Het vriest in Nederland en dat merken we. De Elfstedenkoorts steekt de kop op en de marktkooplui kleden zich op de vrieskou. Maar de groentekraam heeft tegenwoordig een extra probleem. Omdat de groenteman denkt dat hij zich niet meer aan de seizoenen hoeft te houden liggen naast de wintergroenten ook zomergroenten en –fruit in zijn kraam. Het gevolg is de zomergroenten bevriezen en daardoor onverkoopbaar worden.

 

Bananen worden zwart, bevroren sla is niet meer te eten. Maar wat doet sla in deze tijd van het jaar in de groentekraam? Door de kou moeten we stamppotten eten om ons lichaam op temperatuur te houden. We hebben calorieën nodig om ons lichaam te laten functioneren bij deze kou. Wie nu sla eet, die begrijpt er niets van hoe het lichaam in elkaar steekt.

 

 Ik schreef al eerder over sla, de zomergroente. Het enige dat deze groente doet is vocht in ons lichaam brengen, want dat hebben we ’s zomers nodig en meer zit er niet in. Verder verbruikt de vertering meer calorieën dan sla in ons lichaam brengt. Dus als we ’s winters sla eten, dan ‘wonen we ons lichaam uit’ en worden we ziek, omdat we vetten en andere calorieleveranciers tekort komen.

 

Als we met dit vriesweer een uurtje buiten zijn dan verbruikt ons lichaam 400 calorieën, alleen om op temperatuur te blijven. Dus stop met het kopen van deze ongezonde zomergroenten, tijdens winterse kou. Groentemannen gebruik uw verstand en breng alleen wintergroenten als u uw klanten gezond wilt houden.

 

Ook uit milieu-overwegingen is het beter om wintergroenten uit Nederland te eten. Wat moeten wij hier nu met blauwe bessen uit Brazilië en aardbeien uit Argentinië? Beseffen we wel hoeveel kilometers die hebben afgelegd voor ze bij ons op tafel staan? Asperges uit Chili, wat moeten die dingen hier, terwijl wij in Nederland in het seizoen de lekkerste asperges ter wereld hebben?

 

Heeft u behoefte aan aardbeien met de kerst, of aan blauwe bessen in januari? Ik niet, ik begrijp ook niet dat er importeurs zijn die die zaken naar ons land halen. Wat is de reden daarvan?

 

Deze week zag ik op de markt dat de groentemannen infraroodstralers op de bananen hadden gericht en in de – met noppenfolie afgescheiden – kraam stond een groot warmtekanon te loeien om de temperatuur in de kraam boven NUL te houden. Moeten we dat willen? Mijn advies is koop alleen wintergroenten en koop de zomergroenten en het zomerfruit in de zomer. Dan hebben we nog iets om naar uit te kijken.