Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Fietsen in Vlaams-Brabant

De regio tussen Leuven en Aarschot in Vlaams-Brabant leent zich bijzonder goed voor een verkenning met de fiets. De as tussen deze twee steden scheidt het vlakke land van Demer en Dijle aan de ene kant en het heuvelachtige Hageland aan de andere. Het dichte fietsnetwerk met zijn knooppunten leidt je langs de talrijke bezienswaardigheden van de streek.

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

De verschillende bewegwijzerde fietsroutes, die op het einde van de vorige eeuw als paddenstoelen uit de grond rezen, versmolten in een handig fietsnetwerk. Korte trajecten tussen twee knooppunten laten je toe aan de hand van oude vertrouwde kaarten of met behulp van hedendaagse digitale toepassingen je eigen parcours samen te stellen in functie van je conditie, de beschikbare tijd, het weer, je interesses, enz. Elk traject is in beide richtingen bewegwijzerd en heel wat cafés, restaurants, B&B's en hotels ontvangen wat graag fietsende passanten. Wij selecteerden volgende adresjes als letterlijke en figuurlijke smaakmakers voor een fietsvakantie in Oost-Brabant.

 

Het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode

 

Aan knooppunt 65 ligt de 13de eeuwse waterburcht van Horst, bekend als thuishaven van Johan de Rode Ridder uit de verhalen van studio Willy Vandersteen. De grote verticale barst in de witte toren uit de 15de eeuw is er al eeuwen. Het is een gevolg van een constructiefout bij het plaatsen van de dwarsbalken. Momenteel werkt Erfgoed Vlaanderen aan een grondige opknapbeurt.

Met wat geluk zie je Pynnock Ridders in vol ornaat voor het kasteel met middeleeuwse wapens oefenen voor een riddertoernooi terwijl hun jonkvrouwen dansen.

De brasserie in het 17de eeuwse wagenhuis van de burcht is – behalve op dinsdag – open van 11u30 tot 23u30. Een Horstbiertje en een Hagelandse chardonnay met een hammetje zijn hier de aanraders

Voor een bezoek aan het kasteel met gids of audiogids verwijzen we naar hun website www.toerismevlaamsbrabant.be/bezoeken/bezienswaardigheden/kasteel-van-horst/index.jsp

 

Donjon Ter Heide in Rotselaar

 

Tussen de knooppunten 66 en 67 staat in een hofgracht een 30 meter hoge woontoren uit ijzerzandsteen. Het is een prestigeproject van de drossaard van Brabant, Gerard II vander Heiden, uit 1350. Een wenteltrap verbindt de leefruimtes op de zes verdiepingen.

Sinds 2012 is de toren – omwille van onrustwekkende barsten –  slechts toegankelijk o.l.v. een gids. Van april tot en met september is het streekproductencentrum 'In den oude brouwerij' elke eerste en derde zondag open van 12 uur tot 18 uur.

In de naburige Torenhoeve kan je terecht voor een verrassende combinatie van traditionele streekgerechten en originele huisbereidingen.

www.donjonterheyden.be

 

Café Maritime in Tildonk

 

Dit café, tussen de knooppunten 28 en 32 is gevestigd in een historische sluiswachterswoning bij sas 3 van Tildonk op het kanaal Leuven-Dijle, in de volksmond bekend als de Leuvense vaart. Dit classicistisch beschermd gebouw uit 1763 heeft een opvallend fronton. Op deze rustige plek bij het water houden veel fietsers halt voor een drankje of een hapje in de hoop er het versassen van een rivieraak mee te maken. Van april tot september alle dagen open, van september tot april enkel in het weekend.

www.cafe-maritime.be

 

De Engelenburcht in Tildonk

 

Als je aan knooppunt 28 even Tildonk inrijdt, ontdek je al snel de Engelenburcht. 'Engel' verwijst  naar St-Angela, de naam van het voormalige urselinenklooster met bijhorende school uit 1818. Hieraan werd 'burcht' toegevoegd omwille van de erg gesloten architectuur van het imposante gebouw. Op het gelijkvloers van de site is een tentoonstelling gewijd aan de rol van dit klooster in de oorlogsjaren 14-18.  In de week kan je er terecht in de brasserie op de plaats waar vroeger de missiezusters aten. Tijdens het weekend kan je er – mits reservatie – brunchen in de voormalige kapel van het klooster. De kok gebruikt bij voorkeur groenten uit de kloostertuin en laat zich voor zijn dagmenu's graag inspireren door 'Ons kookboek' van de Katholieke Vereniging van Landelijke Vrouwen. Voor de openingsuren verwijzen we naar de site www.engelenburchtmyresto.be

 

Het belevingscentrum Rock-Werchter X

 

