De sterren zijn weer toegekend en afgenomen door de 86 inspecteurs van Michelin. De enige culinaire gids in Nederland die ertoe doet. Gault Millau, Grootspraak en Lekker hebben het nakijken, de enige gids waar culinair Nederland op zit te wachten is de Guide Rouge van Michelin.

 

Het is voor mij geen verrassing dat restaurant Da Vinci in Maasbracht zijn tweede ster ontving, die was vorig jaar zo’n beetje aangekondigd. Margot Reuten, de mooiste kok van ons land, hoefde alleen nog maar ‘vormbehoud’ aan te tonen om de begeerde tweede ster binnen te halen. Zij toonde in onze ogen en smaak meer dan vormbehoud, zij muntte steeds meer uit in haar kookkunst. Culinair verwennen is haar toverwoord en de bediening van Da Vinci begrijpt dat uitstekend. Daarom hoort Da Vinci volgens Michelin bij de tien beste restaurants in Nederland.

Hoe wordt toprestaurant Da Vinci afgeschilderd in de andere gidsen? Twee sterren in de Guide staan voor: een uitzonderlijke keuken, de reis waard. Grootspraak geeft het restaurant 8 punten, wat staat voor een: goed, prima restaurant, smakelijk en verrassend. In hun ogen hoort Da Vinci niet bij de top-tien van Nederland, maar op plaats 38! Deze kwalificatie valt in het niet bij de ervaringen van de deskundige inspecteurs van Michelin. Lekker zet restaurant Da Vinci op plaats 21. Vorig jaar zeiden deze beoordelaars, dat zij een vrije val maakte naar plaats 22. Dat werd meteen afgestraft doordat de Michelin-gids Da Vinci het predikaat veelbelovend restaurant verleende. Kunnen we Lekker nog serieus nemen?

Tot slot GaultMillau, daarin zakte het restaurant vorig jaar (geheel onterecht) naar 16 punten en ook GaultMillau kreeg de dreun van Michelin’s veelbelovend restaurant om de oren. Na deze dwaling steeg Da Vinci dit jaar in hun gids weer naar 17 punten, dat staat voor: zeer grote tafel, memorabele herinneringen. In feite is dit een kwalificatie waar de potentiële bezoeker niets mee kan. Da Vinci komt bij Gault Millau op de 18e plaats en ook die staat in schril contrast tot de top-tienplaats in de enige restaurantgids die ertoe doet.

Klik hier voor het persbericht van Michelin.