Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Kerken worden hotels

Na ons bezoek aan het Martin’s Patershof in Mechelen, willen we graag weten hoe de heer Oostwegel in Maastricht een gelijkaardige kerk met annex klooster tot een hotel transformeerde. Meteen valt het ons op dat beide oplossingen in menig opzicht elkaars tegengestelde zijn, maar in beide gevallen tot een opmerkelijk resultaat leidden.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Reeds eind 2000 beslist Camille Oostwegel om in Maastricht de verpauperde gotische Kruisherenkerk met annex klooster een nieuwe bestemming te geven als designhotel. Deze gebouwen stonden sinds 1979 leeg. In 2005 zijn de restauratiewerken voltooid en opent het hotel.

Pas één jaar later neemt de hotelketen Martin’s in Mechelen een gelijkaardig initiatief dat leidt tot de metamorfose van de voormalige neogotische Minderbroederskerk tot een viersterrenhotel. In 2009 ontvangt dit luxe-hotel haar eerste gasten.

 

Twee oplossingen voor éénzelfde opgave

 

In beide gevallen moesten de respectievelijke architecten een plan uitwerken dat ten allen tijde toelaat de kerken in hun oorspronkelijke toestand te herstellen.

In Maastricht opteerde interieurarchitect Henk Vos voor een imposante mezzanine in het schip van de kerk. Boven worden ontbijt, lunch en diner geserveerd terwijl de gasten uitzien op de indrukwekkende ramen. Op de begane grond bevinden zich o.m. de receptie, de lounge en een bar met een enorme wijnkoelkast.

Voor de metamorfose van de Karmelietenkerk in Mechelen verwerkte het Brusselse projectbureau Signa nv de typische hotelfuncties in de zijkanten. Hierdoor blijft het majestueuze van deze kerk maximaal bewaard. Samen met de glasramen zorgt het behoud van heel wat religieuze details – niet het minst het hoofdaltaar met kleurrijk retabel – voor een sacrale impressie.

In beide concepten onderlijnt een ingenieuze verlichting de schoonheid van de oude bouwwerken.

 

Slapen in kloostercellen

 

In Mechelen kregen het Karmelietenklooster en de bijhorende tuin reeds op het einde van de vorige  en in het begin van deze eeuw een nieuwe bestemming als woonwijk en stadspark. De mooiste hotelkamers bevinden zich daar dan ook op verschillende verdiepingen in het koor van de kerk.

Een heel ander verhaal in Maastricht waar het aan de kerk palend klooster leegstond nadat het Rijkslandbouwproefstation naar een nieuwe locatie verhuisde. Alle kamers van het Kruisherenhotel liggen in het gewezen klooster. De monniken van toen zouden het hedendaags comfort in hun samengevoegde cellen zeker niet herkennen. Hier en daar getuigen authentieke muur- en plafondschilderingen nog van de tijd van toen. Elders evoceren architecturale vondsten de sfeer van het gewezen klooster. In de tuin, waar de religieuzen van weleer mediteerden, ontmoeten de gasten elkaar vandaag voor een zomers aperitief in open lucht of een gezellige babbel.

 

Gastronomische keuken

 

Hotelier Camille Oostwegel beseft als geen ander het belang dat hotelgasten vandaag hechten aan een goede keuken. Voor zijn drie hotels en zes restaurants is hij dan ook permanent op zoek naar enthousiaste medewerkers. Restaurant-managers moeten natuurlijk al over de nodige ervaring beschikken, maar onderaan de ladder zijn leerlingen-stagairs en pas afgestudeerden welkom.

Zowel ‘s middags als ‘s avonds kunnen ook niet-hotelgasten hier de benen onder de tafel schuiven en in een prachtig decor genieten van een verfijnde tweegangen lunch of een drie- tot vijfgangen diner al dan niet met aangepaste wijnen. Boven op de entresol baadt het restaurant in het door de hoge glasramen gefilterde licht. Bezoekers hebben er een enig uitzicht op de kunstig bewerkte kapitelen. Het restaurant is dan ook de plek bij uitstek om het monumentale van een kerk te ervaren en de oude gerestaureerde plafondschilderingen van dichterbij te bewonderen.

 

In het centrum van de stadspark

 

Naast het verblijfscomfort in een uniek historisch kader en de hoogstaande, originele gastronomie is de ligging van het Kruisherenhotel – op loopafstand van het stadscentrum – beslist de derde pijler die dit hotel tot ideale uitvalsbasis voor een geslaagde citytrip maakt.

Maastricht heeft immers ontzettend veel te bieden zowel voor de cultuurfanaat als voor de shop alcoholic.

 

Info

www.martinshotel.com/be/patershof

www.oostwegelcollection.nl/hotels/kruisheren-hotel