Op 16 oktober vierde restaurant Da Vinci zijn 15-jarig bestaan, hun motto is: iets goeds beter maken. Iets dat door de bezoekers als bijzonder wordt ervaren uniek maken. Het unieke is dat zij niet berusten in zomaar goed of bijzonder. De bezoekers verwachten een eerlijke keuken die in de rijkdom van details en in de subtiliteit en finesse van creativiteit altijd weer een glimlach garandeert. Dat is Da Vinci. Het nieuwe Da Vinci biedt perfect persoonlijk comfort voor elke wens. De dinerruimte is beneden tot in de puntjes verzorgd, piekfijn. De aperitiefruimte boven is groter, transparanter. Een state-of-the-art keuken, voor iedereen zichtbaar is de plek waar het allemaal gebeurt. De nieuwe afterdinerruimte boven is het absolute rustpunt na een avond fantastisch genieten. In deze details huist het verschil tussen bijzonder en uniek. In het nieuwe Da Vinci ervaart men nog meer dan ooit tevoren, dat iets goeds beter is geworden, iets bijzonders is uniek. Elke keer weer, genieten in nieuwe stijl, dat moet ieder zelf ervaren.

 

Verbunt wijnkopers uit Tilburg (importeur van de wijnen van Diemersfontein, Wellinton, Zuid-Afrika) had David Sonnenberg (eigenaar van Diemersfontein) uitgenodigd om dit feest mee te maken. Uiteraard dronken zij bij het wildmenu de wijnen van Diemersfontein, waarbij Sonnenberg een toelichting gaf.

 

Het wildmenu:

  1. Amuses
  2. Zeeuwse platte oester met komkommerparel
  3. Gemarineerde Big Eye tonijn met ganzenlevermousse en rode biet
  4. Zacht gegaarde fazant met gekonfijte eend en eekhoorntjesbrood
  5. Reerugfilets met witte kool, parel van vijgen en rode wijnsaus
  6. Hollandse haas met chocolade, spruitjes, rode kool en gepocheerd peertje
  7. Assortiment van diverse kazen

 

Margot Reuten stelde de aanwezigen niet teleur, sublieme producten schitterend bereid wekten grote bewondering bij de aanwezigen.

 

Wij dronken bij deze gerechten de volgende wijnen:

 

Bij 1 en 2: Thokozani Rosé 2008

 

Thokozani betekent ‘viering’ en het is de naam van een twee jaar geleden gestart ‘Black Empowerment Project’. In Zuid-Afrika is een wet van kracht die eigenaren van bedrijven verplicht om een deel van hun bedrijf in handen van zwarte werknemers te geven. Dit Black Empowerment-project bestaat uit het beheer van guesthouses in het conferentiedeel en uit een range van wijnen met de naam Thokozani. Het aandelenbezit is voor 30 % in handen van de werknemers van Diemersfontein, voor 30 % in handen van externe investeerders en voor 40% in handen van de eigenaar van Diemersfontein.

Deze wijn is een blend bestaande uit 60 % shiraz, 19 % mourvèrdre en 21 % pinotage. Het is een levendige heldere rosé met in de neus en de smaak zacht rood fruit, zoals framboos. De zuren zorgen voor lengte en frisheid. De restsuikers geven de wijn vormen een mooie balans en maken de finale lekker, vol en sappig. Kortom een aangename, fruitige wijn met een mooie concentratie. De wijn wordt modern gemaakt in RVS.

 

Bij 3: Thokozani 2007 Chenin Blanc – Viognier

 

Deze wijn is een blend van 97 % Chenin Blanc en 3 % Viognier. De viognier heeft 8 maanden houtrijping gehad in tweede jaars vaten. Deze wijn is geconcentreerd en mooi in balans, aangenaam te drinken door de frisse zuren. In de neus herkent men limoen, citroen en ananas met hints van honing.

 

Bij 4: Thokozani 2006 Shiraz – Mourvèrdre

 

Deze wijn is een blend van 90 % Shiraz en 10 % Mourvèrdre. De wijn is opgevoed in RVS met daarin getoaste eiken balken die de wijn een wat rokerige neus geven van chocolade, kersen en rode bessen en moka. De wijn heeft mooie rijpe tannines en een lange afdronk.

 

Bij gerecht 5: M&P 2007 petit Verdot – Malbec

 

Dit is een eigen blend en de jubileumwijn van restaurant Da Vinci. De wijn is een blend van 60 % Petit Verdot en 40 % Malbec. De Petit Verdot zorgt voor de intense dieprode kleur. De neus is floraal met vooral veel jasmijn en mint, de smaak neigt naar marsepein met veel chocolade, koffie en rood fruit, zoals framboos. De wijn is vol met een krachtige aanzet. Rijpe tannines zorgen voor lengte en diepte, zodat de wijn goed kan ouderen.

 

Bij gerecht 6: Diemersfontein 2008 Pinotage

 

Dit is een cepagewijn van 100 % pinotage. De wijn heeft 14 % alcohol, 5,25 gram zuren per liter en 2,75 gram restsuiker per liter. Deze wijn rijpte gedurende 6 maanden in tweede jaars eiken barriques. In de neus vinden we bittere chocolade met hints van mint en pruimen. De wijn heeft subtiele, rijpe tannines. De druiven komen van zes wijngaarden in Wellington, waarbij elke wijngaard zijn specifieke smaken van de verschillende terroirs geeft. David Sonnenberg vertelde over deze wijn: “Deze wijn is jong gemaakt voor jonge harten”.

 

Bij gerecht 7: Cabernet Sauvignon 2007 Carpe Diem

 

Deze cepagewijn van 100 % Cabernet Sauvignon en is het paradepaardje van Diemersfontein. De wijn heeft 14,5 % alcohol, 6 gram zuren per liter en 2,5 gram restsuiker per liter. De wijn is gedurende 18 maanden in barriques opgevoed. In de neus vinden we aanvankelijk kruidnagel, kaneel en tabak wat overgaat naar een vollere bouquet van vanille, ahorn en kersen De smaak is rijk, kruidig met kersen en mooi ontwikkelde en geïntegreerde tannines.