Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Ga voor smaak en koop in het seizoen

 

U kent inmiddels mijn mening over de smaak van producten en de vervlakking op dat gebied. Grote ondernemingen proberen aan de consument met dure reclamecampagnes aan de consument hun producten te slijten. En daar is op zich niets op tegen, mits de smaak van die producten goed is. Smaak van landbouwproducten komt uit de grond. Heel veel producten worden niet meer op grond geteeld, maar op substraat en dat geeft geen smaak af. Bovendien houden die ondernemingen zich niet aan de seizoenen, maar telen het  jaar rond hun producten in kassen. En … wilt u aardbeien, tomaten en sla in december? Ik niet!

 

Het begint al met de rassen, Johannes van Dam schreef over de aardbei al wat zijn voorkeur is. Ik deel die voorkeur, maar onlangs was ik in de gelegenheid om met andere journalisten en schrijvers de proef op de som te nemen en zelf acht verschillende rassen te mogen proeven. Dat gebeurde bij Jan Robben in Oirschot, zie www.aardbeien.net . Jan is een teler naar mijn hart, want hij verkoopt zelf alleen aardbeien uit de volle grond en die alleen in het seizoen, dus van ongeveer half mei tot eind augustus. Daarna houdt hij zich bezig met het telen van aardbeienplanten, waarvan een deel op substraatbodem voor zijn collega’s.

 

De proef op de som

 

Wij proefden bij Robben de rassen: Sonata, Polka, Honeoye, Lambada, Elsanta, Korona, Promesse, Ava en Elsanta uit de kas. Unaniem kwam Lambada als lekkerste uit de bus en als goede tweede de Korona. Waarom worden er dan nog andere rassen geteeld? Wel, de Lambadeplant geeft maar de helft van de opbrengst van een plant van het ras Elsanta. Een ras dat aardbeien met veel minder smaak produceert. En de Elsanta uit de kas, die wil ik nooit meer proeven. Als consument ziet u bij de groentewinkel of in de supermarkt niets over het ras van de aardbeien, want daar staat alleen boven de kistjes Holland Klasse I. In de supermarkt weet men waarschijnlijk niet eens welke verschillende rassen in de doosjes zitten, want het is zelfs mogelijk dat in een bakje verschillende rassen zitten.

 

Milieukeur

 

De veilingen Greenery en Fruitmasters krijgen wel steeds meer belangstelling voor de aardbeien uit de volle grond, maar de smaak zit bij de consument nog niet goed, omdat die niet de juiste voorlichting krijgt. Veel telers kiezen voor schaalvergroting voor de bulkmarkt, maar een aantal teelt op smaak, en zij telen duurzaam. Sinds 1998 is er een milieukeur voor aardbeien, want in 1997 kreeg de aardbeiensector contact met de milieu-organisaties, omdat tijdens de teelt zeer veel bestrijdingsmiddelen gebruikte. Daarom stelde men toen een stappenplan op voor drie jaar.

 

96 % minder bestrijdingsmiddelen

 

De normen voor de aardbeienteelt zijn strenge normen onder de milieukeurnormen. Maar diegenen die zich eraan houden verminderden het gebruik van bestrijdingsmiddelen met 96 %. Zo werden veldje met Afrikaantjes naast de velden aangeplant, en andere gewassen en kruiden, die lekker worden gevonden door ongedierte. Die gaan dan niet meer het aardbeienveld in. Ook worden wel roofvogels ingezet om de muizen weg te houden. Bij Jan Robben nestelt een koppeltje torenvalken, hij heeft daarvoor een speciale nestkast neergezet en die wordt druk bewoond.

 

Strawberries

 

Een andere bijzonderheid is dat het veld met de aardbeienplanten wordt bedekt met stro. De planten zijn natuurlijk niet onder het stro, maar die groeien er bovenuit. Dat stro voorkomt dat de aardbei te vochtig wordt als die op de grond ligt en als het regent, dan wordt de aardbei niet vies door opspattende grond. Zou het stro de aanleiding zijn dat in Engeland een aardbei een strawberrie heet?

 

Rijpheid

 

Een aardbei die wordt geplukt, die wordt nog wel verder rood, maar die wordt niet rijper van smaak. Ook het moment van de pluk heeft nog invloed op de smaak. De laatste pluk van een plant is zoeter van smaak dan de eerste. Na het planten van de aardbeienplantjes kan de teler na zeven weken de eerste aardbeien oogsten. De verschillende rassen hebben ook elk hun eigen tijd dat ze het beste groeien, vandaar dat het seizoen loopt van eind mei tot eind augustus. Voor meer informatie zie www.aardbeien.net.