Aan de samenvloeiing van Demer en Dijle ligt Werchter, wereldbekend door zijn rock- en popfestivals. In het centrum van het dorp – tussen de knooppunten 25 en 71 – ligt de oude brouwerij Jack-op. Naast een ode aan dit streekbier en een cultureel centrum herbergt ze vandaag ook het belevingscentrum Rock Werchter X. Deze tentoonstelling werd gerealiseerd met het materiaal dat  festivalgangers ter beschikking stelden. Alle bezoekers krijgen een Jack-opbier of een frisdrank in de cafetaria en een authentieke Rock-Werchter-poster. Het centrum is elke eerste zondag van de maand open van 14 tot 18 uur. Van begin juni tot 15 september kan je er van woensdag tot zondag terecht van 14 tot 18 uur. De festivalweide, met een werk van de Belgische kunstenaar Arne Quinze als blikvanger, ligt net buiten de dorpskern langs de baan naar Haacht.

 

Het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal

 

De beschermde 'Stenen muur' op de 'Wijngaardberg' van Wezemaal herinnert aan de wijnbouw in dit dorp in de 13de eeuw tot Frans protectionisme er een eind aan maakte. In de jaren '70 van de vorige eeuw werd deze traditie nieuw leven ingeblazen. Sinds 1977 heeft de Hagelandse wijn een kwaliteitslabel vergelijkbaar met de Franse A.O.C.. Wezemaal profileert zich nu als wijndorp met een bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn en jaarlijkse wijnfeesten in september. Dit centrum is gevestigd in het 19de eeuwse neogotisch voormalig gemeentehuis tussen de knooppunten 63 en 64. Van Pasen tot en met het herfstverlof is het bezoekerscentrum open van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur. In de winter op zondag van 13 tot 17 uur. Degusteren en aankopen Hagelandse wijnen mogelijk.

www.rotselaar.be/Index.aspx?SGREF=4915

 

Het geboortehuis van pater Damiaan in Tremelo

 

Bij de brug over de door het landschap kronkelende Dijle staat tussen Werchter en Keerbergen aan knooppunt 25 een houten standbeeld van pater Damiaan. Over deze brug – richting knooppunt 69 – ligt tegenover het geriatrisch centrum Pater Damiaan een witte boerderij. Dit is het geboortehuis van Jozef De Veuster, die als missionaris van de paters Picpussen zijn leven wijdde aan de naar het eiland Molokaï verbannen melaatsen. In het huis is een museum gewijd aan het leven van de in 1889 op 49-jarige leeftijd aan lepra overleden grootste Belg. Hij werd in 1995 door paus Johannes-Paulus II zalig en veertien jaar later door paus Benedictus XVI heilig verklaard. N.a.v. deze heiligverklaring werd in de kerk van Ninde – tegenover zijn geboortehuis – een glasraam van de Belgische glazenier, Daan Theys, onthuld. Helaas is het museum wellicht tot 2016 gesloten wegens renovatiewerken.

 

De Moedermeule in Gelrode

 

Met holle wegen en pittige hellingen in haar omgeving is afspanning De Moedermeule in Gelrode – tussen de knooppunten 62 en 63 – een van de gezelligste pleisterplekken uit de omgeving. Deze graanmolen uit 1667 stond oorspronkelijk in Mechelen. In 1833 liet molenaar Jozef Wuyts hem per schip langs de Dijle en de Demer naar de Hondsheuvel in Gelrode verplaatsen. Na een tijd van verval werd hij in 1976 terug maalvaardig gemaakt, maar in 2006 stond hij door gebrek aan onderhoud op instorten. Als de nood het hoogst is, is de redding echter nabij en sinds 11 mei 2008 draaien de wieken weer. Van woensdag tot en met zondag kan men vanaf 12u00 in deze afspanning terecht voor een hapje en een drankje. In de maanden juli en augustus is ze alle dagen open.

 

B&B De meren in Langdorp

 

Midden in de bossen – tussen de knooppunten 19 en 56 – ligt de B&B De meren. Wij beschreven dit fietsvriendelijk logies, dat voor het avondmaal samenwerkt met de naburige bistro De Green, in Gourmand Gazette van 11 december 2014.

B&B De Meren in Langdorp

 

Kasteel Nieuwland in Aarschot

 

Hotel-restaurant Kasteel van Nieuwland, aan de oever van de Demer en op de rand van een natuurgebied, ligt tussen de knooppunten 62 en 92. Dit logies is in de regio vooral bekend omwille van haar feestzalen en daardoor in de weekends minder geschikt voor fietsers, die de rust opzoeken.

Wij beschreven dit verblijf in Gourmand Gazette van 20 november 2014

Kasteel van Nieuwland

 

Praktisch

 

De fietskaart van het fietsnetwerk Vlaams-Brabant is aan €9 te verkrijgen bij de toeristische dienst en verschillende fietscafés

www.toerismevlaamsbrabant.be

 

De digitale versie vind je onder www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx