Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Hotel Terhills in Maasmechelen

Met dank aan het Limburgs mijnverleden

Waar twee vervallen mijnschachten van de mijn van Eisden een miserabel beeld oproepen van de teloorgang van het Limburgs mijnverleden, getuigt het op 1 maart geopende vier sterren hotel Terhills van de Limburgse veerkracht, waarmee deze provincie – zonder haar verleden te miskennen – zelfbewust aan haar toekomst bouwt. Als hotel straalt het voormalig hoofdgebouw van de mijn en de aanpalende tuin opnieuw het prestige van haar gloriejaren uit.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

 

Het neoclassicistisch onderkomen van de mijndirectie en haar ingenieurs dateert uit 1932. De Franse tuin met centrale fontein geeft extra allures aan dit imposante barokgebouw. In 1993 verwierf de site het statuut van beschermd erfgoed. Dit belette echter de verdere verkommering van het gebouw en de tuin sinds de sluiting van de mijn in 1987 niet. In tegenstelling tot de schade als gevolg van deze leegstand, die bij de restauratie volledig werd weggewerkt, bleef 'de scheve trap' bewust behouden. Deze blikvanger in de inkomhal is het meest in het oog springende gevolg van mijnverzakkingen in 1950. Omdat deze architectonisch waardevolle betonnen trap sindsdien stabiel is, werd hij uit respect voor dit voorbeeld van streekeigen 'mijnschade' ongewijzigd geïntegreerd in het overigens fraai gerenoveerde geheel.

 

Op en top Limburgs

 

Kenmerkend voor de Limburgse hotelgroep Different is de uitgesproken voorkeur voor samenwerking met mensen van eigen bodem. Zo ook in hotel Terhills:

  • De combinatie van een moderne strakke belijning en de neoclassicistische barokstijl van het oorspronkelijke gebouw is bedacht door Simoni Architecten uit Hasselt.
  • Kosmopolitische hedendaagse meubelen, sierkussens, lampen, accessoires en decoratieve objecten van het Limburgse interior design bureau Dôme Deco zorgen in dit premium deluxe hotel voor een elegante en gezellige sfeer.
  • Onder de benaming 'Breekbaar verleden' creëerden de Limburgse kunstenaars Peter Penders en Herman Gommé voor de publieke ruimtes en de gastenkamers van hotel Terhills een unieke collectie hedendaagse artistieke interpretaties van ruim100 jaar Limburgs mijnverleden.
  • Viviane Swennen lokt met wisselend nieuw werk gasten van Terhills naar haar galerie 'De Wereldburger' in het naburige Meeuwen-Gruitrode.
  • In de Franse tuin kunnen bezoekers kennis maken met sculpturen van de veelzijdige Genkse Odile Kinart.

 

Ook aan tafel

 

Koninklijk ontbijten doe je er in het gezelschap van wulps-zelfbewuste vrouwen op een drieluik van de in Maastricht geboren Guy Olivier, die bij de receptie toont hoe laat het is.

Zoals in de andere Different hotels besteedt ook hotel Terhills haar catering uit. Hier is de Limburgse sterrenchef-kok, Danny Vanderhoven, de bedenker en inspirator achter DNY. Zowel in de keuze van de gerechten op basis van regionale producten als in de bereiding combineert hij met een eigentijdse flair klassiekers met nieuwe verrassende invalshoeken. Deze gerechten worden geserveerd op de eigen servieslijn van Ineke Dols, partner van Danny. Wat ze met valse bescheidenheid 'een kleine kaart' noemen, loont al de moeite. Wat zal dit worden als ze begin 2016 zullen uitpakken met een culinair restaurant?

DNY, very personal, food & drinks is niet enkel toegankelijk voor hotelgasten. Ook shoppers van Maasmechelen Village, bioscoopbezoekers van Euroscoop en wandelaars van Connecterra zijn er 7 dagen op 7 vanaf het middaguur van harte welkom voor een drankje, een hapje of een menu.

 

Dit is maar een begin

 

Vanaf 1 mei laat Pascaud Beauty Innovators uit Maaseik je in de Terhills Delight room stralen. Je kan er terecht voor een individuele massage op maat, een gezichtsbehandeling op basis van de zogenaamde Beauty triangle (Schoonheid van buiten naar binnen, schoonheid van binnen naar buiten en schoonheid van inzicht), een fijne handverzorging, trendy make-up en brushing van het kapsel.

Natuurlijk heeft Terhills hotel ook aan de zakelijk kant gedacht. Op dit ogenblik beschikt het hotel nog maar over één exclusieve lounge ruimte, waar men zowat alles kan organiseren voor een groepje van maximaal 15 personen. Maar tegen het einde van dit jaar zullen vier  multifunctionele zalen met een oppervlakte van 300 m² en een maximale capaciteit van 120 personen deze leemte aanvullen. Deze zalen zullen uitgerust worden met het meest geavanceerde geluidssysteem.

 

Tenslotte

 

De realisatie van Hotel Terhills door Different Hotels kadert in het ruime 'Project Terhills' van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM), die werkt aan de herbestemming van Terhills, de voormalige steenkoolmijnsite. Het projectgebied beslaat de gemeente Maasmechelen, met onder andere de deelgemeente Eisden, en de stad Dilsen-Stokkem. De herbestemming bestaat uit diverse deelprojecten, waaronder naast Hotel Terhills ook een vakantiepark, een kmo-zone, een sportzone, wellness en woningen. Het beoogt de creatie van 1.250 jobs.