Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Lublin en omgeving

Een onbekend stukje Polen

Polen komt steeds dichterbij. Sedert het toetrad tot de Europese gemeenschap, Wroclaw in 2016 Culturele hoofdstad van Europa was en nu ook Warschau en Krakau populaire stedentrips zijn, vinden jaarlijks iets meer dan 100.000 Belgen de weg naar Polen. Dat smaakt naar meer. We trokken oostwaarts verder het land  in en verkenden Lublin en omgeving.

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

We hadden geen beter moment kunnen uitkiezen om Lublin te bezoeken. Het is de eerste week van september en dan heeft er traditiegetrouw het Europees Festival van de smaak plaats. Het centrum van de stad is ingenomen door kraampjes, die naast allerlei regionale specialiteiten ook typische producten uit andere landen laten proeven en verkopen. Bovendien genieten we van een prachtige zonnige nazomer.

 

Lublin is één van de mooiste steden van Polen

 

De reisgidsen zijn het unaniem eens: Lublin, een middeleeuws stadje met heel wat versierde Renaissance gebouwen, is één van de mooiste stadjes van Polen. In de 16de eeuw, toen Polen het  grootste land van Europa was, was het het belangrijkste economische en culturele centrum van het land. Momenteel is het een gerenommeerde universiteitsstad. Van de 400.000 inwoners zijn er 100.000 studenten wat niet alleen voor een studentikoze, jeugdige sfeer zorgt, maar ook voor een bruisend cultureel leven. Wie Lublin wil bezoeken, raden we aan te starten met een bezoek aan het multimediamuseum (Rynek 8), een burgerhuis in renaissancestijl dat dateert van 1540. Via computers krijg je alle mogelijke informatie over Lublin zoals de geschiedenis, de toeristische attracties, de Joodse gemeenschap, de evenementen.... Neem zeker ook een kijkje in de kleine overwelfde kelder waar vroeger een wijnhandel in gevestigd was en die met mooie, oude fresco’s is versierd.

 

Kapel van Trinity; wereldwijde trekpleister

 

Een groot wit gebouw op het hoogste punt van de stad trekt de aandacht. Het is een kasteel, dat in de 19de eeuw werd herbouwd als gevangenis op de fundamenten van twee oude kastelen, waarvan alleen de toren uit de 14de eeuw rest. Wie de 194 trappen trotseert, wordt beloond met een prachtig uitzicht. Bezoek zeker het museum met zijn gotische kapel dat de grootste toeristische attractie is van de stad. Het interieur is beschilderd met schitterende Russisch-Byzantijnse fresco’s die 15 jaar lang – tijdens de communistische periode – overdekt waren met plaaster, maar nu in hun oude glorie zijn hersteld. Ze geven een blik op de harmonie tussen de verschillende christelijke stromingen in het 15de-eeuwse Polen. De bewegingSolidarity is hier ontstaan. De kapel is ook bekend omwille van het schilderij ‘De Unie van Lublin’, dat het verbond symboliseert tussen twee machtige koninkrijken van Europa nl. Polen en Lithouwen en dus een voorloper is van de EU.

 

Ondergrondse route

 

Net buiten de oude stadsmuren staat de kathedraal van Lublin, die na een brand in 1752 een barok interieur kreeg. Hier hangt het portret van paus Johannes Paulus II, die 20 jaar lang professor was aan de universiteit van Lublin.

Verken zeker de 280m lange ondergrondse route, die start aan de Crown Court of old city Halls en vele kelders van grote patriciërshuizen in de oude stad met elkaar verbindt. Het is een tocht doorheen de geschiedenis van Lublin met aandacht voor de indrukwekkende brand in 1719, een gebeurtenis, die nog elk jaar herdacht wordt met vuurwerk evocaties en allerlei optredens

 

Op zoek naar de Joodse sporen in Lublin

 

Lublin – één van de voornaamste joodse gemeenschap in de geschiedenis van het Jodendom – werd het Jeruzalem van het Poolse koninkrijk genoemd. 500 jaar lang beïnvloedden de Joden, die een derde van de bevolking van Lublin uitmaakten, zowel de cultuur, de educatie als het sociale en religieuze leven van de stad. Een wandelroute breng je langs de voornaamste Joodse bezienswaardigheden. Het klinkt hallucinant dat van de 34.000 Joden er slechts 230 de concentratiekampen overleefden. Als eerbetoon prijken overal in de stad indrukwekkende levensgrote foto’s van tijdens de oorlog omgekomen Joden en andere rijke burgers. Met een trotse houding en zelfzekere blik sieren ze de grote woningen die hen ooit toebehoorden. Na de val van het communisme was het trouwens een hele opgave om de eigenaars van die woningen terug op te sporen. Door erfenissen waren er vaak 20 mensen die er aanspraak op maakten. Eén van die nazaten heeft in het midden van de stad, naast het oude stadhuis, Mandragora, een schitterend Joods restaurant geopend. Je eet er niet alleen heel lekker aan schappelijke prijzen, maar heel het interieur met muurschilderingen en veel accessoires refereren naar de Joodse tradities en gebruiken. Volgens een oud Pools gebruik worden gasten er met brood en zout verwelkomd.

 

Luxueus stulpje in Kozlówka

 

Op een dertig kilometer van Lublin ligt het dorpje Kozlówka. Daar kan je de zomerresidentie van de familie Zamoyski bezoeken, ooit één van de rijkste en machtigste Poolse familie. Hun kasteel werd in 1940 bezet door de nazi’s. De bewoners werden gevangen genomen en stierven in de concentratiekampen. Slechts enkelen konden vluchten naar Canada. In 2009 verkochten ze het kasteel aan de Poolse staat, die het openstelde voor het publiek. De plafonds, het parket, de meubelen, de versieringen en vooral de porseleinen tegelkachels zijn ronduit prachtig. Er waren dan ook permanent 27 inwonende bedienden om het geheel te onderhouden.

