Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

De Efteling: Een sprookje voor jong en oud

Op de jaarlijkse Diamond ThemePark Awards, de Oscars van de pretparken, werd in 2015 de Efteling verkozen tot het beste pretpark van België en Nederland. Omdat drie dagen Efteling bovenaan het geschenkenlijstje van de 12-jarige Lone staat, is onze keuze als oma en opa vlug gemaakt. Samen met haar mama, grote broer Arne en het vijfjarig neefje Joaquin logeren we drie dagen in het valantiepark Efteling Bosrijk. Zo krijgen we de kans om rustig alle attracties te  bezoeken en veel eetgelegenheden uit te proberen. Een sprookje dat uitkomt voor jong en oud.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Het begon met een sprookjesbos

 

De Efteling is dan ook hét gespreksonderwerp op het familiefeest voor Lone. Ook bomma en bompa hebben mooie herinneringen aan het Nederlandse pretpark dat op 31 mei 1952 begon als een sprookjesbos met tien sprookjes getekend door Anton Pieck en tot leven gebracht door Peter Reijnders. Er was ook nog een klein speeltuintje waar kinderen uit de buurt kwamen spelen. In de loop der jaren breidde het park jaar na jaar uit, met voor durvers o.a. de stalen achtbaan Python, de Vliegende Hollander, de houten racer-achtbaan Joris en de Draak... Voor wie meer van magie houdt, kwamen de Droomvlucht, Sprookjesboom, de mysterieuze stad Raveleijn...

Iedereen op het feest haalt herinneringen op aan attracties, die op hen als kind of jongere een blijvende indruk nalieten. Sommigen zweren bij de Winter Efteling met zijn heel speciale sfeer en kunstsneeuw. Zo gaat tante Liesbeth er sinds de opening in 1990 elk jaar met haar gezin eindejaar vieren.

 

Logeren in Efteling Bosrijk

 

De tweede week van de paasvakantie, als de Nederlandse kindjes nog op de schoolbanken zitten, blijkt een geschikte periode. Woensdagmorgen rijden we met drie enthousiaste kinderen onder een stralende hemel naar Kaatsheuvel. Om in de sfeer te komen, beluisteren we in de auto de CD's met de mooi vertelde Eftelingsprookjes, die we bij een vorig bezoek aan het pretpark kochten. Omdat we pas om 15 uur in het huisje mogen, beginnen we het Eftelingfeest met een snack op het terras van het Eethuys, het restaurant van Bosrijk. Een ouderwetse bakfiets, waarmee 's morgens vroeg de bestelde warme broodjes worden rondgebracht, trekt de aandacht en lokt heel wat vragen uit. Het speeltuintje met allerlei waterspelen doet honger en dorst even vergeten. Terwijl het jonge volkje zich na het eten uitleeft in het park, pakken de oudjes rustig de bagage uit, bestellen de kaarten voor de (gratis) Raveleijnshow van de volgende dag, maken het avondeten klaar en dekken de houten tafel buiten in het aanpalend tuintje. Omdat er weinig grote kookpotten in het huisje zijn, besluiten we voor de volgende dagen geen tijd te verliezen aan boodschappen, maar de horeca-gelegenheden in het park te verkennen.

 

Klaas Vaak

 

Tegen het sluitingsuur wandelen oma en opa ze tegemoet en ontdekken naast de Boshuysjes, ook de Dorpshuysjes en de Poorthuys- en Landhuysappartementen. Joaquin is euforisch. Als angsthaasje heeft hij, onder de stimulans van Arne en Lone, grenzen verlegd in de Bobslee, Villa Volta en Fata Morgana. Eveneens enthousiaste kinderkreetjes bij het ontdekken van ons Boshuysje. Aan de kapstok hangen zes slaapmutsen met afbeeldingen van Klaas Vaak, op het schap er boven staat een sprookjesboek. Alhoewel ze na het avondeten al serieus moe zijn, willen ze absoluut Klaas Vaak ontmoeten, die sprookjes vertelt onder de toegangspoort tot Bosrijk. Ook het Badhuys staat op de to-do-lijst. Groot jolijt als het stromend water hen meesleurt of er een emmer koud water boven hun hoofden wordt uitgekieperd. Met een laatste blik op het paarsverlichte kasteel van Klaas Vaak vallen ze als een blok in slaap.

 

Show Raveleijn

 

De volgende dag begint met het Bosrijk Ontbijtbuffet in het Eethuys. Er is een speciaal buffethoekje voor de kleintjes met allerlei snoeperijen en lekkere drankjes. Toch verkiezen onze kids een stevige portie spek met eieren. Ondertussen wordt er uitgebreid overlegd welke attractie eerst aan de beurt komt want wie in Bosrijk overnacht, mag een half uur vroeger het park in. Het wordt Joris en de Draak want daar moesten ze gisteren veel te lang aanschuiven. Joaquin, kleiner dan 1m20, mag daar nog niet in en daarom laat oma hem fier plaatsnemen achter het stuur van een old timer, die hij glunderend en heel geconcentreerd bestuurt. Ondertussen fotografeert opa de bloemenpracht in het park. Er staan zomaar eventjes 250.000 tulpen, 10.000 viooltjes, 16.000 vergeet-mij-nietjes en 200 hangende bloemenmanden. Vandaag staat ook de (nieuwe) Raveleijnshow op het programma. Met zijn vuurspuwende draken is het een tikkeltje angstaanjagend voor de jongste, maar Joaquin houdt zich stoer en kijkt gefascineerd naar de ruiters die allerlei kunstjes uithalen op hun galopperende paarden.

