Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

De Kromme Watergang: pure klasse

 

Als ik het tweesterrenrestaurant 'de Kromme Watergang' in het Zeeuwse Hoofdplaat in één woord zou moeten omschrijven, lijkt 'authenticiteit' nog het meest geschikt. De ligging van het restaurant, het interieur, de pure gerechten, de bediening, zelfs de sfeer in de keuken straalt een zekere 'Zen' uit. 

 

Klik hier voor de foto's van Frans Oyen.

 

Hoofdplaat lijkt nu niet direct de plek waar je een sterrenrestaurant verwacht. Toch koos Edwin Vinke er bewust voor omwillevan de rustgevende omgeving, die alles voortbrengt wat hij nodig heeft om zijn maaltijden te bereiden en te serveren. Hij is afkomstig uit de streek en vertrouwd met de ingrediënten waar hij van kinds af aan mee is opgegroeid. Het is zijn grote ambitie om voor zijn gasten zijn en hun jeugdherinneringen op zijn persoonlijke wijze te reproduceren en op eigentijdse wijze te presenteren. Bij deze presentatie maakt hij dankbaar gebruik van zijn buit als strandjutter. Grote mooie stenen sieren de tafels en de amuses worden geserveerd op aangespoelde plankjes, die hij grondig schoonmaakte en van een laklaag voorzag.

 

Dagvers uit eigen moestuin

 

Tegenover het restaurant ligt een immense verzorgde moestuin van 1 ha. Elk jaar bepaalt Edwin in overleg met plaatselijke landbouwers een nieuw aanplantingsplan.

Voor het onderhoud krijgen ze ondersteuning van een vereniging voor mensen met een handicap die dat werk zeer ter harte nemen. Vanuit het restaurant zie je koks en keukenhulpjes de straat oversteken om groenten en kruiden te oogsten. Maar ook alle vlees en vis is van Zeeuwse origine. Bijna dagelijks gaat Edwin op pad om zich in de buurt te bevoorraden met de typisch Zilte Zeeuwse Zaligheden. In zijn keuken gebruikt hij geen keukenzout, maar bereidt hij zijn gerechten in gezuiverd zeewater. Aan tafel worden deze nog bij gekruid met een concentraat ervan.

 

Een duurzame levensstijl

 

Koken is voor Edwin een onderdeel van zijn levensstijl dat volledig in het teken van 'duurzaamheid' staat. “Stilstaan bij wat we hebben, het koesteren en bewaren voor onze kinderen en er respectvol mee omgaan in samenspraak met elkaar” is zijn leidmotief. Zijn nieuwe gerechten ontstaan door intuïtief en geconcentreerd aan de slag te gaan met eerlijke verse producten, bij voorkeur rechtstreeks van het land en uit de zee. Daarom investeert hij voortdurend in het vinden en kweken van nieuwe ingrediënten. Ook het restaurant zelf getuigt van dezelfde visie. Het gewezen kleuterschooltje werd met respect voor de authenticiteit verbouwd tot een stijlvol restaurant. In een zwart interieur met zilveren accenten komen beeldjes van Ina Marcus uit Axel en enkele kunstfoto's van Willy Lippens 100% tot hun recht. Die foto's vinden we ook terug in het tweede (kook)boek van Edwin 'Zilte klei'. Dit 416 bladzijden tellend boek bevat slechts 45 recepten en is in de eerste plaats een ode aan alle mensen, die het mogelijk maken zijn gerechten op tafel te brengen. Het bevat getuigenissen van boeren, vissers, herboristen, kunstenaars, slagers, … maar ook van de poetsvrouw en de buurman.

 

Open keuken

 

Via een groot raam in het restaurant, kan je alles volgen wat er in de keuken gebeurt. Ook hier valt op hoe sereen en rustig het er aan toegaat en dank zij een goede teamspirit alles vlot verloopt. Wekelijks wordt er met andere producten gewerkt en maandelijks wordt het menu aangepast.

Onder leiding van echtgenote Blanche verzorgen keurig uitgedoste, maar daarom niet minder vriendelijke sommeliers en kelners een vlotte band tussen deze keuken en de zaal. Zowel bij een lunchmenu, als bij een menu van de chef of een maaltijd à la carte verzorgen zij ter plekke vaak the finishing touch. Een woordje uitleg bij elk gerechtje en bij elk wijntje geeft er nog een meerwaarde aan.

Het is duidelijk: hier werken vakmensen met liefde voor hun vak onder de deskundige leiding van een gepassioneerd koppel voor het behoud van hun twee sterren in de Michelin gids en hun hoge scores in de Gault Millau. Opvolging is alvast verzekerd want twee zonen van Edwin en Blanche volgen hotelschool in Brugge.

 

Suites

 

Naast het restaurant heeft Blanche in een oude gerenoveerde arbeiderswoning uit 1910 een luxe suite ingericht, waar 's morgens op de kamer een Zeeuws ontbijt wordt geserveerd.

In een vrijstaande nieuwbouwwoning aan de rand van het gehucht 'Slijkplaat' – op 50 meter van het restaurant – bevindt zich een tweede luxe suite met analoge ontbijtservice.

Suite 33 – in Breskens – is 185 m² ruim en heeft drie slaapkamers, twee badkamers, een keuken, een riante woonkamer en een privé parkeergarage. Tussen deze suite en het restaurant wordt taxi-service verzorgd en ook hier wordt een Zeeuw ontbijt aan huis geleverd.

www.krommewatergang.nl