Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Kent, in de voetsporen van Jane Austen

“Kent is the only place for hapiness ”  schreef Jane Austen, één van de meest gelezen auteurs in Engeland. Reizend in haar voetsporen, op zoek naar haar roots en inspiratiebronnen, proberen we met de ogen van Jane Austen te kijken naar 'de tuin van Engeland'. 

 

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

De P&O ferry brengt ons in anderhalf uur van Calais naar Dover. Eenmaal aan de overkant belanden we in een totaal andere wereld. Achter de grillige pieken en dalen van de Britse rotskust ontplooien zich de prachtigste landschappen. Glooiende weiden en statige landhuizen met weelderige tuinen brengen ons alvast in de juiste Jane Austensfeer.

 

In Kent kwam Jane in contact met de hogere kringen

 

Een eerste stop is Tonbridge waar we in het Best Western Rose & Crownhotel hebben afgesproken met Jill Webster van de Jane Austen society en de gids Vivian Branson, gekleed in een Jane Austin-outfit. Het enthousiasme van beide dames werkt aanstekelijk. Ze spreken over Jane alsof het hun beste vriendin is, hebben haar zes boeken grijs gelezen, weten alle details over de familie Austen te vertellen en tweeten er met hun leden op los wanneer ze nieuwe weetjes of roddels hebben over 'hun Jane'. 

Hoewel Jane Austin – geboren in 1775 en in 1817 op 41-jarige leeftijd overleden –  hoofdzakelijk teruggetrokken in een cottage in Hampshire woonde, verbleef ze regelmatig in Kent bij haar broer Henry.  Hij was een vooraanstaand bankier met veel relaties in de rijke adellijke kringen. Omdat zijn vrouw op 35-jarige leeftijd overleed na de geboorte van hun elfde kind werd vaak beroep gedaan op de ongetrouwde tante Jane om het kroostrijke gezin in goede banen te leiden. De happy few die ze er ontmoette op feestjes en recepties diende – net als Kent – als inspiratiebron voor haar romans. Jane keerde echter regelmatig naar Hampshire terug wanneer ze nood had aan vrijheid en onafhankelijkheid.

 

Konijnen in de Tonbridge Castle

 

Het paradepaardje van Tonbridge is de indrukwekkende Tonbridge Castle, het beste voorbeeld van een Mott-and-Bailey Gatehouse. De Mott is van de 13de – en het kasteel van de 14de eeuw. Het machtige poortgebouw is één van de mooiste van Engeland. Binnenin leidt een audiogids ons in het Nederlands door 900 jaar Engelse geschiedenis. Het is een verhaal van koningen, aartsbisschoppen, tirannen, helden, moordenaars en huurlingen vaak natuurgetrouw uitgebeeld met levensgrote poppen en attributen. En ja hoor, ook hier ontdekte de fans een link met Jane. Haar grootvader verbleef hier een tijdje, verzorgde er de appelbomen en kweekte konijnen.

 

De hedendaagse Jane heeft een GSM

 

De in Jane Austen verkleedde Vivian Branson, die ons vervolgens rondleidt in Tonbridge, gaat helemaal op in de rol van haar idool, tot haar smartphone rinkelt, een uitgelezen moment om de camera boven te halen. Het is een boeiende stadstoer, alhoewel de verwijzingen naar de familie Austen eerder schaars zijn. In de kerk Sint-Peter en St-Paul staat een herdenkingssteen van familieleden van Jane Austen. We wandelen ook langs de school waar Jane's vader les volgde. Op weg naar Tunbridge-Wells waar we overnachten, stoppen we aan de Woodburry Cemetry. Het is een oud kerkhof in een mooi park  waar Henry, de lievelingsbroer van Jane, ligt begraven. Hij zorgde er destijds voor dat haar boeken werden gepubliceerd en kon niet nalaten overal rond te bazuinen dat zijn zus die had geschreven alhoewel dat geheim moest blijven.

