Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

De Winterefteling: een festijn voor groot en klein

De Efteling is één van de weinige pretparken die je kan bezoeken en blijven bezoeken. Elk seizoen heeft er zijn eigen charme en ook de interesses wisselen met de leeftijd. Ditmaal trokken we naar de Winterefteling met een 2-, 3-, 4- en 7 jarige op zoek naar de attracties voor de allerkleinsten.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Het was toch even wennen voor de tweejarige Anna. Tot hiertoe bestond haar wereld uit mensen én poppen. Maar als levensgrote poppen zich nu gaan gedragen als mensen dan is de eerste reactie er één van paniek: hier klopt iets niet. Een ontmoeting met de schattige Pardoes zorgt meteen voor een hysterische huilbui. Toch haalt de nieuwsgierigheid het langzaam van de schrik.

 

Eeuwenoude sprookjes blijven fascineren

 

Zolang we maar geen vuurspuwende draken of heksen met krassende stemmen passeren, verkent Anna argwanend het sprookjesbos. Pas aan de liefelijke Sprookjesboom ontdooit ze volledig en luistert ze geboeid naar zijn vertellingen. Merkwaardig hoe eeuwenoude verhalen hedendaagse kinderen blijven fascineren. En het feeëriek bos breidt nog steeds verder uit. Na ‘De nieuwe kleren van de keizer’ in 2012 heeft ‘Pinokio’ er nu ook zijn eigen stek.

 

Als het te koud wordt…

 

Wat de winterefteling zo sprookjesachtig maakt, zijn onder meer de vele vuurkorven waarrond met zich kan opwarmen. Toch verkiezen we het nog magischer Carrouselpaleis in het Marenrijk voor een eerste plas-, knabbel- en opwarmingsstop. De enige in Nederland nog overgebleven stoomcarrousel werd gebouwd eind 1800 en draait sinds 1956 in de Efteling. In de beginperiode moest men nog 5 cent betalen voor een ritje, nu is het gratis. Er staan lange tafels waar we ons rustig neervlijen en van de meegebrachte hapjes en drankjes genieten. Omdat het een schooldag is, is het er vrij rustig, zijn er geen wachttijden en kunnen de kleintjes alle paardjes, rijtuigen en het varken uitproberen. Joaquin is gefascineerd door het draaiorgelmuziek afkomstig van één van de vijf overgebleven Gaviole-orgels en wil alles weten over de werking ervan.

Aangezien er veel horeca zaken zijn, kunnen we regelmatig zo’n opwarmingsstop voorzien voor een tas koffie, warme chocolademelk, poffertjes of een pannenkoek. In alle toiletten zijn er voorzieningen om baby’s te verzorgen.

 

Een droomreis rond de wereld

 

Om Anna te behoeden voor nachtmerries, laten we attracties zoals Fata Morgana, Villa Volta, het spookkasteel en de parkshow Raveleijn links liggen. Carnaval festival, waar we in een wagentje door 15 verschillende landen reizen en via leuke popjes met rode neuzen kennis maken met de karakteristieke eigenschappen van de bewoners, hun klederdrachten en muziekgenres, valt wel in de smaak. Na de tweede ronde, blijft het deuntje, bedacht door Toon Hermans en uitgewerkt door Ruud Bos, nog uren nazinderen. Ook bij ‘Monsieur Cannibale’, waar we in kookpotten zwierig worden rondgezwaaid, gieren de kleintjes het uit van dolle pret. 

 

Zweven door een sprookjeswereld

 

Joaquin en Flore, die reeds herinneringen hebben aan een vorig Efteling bezoek, willen zeker ‘Droomvlucht’ – hun lievelingsattractie – niet missen. Joepie, ook hier slechts een korte wachttijd. Evora en Anna die Droomvlucht voor het eerst meemaken, vertoeven letterlijk en figuurlijk in de wolken en kijken sprakeloos en gefascineerd toe wanneer ze met een gondel door een sprookjeswereld van kastelen, elfen, bloemen, trollen, bosgeestjes, betoverende feeën en liefelijke trollen zweven. Het smaakt naar meer, maar eerst moeten we de schattige laafjes bezoeken en een ritje maken in de speciale lavenkarretjes. Vooral het Lachhuys, het schooltje en de lavenbaby’s in Lots Kraamhuys waar de Oermoeder Lot elke 9 dagen een nieuw Laafje op de wereld zet, kennen veel bijval. De kleintjes worden moe, maar gelukkig beschikken we over twee houten trekkarretjes waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt en Joaquin vindt het fijn zijn zus en nichtje samen voort te trekken.

 

De Smulcadeau

 

Eenmaal picknicken en als afsluiter een warme maaltijd in het Witte Paard wil de traditie. De meegebrachte boterhammetjes verorberen terwijl de volwassenen genieten van een warme tas koffie of een soepje is nergens een probleem. De warme maaltijd voorzien we als afsluiter wanneer de vermoeidheid toeslaat. Steevast kiezen de kinderen voor de ‘Kids smulcadeaudoos’ van €5,95 met frietjes en kippennuggets, een drankje, een dessertje en een verrassingscadeau.

           

Aquanura, de grootste watershow in Europa

 

Onderweg naar de uitgang genieten we als apotheose van de spectaculaire watershow Aquanura, die in de wintermaanden met verlichting en vuurspektakel nog indrukwekkender oogt.  Het is de grootste watershow in Europa en de derde grootste ter wereld na Las Vegas en Dubai. Hij werd gecreëerd naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Efteling in 2012. Het is een fantastisch schouwspel waarbij meer dan 200 fonteinen, muzikaal begeleid door herkenbareEfteling-melodieën,sprookjesalsdeKikkerkoningendeIndischeWaterleliesen attracties als Spookslot, Raveleijn en Droomvlucht evoqueren. De terugrit verloopt rustig want in een minimum van tijd herbeleven de kinderen die fijne dag in hun dromen.

 

PRAKTISCH

Hoever?

DeEftelingligtnetoverdegrensinNederland,noggeenuurtjerijdenvanuitAntwerpen

De Efteling is elke dag van het jaar open.

Gratis toegang voor kinderen tot vier jaar.

 

Winter Efteling

De Winter Efteling is elke dag open tot en met dinsdag 31 januari 2017; op weekdagen van 11 tot 18 uur, en in het weekend van 11 tot 19 uur. Tijdens de Kerstvakantie ( van 24 december tot en met 8 januari) is de Winter Efteling dagelijks open tot 20 uur. Op 31 december is het park open tot 18 uur. Wie Oudejaarsavond wil vieren in de Winter Efteling krijgt met een speciaal ticket toegang vanaf 19 uu. Het park blijft dan open tot 1 uur ‘s nachts.

www.efteling.com/winterefteling

 

Adres

Efteling,

Europalaan1

Kaatsheuvel(Nederland)

 

Meer informatie

www.efteling.com