Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Het Brugse Ommeland: In de ban van de kastelen en de abdijen

Iedereen kent Brugge. Het Brugse Ommeland daarentegen – de streek rond Brugge – blijft voor velen een onbekend gebied. Daarom pakt deze boeiende toeristische regio dit jaar uit met een ‘Kastelen & Abdijenjaar’ waarin ze hun rijk cultureel erfgoed in de kijker stelt.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

100 kastelen en authentieke abdijen

 

Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis. Meer dan honderd kastelen liggen er verstopt diep in de bossen en vele authentieke abdijen maken al eeuwenlang deel uit van het historisch decor. In 2017 staat dit bijzonder erfgoed, samen met de vele verhalen die eraan verbonden zijn, centraal tijdens het Kastelen & Abdijenjaar.

 

Talloze activiteiten

 

Van maart tot november worden in de regio Brugse Ommeland talloze activiteiten georganiseerd in kastelen, kasteelparken, abdijen en abdijtuinen. Het gamma is zeer uitgebreid en gevarieerd: een klassieke rondleiding of een themawandeling, een picknick in de kasteel- of abdijtuin, een yogasessie, een avondwandeling door een abdij, een pop-up bar, een Fiat 500 Vintage Tour en Vespa route langs de kastelen en de abdijen, een fietszoektocht, een culinaire verwennerij, een queestes voor kleine ridders en prinsessen…

Verschillende locaties, die doorgaans niet toegankelijk zijn, openen in 2017 hun deuren. Enkele kasteelheren- en dames geven zo een unieke inkijk in hun leven op een kasteel.

Geïnteresseerd? Bestel dan zo rap mogelijk het magazine ‘Genieten in het Brugse Ommeland’ dat je gratis kan bestellen via www.brugseommeland.be (enkel portkosten te betalen).

 

En nog veel meer…

 

Het Brugse Ommeland heeft echter nog veel meer te bieden;

  • 14 brouwerijen
  • 11 Michelinsterren
  • 150 km wandelnetwerk
  • 932 km fietsnetwerk

 

Logeren in een kasteel

 

De max is er een twee- of driedaagse van te maken waarbij je logeert in een echt kasteel zoals B&B Castel ‘t Haantje in Ruislede of B&B Domein Leegdael in Ruddervoorde. Wie kiest voor een kasteelhoeve kan terecht in vakantiewoning Hoeve De Spijker in Sint-Kruis.

 

B&B Castel ‘t Haantje

 

B&B Castel ‘t Haantje is gelegen in het landelijke Doomkerke in een park van 1,5 ha aan de rand van het natuurgebied Bulskampveld. Onlangs werd het unieke landschapspark, uitgebreid met een nog groter en avontuurlijker wandelnetwerk met veel aandacht voor beleving onderweg. De vader van Dominique Goffin, die de B&B uitbaat samen met zijn vrouw Arianne, was een bekende Gentse oogarts. Hij kocht het kasteel, voorzien van 1 ha grond en een grote vijver, in 1954 als zomerverblijf voor zijn kroostrijk gezin. Als fervente voetballiefhebber gaf hij het de naam ‘t Haantje zich inspirerend op de roepnaam van de plaatselijke voetbalclub. Veertig jaar lang werkte Dominique in zijn vrije tijd om van het vervallen kasteel een eigentijdse woonst met alle comfort te maken. Hij richtte drie sfeervolle gastenkamers in met een eigen sanitair en wasgelegenheid. Nu hij gepensioneerd is, geniet hij ervan om samen met zijn vrouw Arianne zijn gasten persoonlijk te verwennen met een leuke babbel en een koninklijk ontbijt. In de ontbijtruimte op de benedenverdieping kunnen gasten er komen lezen of tv kijken. Er is ook een biljartzaal en in één van de twee torens is er een infraroodruimte geïnstalleerd. In de zomer kunnen de gasten gebruik maken van het overdekte zwembad in de tuin.

Castel ‘t Haantje biedt een culinair arrangement aan: ‘Eten en slapen onder de torens’. Het arrangement omvat een welkomstdrankje, één overnachting in een ruime charmekamer, een uitgebreid ontbijt en een culinair avondmaal in restaurant Den Haze. Indien gewenst regelen Dominique en Arianne gratis vervoer heen en terug tussen de B&B en het restaurant. Met plezier bezorgen ze je ook toeristische info over het Landschapspark Bulskampveld en fiets- en wandelkaarten.

 

Of logeren in een private camperlogie

 

Wie met de camper komt, kan terecht bij Patrick en Kevin, die als camperliefhebbers als allereerste een private landelijke camperlogie aanboden naast hun landbouwbedrijf, restaurant en eetsalon in Wingene. Ze bieden zes camperlogies aan classificatie ‘Comfort’ vergund door Toerisme Vlaanderen.

Een mooi verhaal:

Patrick runt samen met zijn ouders een landbouwbedrijf, gespecialiseerd in melkveetelt. Omdat de melk weinig opbrengt beginnen grootmoeder en moeder botermelk en nadien kazen en yoghurt te maken. De jonge Patrick experimenteert met ijscrème. Nadat sommige klanten die geproefd hadden, waren ze zo enthousiast dat hij besloot ijs op grote schaal te produceren. Eerst werd die alleen verkocht in hun winkeltje, later kwam er een ijssalon bij en nog later bedacht hij de naam Smart-ijs omdat in plaats van met een klassieke ijscamionette rond te rijden hij dat deed met een Smart-auto. Toen Patrick zijn vriend Kevin ontmoette, die een kok-diploma behaalde, werd het ijssalon uitgebreid met een restaurant dat eenvoudige, maar heel lekkere gerechten aanbiedt. 

www.smart-ijs.blogspot.be

 

Meer info

 

www.brugseommeland.be