 

Aquanura, de grootste watershow in Europa

 

Als apotheose, vooraleer de Efteling haar deuren sluit, kunnen de bezoekers genieten van de spectaculaire watershow Aquanura. Het is de grootste watershow in Europa en de derde grootste ter wereld na Las Vegas en Dubai. Hij werd gecreëerd naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Efteling in 2012. Het is een fantastisch schouwspel waarbij meer dan 200 fonteinen, muzikaal begeleid door herkenbareEfteling-melodieën,sprookjesalsdeKikkerkoningendeIndischeWaterleliesen attracties als Spookslot, Raveleijn en Droomvlucht evoqueren. Voor Arne, die de show reeds in de donkere wintermaanden had gezien met verlichting en vuurspektakel, was het aanvankelijk een ontgoocheling tot er, door het spel van water en zon, een prachtige regenboog opdook.

 

Smullen in Polles Keuken

 

We testen heel wat restaurants uit, maar de voorkeur gaat naar Polles Keuken een pannenkoekenrestaurant dat drie jaar geleden werd gebouwd tijdens het zestigjarig jubileumjaar. Je kan er 21 soorten zoete en hartige pannenkoeken eten en zien klaarmaken. In het midden staat er een enorme kookstoof die regelmatig tot leven komt. Dan beginnen de potten op muziek te dansen, pollepels en kloppers te draaien, de oven zwaait open, het vuur knettert... tot groot jolijt van grote en kleine smullers. Het personeel gedraagt zich knotsgek. De kinderen krijgen een rietje van een meter lang zodat ze op de bank moeten staan om van hun flesjes te kunnen drinken. Joaquin kiest voor de kinderpannenkoek die hij mag versieren met allerlei snoepjes.

 

Baron 1898: de nieuwe attractie die deze zomer opengaat

 

Gefascineerd kijkt het jonge volkje naar de werken aan de nieuwste attractie die in de zomer zal opengaan: Baron 1898. Het wordt de spectaculairste achtbaan van de Efteling geïnspireerd aan het mijnverleden. In het mijngebouw krijg je het verhaal te horen van Gustave Hooghmoed, een mijnbaron. Hij belooft de mijnwerkers (bezoekers) gouden bergen, maar de Witte Wieven (een legende) waarschuwen: 'Doe het niet!'. Het voertuig, waarin je benen los bengelen, wordt naar boven getakeld met een lift. Op 30 meter boven de grond en onder een hoek van 45 graden voor wie op de eerste rij zit (voor de overige rijen in de trein is de hoek iets minder groot) blijft het karretje hangen. De alarmbellen gaan af en de kabel breekt. Met 90 kilometer per uur duik je 37,5 meter naar beneden 7,5 meter de grond in waar de Witte Wieven als mist op je afkomen. De bezoekers razen verder in een zogenaamde 'Immelmann' (een soort halve looping) en een 'Zero G-roll' (een omgekeerde kurkentrekker). Daarna volgt de spiral, een liggende looping. Baron 1898 gaat gemiddeld 15 km/u sneller dan de Python. De afsluiter van deze dive coaster is een camel back, een subtiel heuveltje waarbij je maag eventjes vlindertjes aanmaakt. Zin in een ritje? Kom dan in de zomervakantie naar de Efteling.

Voor alle leeftijden

 

Het grote succes van de Efteling is dat het zich richt tot alle leeftijden zowel durvers als niet-durvers. Het Sprookjesbos blijft na al die jaren een topper, een feeërieke plaats voor jong en oud. Regelmatig komen er nieuwe sprookjes bij. Het recentste is  'De nieuwe Kleren van de Keizer'. Ook de iets oudere baby geniet al volop van attracties zoals Carnaval Festival en Droomvlucht. Naast de restaurants zijn er speeltuintjes voor de allerkleinsten, maar ook voor grotere kinderen. De 13-jarige Arne verrast ons met een app, die hij op zijn smartphone heeft geïnstalleerd. Hierop kan hij de route van het park volgen, zien waar er een show is, hoeveel minuten het stappen is naar een volgende attractie en hoelang men er moet wachten. Joaquin en Lone kijken gefascineerd naar de Efteling-tv in het Boshuysje en de restaurants, die ononderbroken verhalen uitzenden met de Eftelingfiguren in de hoofdrol. Arne daarentegen kijkt 's avonds geboeid toe naar programma's met technische uitleg over de verschillende attracties. Eenmaal thuis volgt hij nu nog dagelijks op YouTube de evolutie van de werken van Baron 1898 op en houdt ons op de hoogte. We weten nu al met welk geschenk we hem voor zijn veertiende verjaardag deze zomer kunnen verrassen.

 

PRAKTISCH

Hoever?

DeEftelingligtnetoverdegrensinNederland,noggeenuurtjerijdenvanuitAntwerpen

De Efteling is elke dag van het jaar open.

Gratis toegang voor kinderen tot vier jaar.

 

Adres

Efteling,

Europalaan1

Kaatsheuvel(Nederland)

 

Meer informatie

www.efteling.com

Tel. +31 416 537 777