol relaxen in een eigen restaurant met prachtig terras de mogelijkheid ter plekke ook gastronomisch te genieten. Chef Wouter Van Hoof vulde zijn schoolse opleiding in Ter Groene Poorte in Brugge aan met werkervaring in gerenommeerde zaken in binnen- en buitenland, waaronder de sterrenzaak ‘t Zilte te Antwerpen. Om een topkwaliteit te kunnen bieden, werkt hij met een beperkt aantal aan het seizoen aangepaste menu’s, gaande van een twee gangen lunchmenu tot een vijf of zeven gangen degustatiemenu. Een sommelier serveert er graag bij elk gerecht een aangepaste wijn of biertje bij, zo mogelijk uit de streek.

 

Een uniek schouwspel

Van begin april tot half mei hanteert het restaurant van Hoeve Roosbeek verruimde openingsuren om logés en passanten de kans te bieden maximaal van een jaarlijks in deze periode weerkerend schouwspel te genieten. Na Zuid-Tirol is Haspengouw immers de grootste fruitstreek van Europa., waar de bloeiende boomgaarden de regio in de lente met een geurend bloementapijt overdekken. Naarmate laagstammen omwille van het oogstgemak en het hoger rendement de hoogstammen vervangen, verdwijnt de veeteelt tussen de bomen en neemt het aantal fruitbomen per hectare beduidend toe. Een oordeelkundige diversificatie en spreiding van de fruitvariëteiten o.l.v. de coöperatieve BFV (Belgische FruitVeiling) zorgt niet alleen voor een betere afzet, maar ook voor meer kleurschakeringen tijdens een langere bloeiperiode.

 

Een sector in volle evolutie

Enorme stormschade in 2011 toen er tijdens Pukkelpop doden te betreuren waren, een Russische verbod op import van fruit uit de EU in 2014 als represaille tegen de sancties van het Westen n.a.v. de annexatie van de Krim en een desastreuze minopbrengst als gevolg van een late winterprik in de nacht van 19 op 20 april 2017. Dit zijn slechts drie memorabele voorbeelden uit het recente verleden, die de kwetsbaarheid van de fruitsector illustreren. Ze verklaren de behoefte aan en het succes van coöperatieven als BFV en Belorta, die de krachten bundelen om samen problemen aan te pakken en op te lossen. Zo zie je nu her en der reeds hagelnetten aan de boomgaarden en ontstaan er nieuwe bedrijfjes die op creatieve wijze fruitoverschotten verwerken tot dranken en andere producten, die ze in het voorjaar in bloesembars promoten. In tijden dat de zorg om de natuur centraal staat en al ons doen en laten afgemeten wordt op basis van de duurzaamheid ervan mag het niet verbazen dat geïntegreerde  fruitteelt in opmars is. Hierbij wordt het gebruik van insecticiden maximaal terug geschroefd door beroep te doen op de natuurlijke vijanden.

 

Fietsverhuur en VespaRoute

Een uitbundige lentezon en iets hogere temperaturen dan het zogenaamde langjarig gemiddelde verstevigen de lokroep van de bloesems. Maar – tenzij je een berggeit bent – hou je er toch best rekening mee dat er op de trajecten tussen de fietsknooppunten pittige hellingen zitten, die qua hellingsrichting en -graad op de fietskaarten aangeduid staan met één, twee of drie pijltjes.

Voor een niet getrainde wielertoerist biedt een elektrische fiets een uitkomst. De meeste logiesverstrekkers werken samen met een verhuurder van dergelijke fietsen, wat meteen ook het voordeel inhoudt dat je – zo nodig – beroep kunt doen op hun diensten in geval van panne.

Voor gezinnen bieden vespa’s voor 2 personen en calessino’s voor 4 personen een iets lawaaierig alternatief.

 

Meer dan bloesems

Wie – zoals wij – Haspengouw ontdekt in de bloesemtijd zal eveneens ervaren dat deze streek ook buiten die periode veel te bieden heeft. Vooreerst heeft de natuur in elk seizoen haar charme en brengt elke fase van de fruitteelt zijn eigen activiteiten in de uitgestrekte boomgaarden mee. Daarbij denken we in de eerste plaats aan de oogst en de vele typische feesten na een geslaagde kersen-, peren- of appelpluk.

Maar er is meer. Tijdens het degustatiemenu met aangepaste wijnen leert de sommelier van Hoeve Roosbeek ons een meer dan behoorlijke Chardonnay-Auxerois uit de streek kennen. Enthousiast vertelt hij ons over de successen van de wijngilde van Borgloon, die sinds 1991 rond het kasteel De Groote Mot in Borgloon een wijngaard uitbouwt met inmiddels reeds een 2000-tal stokken.

Tenslotte bieden stadjes als Borgloon, Sint Truiden en andere, die op je fietsparcours liggen of aan de einders ervan opdagen, een mooie toegevoegde waarde. Zo ontdekken wij – verscholen achter het prachtige stadhuis van Borgloon – brasserie De Klappoen, dat prat mag gaan op een prima prijs-kwaliteitsverhouding voor erg verzorgde gerechten met verse producten. 

www.toerismelimburg.be

www.toerisme-sint-truiden.be

www.hoeveroosbeek.be