 

Tunbridge Wells, the place to be voor de de high society

 

Nadien gaat het richting Tunbridge Wells, een merkwaardig stadje dat sinds 1909 het predicaat Royal aan zijn naam mag toevoegen. Het is uniek omdat het de enige stad is in Kent, die geen middeleeuwse oorsprong heeft, maar een product is van de 18de en 19de eeuwse burgerij. Op The Pantilles, het kloppend hart van Turnbridge Wells, staat de bron, die de stad wereldberoemd maakte. Alhoewel aan het ijzerhoudend water allerlei geneeskundige eigenschappen worden toegeschreven, smaakt het afschuwelijk. Niettemin, wanneer van Pasen tot eind september een vrouw in oude klederdracht het water uit de bron schept en uitdeelt aan toeristen met de uitleg hoe gezond het drankje wel is, wordt het gretig genuttigd. De hype begon toen Koningin Maria Henriëtta, de vrouw van Charles I, er kwam herstellen van de geboorte van de toekomstige Charles II . De high society volgde in haar kielzog en rond de bron ontwikkelde zich een bruisend sociaal leven. Er werden huizen in 'Georgian style' gebouwd waar bals, concerten en gokavonden werden georganiseerd. Zuilengalerijen, waar geparadeerd werd om te zien en gezien te worden, beschermden het verwende volkje tegen regen en felle zon. De naam The Pantilles komt van de speciale tegel met gelijkaardige naam die Maria Henriëtte liet aanleggen nadat haar zoontje over een oneffenheid was gestruikeld. Tunbridge Wells, nu een beetje een vergane glorie, is nog altijd een geliefde toeristische plek met veel tearooms en antiekwinkeltjes. 

Ook in dit plaatsje ontdekken we een link met Jane Austen. In het Tunbridge Wells Museum vinden we de mooiste collectie juwelenkistjes ter wereld. Regelmatig schreef Jane over haar mooi versierde juwelenkistje uit Tunbridge Wells waar ze haar schatten in bewaarde.

 

In het Godmersham park waan je je in het Jane Austentijdperk

 

Jane logeerde regelmatig in Godmersham bij haar broer Edward. Hier bezoeken we het Godmersham Park Heritage Centre gevestigd in de voormalige graanschuur van het landgoed. Je kan er een filmvoorstelling over Jane bekijken en er is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het park, het dorp Godmersham en de relatie met hun beroemdste bewoonster. Je waant je compleet in het Janes Austentijdperk wanneer je door de tuinen van het naastgelegen Goodnestone Park, met zicht op het majestueuze Godmersham huis, kuiert. In de ommuurde tuin met zicht op de kerk en de vele doorkijkjes heb je niet veel verbeelding nodig om er Jane's romanfiguren te zien ronddwalen. Breng zeker ook een bezoekje aan het nabijgelegen kerkje waar Jane samen met haar broer Edward en zijn familie de mis bijwoonde. De familie had er een eigen ingang en voorbehouden plaatsen aan de zijbeuk.

 

Chilham: wandelen in het filmdecor van het boek Emma

 

Op een boogscheut hiervandaan ligt Chilham met zijn imposante kasteel en 16de-eeuwse tudorhuizen. Jane bezocht het dorp regelmatig wanneer ze bij haar broer logeerde. In april 2009 werd Chilham voor een week omgetoverd tot Highbury het stadje uit de roman Emma en diende het als decor voor een vierdelige serie van de BBC. Alle auto's moesten buiten het dorp parkeren, de witte gevels werden grauwer gemaakt, het asfalt bestrooid met zand. Toch moest het filmen nog worden onderbroken toen men werkte dat men een alarminstallatie op een gevel over het hoofd had gezien.

We keren huiswaarts met het vaste voornemen de boeken van Jane Austen te herlezen.

 

 

Praktische informatie

 

Hoe er naartoe?

We reisden met P&O, die 23 enkele overtochten per dag organiseert (46 overtochten heen en terug). De overtocht duurt 1,5 uur.

Info en reservatie

Tel:  070/70 77 71

www.POferries.be

 

Logeertips

Hotel du Vin in Tunbridge Wells

www.hotelduvin.com/locations/tunbridge-Wells

 

Eettips

Best Western Rose&Crown Hotel in Tonbridge

www.roseandcrowntonbridge.co.uk

 

Woolpack Inn in Chilham

www.woolpackinnchilham.co.uk