Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Beleef Spa als in de tijd van toen

Wie in het centrum van Spa in ‘Le parc de sept -heures’ van het Marie-Heriette-paveljoen via de Leopold II-galerij naar het pavillon des Petits Jeux flaneert, waant zich moeiteloos 100 jaar terug in de tijd. Om deze betovering zo min mogelijk te verbreken, past een etentje en/of overnachting in het in dit park gelegen hotel-restaurant La Tonnellerie perfect in zo’n nostalgische belevenis.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Dat deze in 1758 ten behoeve van de kuurders en elitaire vakantiegangers aangelegde promenade haar naam zou danken aan het tijdstip waarop de chic uitgedoste dames in de Belle Epoque aan hun avondwandeling begonnen, laten we voor rekening van de erg klantvriendelijke ober van La Tonnellerie, die het ons voor waar vertelde. Naar analogie zou er ook een achturen- en – volgens de serveuse van het ontbijt – zelfs een vierurenpark bestaan hebben.

Hoger genoemde drie-eenheid vormt een architecturale blikvanger in eclectische stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw van de hand van William Hansen. In haar gloriejaren beschermden glasramen tussen de gietijzeren ranke zuilen de mondaine wandelaars tegen regen en wind. Vandaag  rest nog enkel de overkapping, die elke zondag van 8 tot 13 uur onderdak biedt aan de rommelmarkt.

 

La Tonnellerie, ...

 

Tegen de bergwand, aan de rand van het park valt de goed bewaarde witte chalet in een streekeigen stijl op tussen de catalpa’s. Hier en daar verraadt een art nouveau-toets dat dit gebouw uit het begin van de vorige eeuw dateert. Een in de berg achter het hotel uitgehouwde ijskelder getuigt van de luxe en het comfort dat de verwende bezoekers van dit gerenommeerde kuuroord in die tijd verwachtten en genoten. Vanop een immens, overdekt en verwarmd terras  hebben de restaurantgangers en hotelgasten vandaag een mooi uitzicht op de minigolf en de verschillende monumenten in het park. Een kleurrijke verlichting zorgt ‘s avonds voor een verrassende aanblik.

Met de naam ‘La Tonnellerie’ (het kuipersloon) en een groot wijnvat voor de hoofdingang verraadt de huidige eigenaar en sommelier Christian Leroy, die de zaak al 17 jaar runt, zijn passie voor goede wereldwijnen. Op de ramen prijkt dan ook ‘Bar à vin’  in even grote letters als hotel en restaurant. Van een goed wijnadvies uit een uitgebreide in ideale omstandigheden bewaarde collectie maakt hij een erezaak.

 

een charmant hotelletje ...

 

Met slechts acht, naar wijnsoorten genoemde, kamers mikt dit twee sterren hotelletje duidelijk niet op het grote publiek. De knusse kamers bieden alle hedendaags comfort zonder overdreven luxe. Op een boogscheut van de ‘Place Royale’, het kuuroord en heel wat wandelwegen, garandeert haar ligging in een park in de eerste plaats rust en huiselijke gezelligheid. Bij aankomst geen zakelijk onthaal aan een incheckbalie, maar een hartelijk welkom aan de toog van het restaurant. Hulpvaardige handen bij het naar de tweede verdieping brengen van de valies compenseren het ontbreken van een lift.

Een deur met het opschrift ‘Hotel’ scheidt het restaurant van de verdiepingen met de slaapkamers. Het opschrift langs de trap ‘Le couloir des rêves’ vertolkt enerzijds de wens van de gastheer voor een goede nacht en maant anderzijds de hotelgasten aan de stilte te respecteren.

 

voor fijnproevers

 

La Tonnellerie geniet vooral naambekendheid op het vlak van het culinair tafelen. Te zien aan de vele stickers op de toegangsdeur heeft het restaurant al jaren een vermelding in de Michelingids als kwaliteitsvolle keuken. Dit is ongetwijfeld het resultaat van een team onder leiding van een chef met Russische roots, een basisopleiding in de gereputeerde hotelschool van Spa en tal van aanvullende opleidingen en bijscholingen. Een creatieve seizoenskaart is Mediterraans geïnspireerd. Het Vigneron weekmenu bestaat uit een koud en een warm voorgerecht, een hoofdschotel met een keuzemogelijkheid tussen een vis- en een vleesgerecht en een dessert.

Www.latonnellerie.be