Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Op smaaktocht in West-Tirol

Tirol heeft veel troeven, niet alleen voor natuurliefhebbers, sportievelingen, rustzoekers, maar ook voor culinaire genieters. In Tirol-West combineren ze nu proeverijen van streekproducten en andere lekkernijen met diverse activiteiten. We trokken er op smaaktocht.

Klik hier voor de fotoreportage van Miet Waes.

 

 

Verken het verleden in Schloss Landeck

 

Vooraleer we de 'Genuss Routes' aanvangen, verkennen we eerst landeck, het centrum van de regio en een populaire toeristische bestemming in West-Tirol. Symbool van de stad is Schloss Landeck waaraan ze haar naam dankt. Het kasteel heeft vele functies. Vooreerst is het een museum dat de geschiedenis van Tiroler Oberland en de regio laat zien. Hier krijg je een beeld van het harde leven, ontberingen en bittere armoede van de vroegere bergbewoners. Het vertelt o.a. het mensonterend verhaal van de 'Schwabenkinder'. Eeuwenlang trokken groepen kinderen tussen 6 en 14 jaar, meestal vergezeld van een priester, dagenlang door de Alpen naar de 'kindermarkten in Oberschwaben. Het was een soort slavenmarkt waar de kinderen werden gekeurd door plaatselijke boeren, die hen inschakelden als hulpje in hun huishouden en op hun landerijen. In de herfst keerden ze terug naar huis om met hun schamel loon de – meestal kroostrijke – families te onderhouden. Het verplicht onderwijs maakte in 1921 een einde aan die wantoestanden. Foto's, krantenknipsels, filmfragmenten, maar ook getuigenissen van ouderen die het als kind meemaakten, laten deze weinig verkwikkende geschiedenis herleven. Verder kan je in het kasteel kennis maken met werken van hedendaagse kunstenaars. Tenslotte dient het ook als evenementencentrum waar regelmatig, concerten, maar ook lezingen en proeverijen worden georganiseerd.

 

Vergeet je TirolWest kaart niet

 

In Tirol vind je geen grote hotelketens, maar wel veel gastenkamers, B&B's en kleine, gezellige familiepensionnetjes, die vaak al generatieslang in handen zijn van dezelfde familie. De gastvrijheid is er als het ware met de moedermelk meegegeven. Vanaf de eerste overnachting ontvang  je de TirolWest card. Vergeet die nooit mee te nemen want ze geeft gratis toegang tot vele monumenten en musea. Je kan er onbeperkt mee op de regionale bussen en kosteloos deelnemen aan allerlei activiteiten, begeleide wandelingen en proeverijen.

 

Culinaire ontdekkingen op de Genuss Routes (Geniet-Routes)

 

Met je TirolerWest kaart kan je deelnemen aan een 20-tal Geniet-Routes. Tijdens deze routes volg je een streekproduct doorheen het productieproces, vertrekkende van de basisingrediënten tot aan het eindresultaat. Elke route bestaat uit een mooie wandeling, die eindigt met een proeverij. Meer uitleg hierover krijg je bij de lokale toeristische dienst.

 

Proeven van kiemen

 

Gezondheidsfreaks zweren bij 'kiemen'. Het zijn jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie, een soort babyplantjes die ontzettend veel vitamines bevatten. Hedendaagse koks maken er graag gebruik van, niet alleen omdat ze lekker en gezond zijn, maar ook heel decoratief. Na een mooie wandeling komen we aan bij Maria, die met de hulp van haar man – een lokale Jeroen Meeus – een klein bedrijfje opstartte. Zij produceert er een 25 soorten kiemen, o.m. van prei, rode biet, alfafa.... . Gepassioneerd deelt ze haar kennis, geeft tips, demonstreert hoe ze te werk gaat en uiteraard laat ze je van alles proeven: Zowel van de kiemen als van allerlei bereidingen, die ze – samen met haar man – bedacht.

 

De chocoladeroute

 

De Belgische chocolade mag dan al wereldberoemd zijn, de Tiroler Edle is dat ook. Hansjörg Haas, de man achter dit bekende merk, bedachtde chocoladeroute. Tijdens eenwandelingontdekken we de lokale ingrediënten die hij – naast de Alpenmelk – in zijn chocolade verwerkt. De tocht eindigt in zijn atelier, het walhala voor lekkerbekken. Hansjörg vertelt met passie over het ambachtelijke proces van zijn product waarbij de kwaliteit primeert op de kwantiteit. Het water staat ons letterlijk in de mond wanneer we eindelijk mogen proeven van zijn meer dan 50 verschillende soorten chocolades. Nadien is het een overrompeling in zijn aantrekkelijk winkeltje want de meesten willen zo'n lekkernij kopen voor de thuisblijvers of om later nog na te genieten.

 

Oostenrijkers maken van alles Schnapps

 

Uiteraard kunnen de schnapps niet ontbreken in het aanbod van geniet routes. Bijna elke familie in West Tirol, die over een grote boomgaard beschikt, distilleert thuis schnapps om de hoeveelheden fruit te verwerken. De meesten zijn op basis van de pruimen van Stanz waar de streek bekend voor is. Christoph Kössel is echter een van de weinige die zich voltijds toelegt op het distilleren, toeristen ontvangt en ze de geheimen van het vak uitlegt. Het aantal erkenningen en medailles, waarmee hij  in zijn productiehuis pronkt, onthullen dat we hier met een topper te maken hebben. Hij produceert niet enkel de klassiekers, maar houdt van experimenteren en laat ons distillaten en likeuren van aardperen, wortelen, bloemen, bier en whisky proeven. Voldoende om 'in hogere sferen' zijn proeflokaal te verlaten..

Www.visittirol.nl

www.visittirol.nl/genusroute

www.tirolwest.at