Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

De Nieuwe Steen der Wijzen

Of: “Hoe je water in goud verandert”

Onze Nationale Grootgrutter heeft uitgevonden waar de alchemisten al eeuwen van dromen: hoe kan je water in goud veranderen? Het antwoord is al even slim als briljant: door water in blokjes in te vriezen en dan als ijsblokjes te verkopen.

 

Ik doe vrijdag altijd de boodschappen voor de hele week in een groot winkelcentrum op enige afstand van mijn huis. Bij de supermarkt viel mijn oog per toeval op de inhoud van de vriezers – ik koop zelden diepvriesproducten. Tot mijn verbazing lag een van de schappen vol met ijsblokjes. In de bus terug bedacht ik me: “wat moet ik doen als ze onderweg naar huis ontdooien?” “ Mag ik ze thuis opnieuw invriezen, of is er weer zo een idiote EU-maatregel die bepaalt dat in verband met het veroorzaken van mogelijke gezondsheidsproblemen je de gesmolten ijsblokjes moet inleveren bij het Chemisch afval?”. “En hoe bewaar je de voorgevroren ijsblokjes thuis?”. Of gaat de EU binnenkort het zelf ijsblokjes maken verbieden? Mag er dan alleen water van Monsanto gebruikt worden, ingevlogen uit de VS? Of kunnen we binnenkort water in poedervorm krijgen, het enige wat je toe hoeft te voegen is water (met dank aan Asterix, Het Gouden Snoeimes).

 

 

Het heeft me een hele week bezig gehouden, vooral omdat ik benieuwd was wat er in de ijsblokjes zat. De volgende vrijdag heb ik derhalve de inhoud van de vrieskast aan een nader onderzoek onderworpen. En ja hoor, het staat op de pakken: zout: 0 gram, suikers 0 gram, vetten 0 gram, waarvan verzadigd 0 gram etc. Het moet niet gekker worden. Maar zelfs dat kon. Tot mijn verbazing staat er op het pak ‘na ontdooien niet meer invriezen’!

 

 

Ik mis wel belangrijke waarschuwingen als ‘Niet geschikt voor kinderen beneden de drie jaar’, ‘Voorzichtig met vuur’, ‘Bij gebruik door jonge kinderen moet een volwassen persoon in de buurt zijn’ ‘De aangebroken verpakking dient bij voorkeur in de vriezer bewaard te worden’.

 

 

Gelukkig, de uiterste houdbaarheidsdatum ontbrak niet: februari 2014.

 

 

Ik heb een tip voor onze grootgrutter: doe er een smaakje bij en vries er een stokje er bij in. Misschien is dat een ander gat in de markt. Tenslotte verkoopt de zaak ook limonade in zakjes met stokjes om thuis in te vriezen. Waarom zou je dat als grootgrutter niet zelf doen…

 

 

Ook een brilante vondst is de IJsblokjestaxi. Heeft u een party?: Bel de IJsblokjestaxi!. De firma die ik op het Internet opzocht  maakte reclame met: ‘Onze ijsblokjes zijn van hoogwaardige kwaliteit en zijn verpakt in diepvriesbestendig plastic”. Het doet vermoeden dat de concurrent zijn water uit de gracht schept. Voor studenten in de studentenstad waar ik woon zie ik een prachtige bron van inkomsten. Ingevroren grachtenwater dat met scootertjes door de stad verspreid gaat worden.