Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Hertenvlees in de zomer

Cervena zorgt voor een culinaire revolutie

Cervena is een nieuw rood wild vlees. Deze delicatesse is van begin april tot eind augustus te verkrijgen in de betere Belgische restaurants. Het is mals als boter, zacht van smaak en textuur, licht verteerbaar en het heeft geen grammetje vet. Een geschenk van de natuur voor fans van een gezonde, licht verteerbare keuken. Sterrenkoks zoals Giovani Oosters van Vous lé Vous enHet Smaaksalon in Hasselt zijn er alvast  razend enthousiast over.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen.

 

Cervena, what’s in a name?

Cervena is een samenstelling van de woorden Cervidea, Latijns voor hertachtigen en venison, Engels voor hertenvlees. Het is afkomstig van jonge herten, die vrij grazen op de uitgestrekte, groene vlaktes van Nieuw-Zeeland, 24 u op 24, zeven dagen op zeven. De dieren leiden er een rustig leven, worden niet opgejaagd en op een diervriendelijke wijze geslacht. Het is een delicatesse, die met geen enkele andere vleessoort kan vergeleken worden zelfs niet met wild hert. Komt daarbij dat het vlees bijzonder mager is. Het bevat zo goed als geen verzadigde noch onverzadigde vetten, maar wel hoge waarden aan zink, ijzer en vitamine B.

Mentaliteitswijziging: hertenvlees in de zomer

Aangezien het Cervena-vlees verkrijgbaar is van april tot augustus vraagt dat een serieuze mentaliteitswijziging van de consument die hertenvlees associeert met een stronkje gebakken witloof en kroketjes. Als zomerse bereiding leent Cervena zich uitstekend voor de grill of barbecue –  als super mager vlees schroeit het snel op hoog vuur dicht –  maar ook koud als tataki, tartaar of carpacio of gerookt.

 

Een kwaliteitslabel op basis van vijf criteria

Een Cervena hert krijgt niet zomaar die naam. Daarvoor moet het aan vijf strenge kwaliteitscriteria voldoen:

  1. Het vlees moet afkomstig zijn van dieren jonger dan 3 jaar zodat het jong, mals en zacht is en er nauwelijks afwijkingen zijn in maat en gewicht.
  2. De dieren moeten zich het hele jaar door uitsluitend voeden met gras en hooi. Vandaar die frisse, zachte en milde smaak.
  3. Ze moeten 7 dagen op 7 en 24 uur per dag leven in de vrije natuur. Dit stressloze en vrije bestaan geeft het vlees een mals en mager karakter
  4. Er mogen geen hormonen of groeiversterkers worden toegediend. Het resultaat is een natuurlijk en gezond product
  5. Cervena moet verwerkt en vervoerd worden volgens streng gecontroleerde kwaliteitsnormen door een onafhankelijk agentschap. Het vlees wordt alleen vers geïmporteerd, geen diepvries.
     

Cervena bij 30 Jeunes Restaurateurs d’Europe

Cervena wordt exclusief verdeeld door Metro Cash & Carry voor de horecaprofessionals. Aangezien Makro onder dezelfde koepel zit als Metro zal er ook een klein assortiment Cervena beschikbaar zijn in de 6 Makro-vestigingen.

Een beter idee is het vlees voor je te laten bereiden door een van de Jeunes Restaurateurs d’Europe met wie Cervena een partnership gesloten heeft. De Jeunes Restaurateurs zijn een associatie van een 30-tal jonge Belgische topchefs, met een eigen kijk op de gastronomische keuken. Deze jonge wolven stonden dan ook te trappelen om op een inventieve wijze met ‘het vlezeke’ om te springen. Zij zijn momenteel de belangrijkste ambassadeurs en wegbereiders voor het vlees in België.

De Hasseltse Chef-kok Giovani Oosters, één van de uithangborden van de Limburgse gastronomie die staat voor een pure, seizoensgebonden en vooral streekeigen keuken, is er alvast razend enthousiast over.