Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Winselerhof, een stukje Italië in Landgraaf

Naast het Kasteel St-Gerlach in Valkenburg en het Kruisherenhotel in Maastricht is Winselerhof in Landgraaf een derde merkwaardige site waar Camille Oostwegel een ruïne tot luxehotel omtoverde. Een foto van het bezoek van het Nederlandse koningspaar aan deze droomlocatie getuigt van een hoge waardering voor dit nobel werk. Zowel Luigi’s lunchrestaurant als het culinair restaurant Pirandello serveren een uitstekende Italiaanse keuken.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Duitsers noemen een wijnboer. ‘ein Winzer’. ‘Winselerhof’ verwijst  dan ook naar de oorspronkelijke hoofdactiviteit in deze 16de eeuwse herenhoeve. Begin vorige eeuw kochten de Limburgse mijnen de omringende gronden massaal op. De ondergrondse Mijnbouw verdreef de florissante bovengrondse Wijnbouw. De mooie hoeve werd een ruïne tot Camille Oostwegel ingreep. Hij maakte er een luxehotel van en kon in 1985 zijn eerste hotelgasten ontvangen. Om ook de omgeving zoveel mogelijk terug in ere te herstellen koopt Camille Oostwegel regelmatig landerijen op die hij deels met wijnranken en fruitbomen beplant. In de bar kan je genieten van een sprankelende domeinwijn en in de keuken worden kruiden uit eigen tuin gebruikt. Omdat mijnwerkers de grote vijver naast het hotel hebben gegraven, nodigt de natuur rond deze vierkantshoeve niet enkel uit om te wandelen, maar vertelt ze zelf het verhaal van het schitterend Strijthagerbeekdal.

 

Small Luxury Hotel

Wie via de boogingang het binnenplein betreedt, kan zich moeiteloos een beeld vormen van de bedrijvigheid die hier vroeger moet geheerst hebben. Vandaag verwelkomen vuurkorven de bezoekers die zich in de voormalige woonvertrekken in het hotel komen inchecken of er even binnen springen voor een drankje in de bar of een hapje in het restaurant. De herbestemming van de gebouwen gebeurde met zoveel respect voor de authenticiteit dat heden en verleden tot een geslaagde twee-eenheid samensmelten. Vrij te proeven huisbereide pepermunt in de inkomhal illustreert de Limburgse gastvrijheid. Een ruim aanbod streekproducten in de lounge getuigt van hun trots voor de regio. Een kruisbeeld boven de deur toont het voor een hedendaags hotel merkwaardig respect voor aloude tradities en waarden in deze van oorsprong christelijke contreien. De 49 naar Italiaanse grootheden genoemde kamers liggen rondom de centrale binnenplaats en kijken erop uit. Oorspronkelijke stenen gewelven en houten spanten bezorgen elke kamer – net als de grote feestzaal die erg geliefd is voor trouwpartijen – een eigen sfeer. Bij de inrichting werd bijzondere aandacht besteed aan de verlichting. Elke groepje van vier kamers heeft een eigen inkomhalletje met in een kist … gummi laarzen in verschillende maten. In de catalogus van Small Luxury Hotels of the World op het nachtkastje vinden we Winselerhof terug.

 

Gault & Millau: 14 op 20

In beide restaurants vinden we dezelfde karakteristieken terug. In Luigi’s kan je naast de bron van de Strijthagenbeek lunchen onder de prachtige sfeervol verlichte keldergewelven of een drankje nuttigen tussen het uitgebreide assortiment Italiaanse wijnen in de wijnkelder. In Pirandello trekt een klein glasraam meteen de aandacht. De hedendaagse kunstenaar, die het bewerkte, liet zich inspireren door de toestand waarin dit juweeltje in de ruïnes werd aangetroffen. De vod in het gat waar een ruitje ontbrak, werd vervangen door gedrapeerd marmer. In de aangebouwde serre – waar ‘s morgens ook het ontbijt wordt geserveerd – heb je een prachtig uitzicht op het landgoed. Hoewel chef-kok Raoul Govaert geen zuiderse roots heeft en zijn basisopleiding in de hotelschool van Heerlen verfijnde met een specialisatie in Sittard, maakt hij de slogan ‘Bella Italia in os sjoen Limburg’ van directeur, Stefan Hazen, meer dan waar. Verse regionale en veelal biologische ingrediënten vormen de basis van typische Italiaanse gerechten. Het meergangen verrassingsmenu met aangepaste wijnen is beslist een aanrader voor fijnproevers. Gault & Millau bekroonde zijn creaties met een verdiende 14 op 20. Bij mooi weer serveren beide restaurants ook buiten: Luigi op de binnenplaats en Pirandello op een ruim terras met zicht op de fruitgaard.

 

Toeristisch aanbod

Winselerhof is niet enkel de ideale uitvalsbasis voor een wandeling of fietstocht. Op loopafstand kan je van daaruit de wereldtuinen Mondo Verde of de Gaia Zoo bezoeken. Skifanaten kunnen er winter en zomer op de latten in de indoor skibaan van Snowworld. Voor shoppers en citytrippers liggen Aken en Maastricht op een boogscheut. Het hele jaar door biedt het hotel aantrekkelijke arrangementen aan.

 

Info

www.oostwegelcollection.nl/winselerhof