Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Op verkenning inTielt

Een parel in het het Brugse Ommeland

Brugge, Gent en Kortrijk zijn genoegzaam bekend, maar wie kent het West-Vlaamse provinciestadje Tielt op een boogscheut van de Leiestreek? Deze stad in de regio 'Brugse Ommeland' heeft nochtans een ruim toeristisch aanbod, leuke logeeradressen en een ruime keuze aan interessante eethuisjes. Tijd om op verkenning te gaan.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Toeristisch erfgoed

 

Tielt heeft een rijke geschiedenis. Daarom vonden we het een goed idee om te beginnen met een stadswandeling langs haar historische gebouwen. Op de toeristische dienst ontvangen we een gratis TagTagCity-wandeling van een 3-tal kilometer. Onderweg scannen we de 20 QR-codes met de smartphone zodat we niet met brochures en gidsen moeten rondzeulen. Vind je dat te ingewikkeld? Dan volg je gewoon de koperen stapstenen in de voetpaden. De Halletoren, sinds 2000 opgenomen op de lijst van het werelderfgoed van Unesco, is sinds 1275 hét symbool van Tielt. We geraken alvast in de stemming wanneer haar zeldzame 18de eeuwse Du Méry-beiaard een vrolijk deuntje speelt.

 

Intrigerende beelden

 

De beelden voor de Halletoren, gemaakt door de Tieltse kunstenaar Jef Claerhout, intrigeren ons. Vooreerst is er de man met een hertengewei op het hoofd en een strop rond de hals. Het blijkt Olivier de Duivel te zijn, alias Olivier de Neckere. Hij was de zoon van een Tielts kapper, die het tot hofbarbier en vertrouwensman van de Franse koning Lodewijk XI schopte en in de adelstand werd verheven. Dat een coiffeur zoveel succes kon hebben, wekte uiteraard de jaloezie op van een aantal edellieden. Toen de Franse koning stierf, namen ze wraak door hem op te knopen. Een ander kunstwerk beeldt Tanneken Sconyncx uit, een vrouw die in 1603 stierf na maandenlange foltering wegens haar vermeende omgang met de duivel.

 

Unieke band met Polen

 

Op 8 september 1944 dreef een Pools tank regiment onder leiding van generaal Stanislas Maczek de nazi-Duitsers uit de stad. Tijdens deze bevrijdingsoperatie sneuvelden acht Poolse soldaten en dat zijn de Tieltenaren nooit vergeten. De tank staat er als dank en generaal Maczek kreeg een bronzen standbeeld mét de sleutel van de stad in de hand. Elders in de stad prijkt het beeld van Sint-Stanislas, de Poolse nationale heilige. De band met Polen blijven de Tieltenaren koesteren tijdens hun jaarlijkse Europafeesten met om de vijf jaar een spectaculaire Europastoet.

 

Het Vierde Duitse leger

 

De cruciale rol van Tielt in WOI is vrij onbekend. Het vierde Duitse Leger vond de ligging van deze stad – ver genoeg van het gevaarlijk Vlaamse oorlogsfront –  ideaal om er haar hoofdkwartier te vestigen. Van hieruit bestuurde de Duitse bezetter het gebied ten westen van de Schelde zowel burgerlijk als militair en werd o.m. het bevel voor de gasaanvallen bij Ieper gegeven. De Tieltenaren moesten machteloos toezien hoe mooie burgerhuizen werden ingepalmd, mensen opgeëist, deportaties uitgevoerd, .... Lange tijd was dit stukje oorlogsverleden taboe, maar recent is in Huis Mulle de Terschueren een belevingsruimte ingericht. Via audioverhalen, een documentaire en pancartes laat 'Tielt in de Eerste Wereldoorlog' de geschiedenis herleven. De edelman Emil-Pierre Mulle de Terschueren liet dit laat-classicistische huis bouwen als een kopie van zijn ouderlijke woning in Gent. Het koetshuis waar o.m. de toeristische dienst is gevestigd, is nu een bezoekerscentrum waar je nog meer over de geschiedenis van Tielt te weten komt. De bijhorende privétuinen zijn nu een stadspark met vijver.

 

Aanraders in de omgeving

 

Wie geïnteresseerd is in piano's moet zeker Piano's Maene in Ruislede bezoeken. Sedert 1938 wordt dit familiebedrijf geroemd om zijn vakbekwaamheid in het bouwen en nabouwen van piano's. Naast de toonzaal, kan je kennis maken met het instrumentenmuseum, het resultaat van een uit de hand gelopen privécollectie.

Www.maene.be

 

De landelijke omgeving van Tielt leent zich uitstekend voor heel wat wandelingen en fietstochten.

 

Zwevezele, Ruislede en het bloemendorp Kanegem zijn pittoreske dorpjes rond Tielt, die  het bezoeken waard zijn.

 

Het bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest in Pittem is gewijd aan één van de grootste Belgen ooit. Deze jezuïet speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van China. Hij was niet alleen missionaris, maar ook astronoom, ingenieur, taalkundige en diplomaat met absolute wereldklasse

 

Van op de Poelberg heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de streek. In het vroegere schooltje huist nu een plezant museum over de tijd van toen en een bezoekerscentrum.

 

Logeertip: Het Sleutelhuys

 

We overnachten in Het Sleutelhuys, een 18de eeuws baljuwhuis. Dochter Maaike Thoen wacht ons op. Samen met haar moeder Carine Turpyn maakten ze hun droom waar, door één van de mooiste huizen in Tielt om te bouwen tot drie ruime stadsappartementen met eigen kookmogelijkheden en hotelservice (bed-en badlinnen, toiletartikelen, badjas en slippers zijn in de prijs inbegrepen).  Het huis werd gerestaureerd met veel respect voor het historisch karakter van het pand. De grote tuin met een reusachtige kastanjeboom, zorgt voor een oase van rust. De naam Het Sleutelhuys verwijst naar de drie sleutels in het wapenschild van Tielt. Overnachting vanaf €80. Catering en ontbijt op aanvraag.

www.sleutelhuys.be

 

Eettips

 

Cuisine Kwizinin Zwevezele is een culinaire aanrader. Twee oud-studenten van Spermalie: Steven Devriendt en Lies Van der Linden openden in een voormalig dorpscafé, waar de gezelligheid van vroeger nog hangt, een bistronomie. Geen uitgebreide kaart, maar een authentieke keuken op basis van dagverse producten met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding. De smaken getuigen van een grote liefde voor de Vlaamse gastronomie en pure producten. Lieven werd in 2004 verkozen tot de beste juniorkok van de Belgische hotelscholen en vorig jaar werd hij uitgeroepen tot Jong Keukengeweld 2014. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op hun klein, maar gezellig terras. Cuisine Kwizien

Bruggenstraat 45

8750 Zwevezele

tel: 051/438178

www.cuisinekwizien.be

 

Den Hazein Wingene is eveneens een aanrader voor wie van een eerlijke seizoensgebonden keuken met streekproducten houdt. Hun garnaalkroketten waren in elk geval heerlijk.

Den Haze

Predikherenstraat 18

Wingene

Tel: 051/65 79 35

www.denhaze.be

 

Afsluiten doe je het best met een ijsje bij Serrely's in Aarsele. Hier vind je, naast andere versnaperingen zoals wafels en pannenkoeken, home made ambachtelijk ijs volgens grootmoederrecept.

www.serellys.be

 

Info

www.tielt.be

-Pocketboekje 'Het Tieltse. Rijker dan je denkt' kan je bestellen via www.brugseommeland.be/kaarten-brochures