Een vriend van mij werd lid van een nieuwe wijnclub die hem in staat stelt om zijn eigen flessen wijn te drinken in toprestaurants. Op 20 juni 2010 begon zijn lidmaatschap van BYO Wine Club (http://byowineclub.homestead.com/), die leden de kans biedt om in tientallen vooraanstaande Londense restaurants zijn eigen wijn mee te brengen en daar bij de maaltijd te drinken. Deelnemende restaurants zijn onder andere The Ledbury, Tom Aikens, Club Gascon, Oranger, Boisdale, Le Cafe Anglais en aubergine. Hij betaalt een jaarlijkse contributie van € 75, reserveert een tafel, waarna hij met de fles in de hand op de dag van aankomst van een maaltijd geniet.

 

Chris en  Khadine Rose bedachten het idee voor BYO Wine Club in november 2008 toen Chris, een advocaat, als gastheer voor een diner ter gelegenheid van de pensionering van enkele van zijn promotors, waarbij hij in 1976 promoveerde. Hij wilde toen  een menu gekookt naar de wijnChâteau Talbot 1976, maar hij had moeite restaurateurs van goede restaurants hem toe te staan om zelf de wijn mee te brengen. Het echtpaar voelde een zakelijke kans, het aanbieden aan andere wijnliefhebbers, namelijk een lidmaatschap dat de moeite van het onderhandelen met restaurants zou voorkomen. Maar hoe zit het met degenen onder ons die weinig weten over wijn en daarvan alleen willen genieten voor een redelijke prijs? Zou de club voor hen werken?

 

Hij probeerde zijn eigen idee in Aubergine in Chelsea uit. Zijn BYO Wine Club lidkaart was aangekomen, vergezeld van een vrolijke lijst van wat wel en wat niet te doen: breng geen bier, cider, alcopops of sterke drank mee. Informeer of u een fles die groter is dan een magnum mag meebrengen. Gooi draagtassen oen ander verpakkingsmateriaal weg, voordat u het restaurant betreedt. Het is duidelijk, het kan ook een etiquette mijnenveld een onhandigheid wordt nog ongemakkelijker bij aankomst wanneer je je fles onopvallend presenteert aan de sommelier ("om geen andere klanten jaloers op je rock-star BYO status te maken).

 

Hij overhandigde zijn brutale Spaanse schroefdop, die in de detailhandel 4,69 pond kost, voelde hij zich schuldig. Aubergine, dat uitgebaart wordt door Gordon Ramsay, had tot voor kort een Michelinster. De wijnkaart varieert van 20 tot 2.000 pond. Maar Frederic Renou, de charmante assistent-manager laat niets merken. "We zijn hier om u te dienen", zegt hij en hij begeleidt me naar achter een pilaar, weg van de jaloerse ogen van de andere eters.

 

"Laat de sommelier van uw wijn proeven," adviseert de BYO Wine Club. "Het is gewoon een mooi gebaar." Dat doet hij en Istvan Seres, maître, zegt dat de wijn een "mooie zomerse hint" heeft. De wijn gaat verrassend goed met mijn heerlijke voorgerecht met Marble Terrine Foie Gras, kersen en Brioche, en daarna schroef ik gewoon de dop weer op de fles en bewaar de rest voor de volgende keer. Dergelijke kinderachtigheid, is natuurlijk niet echt in de geest van de BYO Wine Club - ook al is het interessant om te testen welke restaurants meegaan tijdens een recessie met de humor van hun klanten.

 

Op deze manier wint iedereen - zolang je genoeg keer per jaar uit eten gaat om de contributie eruit te halen. "Het is een heel slim idee," vertelt me Renou. "Ik denk dat het overal op te vangen." Hoewel de Gordon Ramsay groep weigerde om te spreken met BYO Wine Club, heeft Aubergine hadden verschillende onderzoeken en verwelkomt de leden tijdens de lunch en van maandag tot donderdagavond. Tom Aikens stelt klanten in staat om hun eigen doen alleen op weekdag lunches en maandag- en dinsdagavond. Bentley heeft zich aangemeld alleen voor de maandag. Jennifer Cowan-Savio, hoofd van de gastronomische ervaring bij de Londense Fine Dining-groep, waarvan onder meer restaurants en Aubergine Oranger, is keihard dat het niet een kwestie van wanhopige economie. "De tijd is gekomen om flexibeler te zijn met diners en meer gastvrij," zegt ze. Er is zeker iets leuks over het matchen van uw eigen wijn en het restauranteten - het voelt meer alsof je een gast dan een betalende cliënt bent. Het enige probleem is dat, hoewel de drank is betaald, heeft u waarschijnlijk uiteindelijk net zo veel uitgegeven voor de overnachting: het is verbazingwekkend hoeveel je kunt doen voor de prijs van een fatsoenlijke fles wijn.