 

Kazimierz Dolny, waar de tijd stil bleef staan

 

Kazimierz Dolny, gelegen tussen twee heuvels met uitzicht op de Wisla, is een magische stad met amper 4500 inwoners, maar meer dan één miljoen bezoekers per jaar. Volgens de legende zou de stad ontstaan zijn doordat koning Kazimierz een onderaardse gang liet graven van zijn kasteel naar een fort, dat hij liet bouwen voor zijn minnares, de mooie joodse Esterka, die hij via die tunnel kon bezoeken.  De dorpskern is niet meer dan een kleine markt met tegen elkaar aangedrukte burgerhuizen uit de 16de en 17de eeuw weelderig versierd met fresco’s. Deze praalhuizen van de handelaars behoren tot de bekendste patriciërswoningen in Polen. Het marktplein wordt omkaderd door het klooster van de Reformisten, de parochiale kerk en de Grote Toren. Rechts achter de kerk klim je via smalle straatjes naar de ruïne van het kasteel van Kazimierz III Wielki van waaruit je een mooi uitzicht over de stad en de omgeving hebt. De ‘Vereniging van de Vrienden van Kazimierz’ bestaande uit schilders en architecten lieten de stad tussen de twee Wereldoorlogen volledig restaureren. Wat verderop kan je een prachtige wandeling maken tussen zwevende boomwortels.
 

Zamość moest de ideale stad worden

 

Nog zo’n parel van een stadje is Zamośź beschermd als Unesco werelderfgoed en omschreven als een van de belangrijkste cultuurmonumenten ter wereld. Een gids verkleed als een Poolse edelman uit de 17de eeuw leidt ons rond. Hij vertelt ons een uniek verhaal: over de grootkanselier Jan Zaoyski, de belangrijkste man tijdens de regering van koning Stefan Batory, die droomde van de perfecte stad die de ideale samenleving volgens de renaissanceprincipes zou weerspiegelen. Hij gaf de opdracht aan Bernardo Morando, een architect uit Padua. De stad, die hij liet bouwen op zijn uitgestrekte landerijen, moest  niet alleen mooi moest zijn, maar ook aan een aantal functionele eisen voldoen. Het moest een handelsplaats zijn, een religieus centrum, een cultureel middelpunt, een vesting en beschikken over een geavanceerd rioolsysteem. Het werd een stad voor 6000 inwoners met een rechthoekig stratenplan en een centrale markt, omgeven door een stervormige vesting met zeven bastions. Het stadje trok handelaren van overal ter wereld aan en door hun aanwezigheid kwamen de handel, wetenschappen en kunsten tot grote bloei. De stad heeft haar specifieke indeling behouden en is rijk aan monumenten. Bezoek zeker de unieke vesting met beeldmateriaal over de reconstructies van de opeenvolgende gevechten. Ook hier vormden de joden een bloeiende gemeenschap. Ze waren er goed beschermd en kregen privileges die ze in andere steden niet kregen zoals binnen de muren bouwen, handel drijven en een synagoge bouwen. Weeral hetzelfde trieste verhaal: van de 12.000 Joden kwamen er maar 35 terug.

Wil je kennis maken met de traditionele keuken? Sluit dan je bezoek af met een etentje in het restaurant ‘Muzealma’ op de markt. Je kan er kiezen tussen de regionale of de Armeense keuken.

Gegarandeerd heb je genoeg achter de kiezen hebt om de rest van de dag door te komen.

 

Praktische informatie

 

Algemeen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.polen.travel

 

Hoe er naartoe?

We vlogen met LOT,Poolse vliegtuigmaatschappij

 

Logeren

Grand Hotel Lublinianka in Lublin

Een 4-sterrenhotel in het midden van Lublin, met een eigen restaurant en wellnessmogelijkheden: sauna, hamman, massage en beautysalon

www.lublianka.com

Hôtel ‘ Termy Palacowe’

  Van oudsher, een exclusief hotel voor le beau monde met spa-mogelijkheden.

Www.spanaleczow.pl/obiekty/termypalacowe

 

Eten en drinken

Restaurant Mandragora

Joods restaurant in het hart van Lublin. Een creatieve, eigentijdse keuken, typisch Joods interieur, goede prijs/kwaliteitsverhouding

www.mandragora.lublin.pl

Restaurant ‘Zielony Wiatrak’gelegen in het SPA Orkana

Zeer verfijnde gastronomische keuken

www.spaorkana.pl/oferta/restauracja

Villa Bohemanin Kazimierz Dolny

  Eenvoudige, traditionele, lekkere keuken in een typisch Pools interieur. Er is ook een kleinschalig hotel aan verbonden.

Www.villabohema.pl

 

Restaurant ‘ Muzelma Ormiańskie Piwnice’

Typische traditionele Poolse keuken, omvangrijke porties. Je heb er de keuze tussen de regionale en de Armeense keuken

www.ormianskiepiwnice.pl

 

SPA-mogelijkheden

 

SPA Orkanaheeft niet alleen een voortreffelijk aan te bevelen restaurant, maar is ook een eerste klas SPA-adres met groot zwembad, sauna, massage-mogelijkheden een uitgebreid fitnesscentrum

www.spaorkana.pl