De organisatioren met rechts chef Giuseppe Di Miceli. Foto: Annemarie Jacob.

 

Tijdens het Pinksterweekend van 25 tot en met 29 mei aanstaande vindt in het Park de la Boverie weer het eetfestijn ‘Les Epicuriales’ plaats. Het is reeds de 17e editie. De formule is bekend, je kunt flaneren langs 17 paviljoenen die omgetoverd zijn tot mini restaurantjes. Nieuw is dat het betaalmiddel ‘de épis’ vervangen wordt door een armband waardoor het festival cashless wordt. Ook nieuw is de samenwerking met het museum de la Boverie. Onder de noemer ‘Kunst & Gastronomie’ komt er een wisselwerking tussen de schilderijen en hetgeen er als kunst op het bord wordt getoverd.

 

Braziliaanse pagodetent. Foto: Annemarie Jacob.

 

Les Epicuriales doen het na corona beter dan ooit. De vorige editie bracht 20.000 bezoekers op de been, 11 procent meer gastronomen te been en de verkoop steeg zelfs met 30 procent. Op deze élan wil de organisatie verder drijven. Dat vertaalt zich al in het aantal paviljoententen. Vorig jaar waren er dat 13, geluksgetal, want intussen tekenden er 5 nieuwe chefs bij, samen goed voor 18 minirestaurants. Daarnaast geven nog eens 25 gerenommeerde chefs acte de présence in de zgn. ‘Tente des Chefs’. Enkele namen? Medhi Kebboul, André Le Letty, beiden uit Parijs of nog Peter Van Rooij van het Nederlandse Eijsden. Ze verzorgen de zgn. ‘déjeuners à 4 mains’ of de ‘diners à 6 mains’. Daarnaast noteren we diverse nieuwkomers en vaste waarden. Denk aan Terra Terrae, ‘Le Moment’, Café Brasil, le Comptoir des Mers, le ‘Canotier’, ‘L’Ecailler’ en la Casa Paco, le Glacier Giu, en ‘Un Diner entre Amis’. Zeer speciale aandacht gaat naar de familie Di Miceli met hun twee zaken in St.Georges sur Meuse: ‘Artusi di Miceli’ en ‘Storia di Miceli’, de mediterraanse keuken ‘Boutique Concept’, de Griekse smaken van ‘Petig Tasso’ en de Syrische specialiteiten van ‘Saveurs de Damas’. ‘Bistro n’Home’ is terug van weg geweest en ook nieuw zijn ‘Cosi Come’ en Ristorante di Valentina. Voor de Tente des Chefs moet men vooraf reserveren.

 

Waals kwaliteitsvlees en kunst op het bord
Het Waalse agentschap voor de promotie van kwaliteitsvlees, samen met l’ APAQW zetten in een specifieke tent alle zeilen bij om het landbouwleven te promoten. Bistro n’Home, geanimeerd door chef Olivier Dniprowskij zal de beste cuisson voorleggen. Hij zal het label ‘Viande de chez nous’ alle eer aan doen. Daarnaast werkt de organisatie van Les Epicuriales vanaf nu samen met het museum La Boverie. Elke restaurateur is peter van een werk geselecteerd door het Museum. Uiteraard heeft zo’n schilderij een binding met het bord van de chef. Die zorgt voor een stukje kunst op tafel. Iedereen kan gratis in de hall van het museum naar de originele werken gaan kijken. Denk aan Pieter III Claesz met ‘Nature Morte’ uit de 17e eeuw, of Emile Claus met ‘Le Châtaignier’ van de 20e eeuw. Wie echter over een armbandje beschikt, mag zelfs gratis alle zalen van de vaste collectie bezoeken!

Dessert. Foto: Annemarie Jacob.

 

Cashless
De jetons of ‘épis’ verdwijnen als betaalmiddel. Er wordt vanaf nu geopteerd voor een elektronische armband. Die kun je opladen aan de kassa, via oplaadpalen of met Payconiq op je smartphone. Uiteraard kun je ook werken met de app van je bank. Je betaalt een kostprijs van 1 euro, maar wie na afloop nog een saldo van minimum 5 euro heeft, kan dat geld terugkrijgen via de website. Ook handig om te weten: parking Mediacité is vlakbij. Een ticket voor de Epicuriales kost 6 euro en kun je inleveren aan de kassa.


Voor alle verdere informatie: www.epicuriales.be, of via Facebook Les Epicuriales.