Boeken algemeen
Promotiecampagne kinderassortiment

Vlaanderen Lekker Land: Kasterlee, ambassadeur 2011-2012 voor Antwerpen

 

Het Kempische Kasterlee, op 30 km van het Nederlandse Noord-Brabant, voert sinds 2008 de titel 'mooiste dorp van Antwerpen'. Met 90 horecazaken telt deze gemeente aan de Nete er één per 200 inwoners. Hun spotnaam 'Pompoenpapeters' danken ze aan een eeuwenoude traditie, die vandaag levendiger is dan ooit.

 

Klik hier voor de foto's van Frans Oyen en Toeristische dienst Kasterlee.

 

In het oudste Belgische natuurreservaat 'De Zegge' heerst de 'Stille Kempen' nog, maar in het recreatiepark 'Bobbejaanland' gaat het er heel wat joliger aan toe.

Wat 20 jaar geleden begon met een pompoendag op de vierde zondag van oktober, groeide uit tot een jaarlijks volksgebeuren van medio september tot begin november.

 

“Kasterlee eet pompoenen, d’anderen vreten bonen”
Rond 1700 was pompoenpap de kermiskost van de Kasterleenaren. De aardappel werd pas in 1749 ingevoerd en bonen waren toen dagelijkse kost. Tot ongeveer 1900 at men in Kasterlee - na een slechte aardappeloogst - pompoenen.

Nu verandert Kasterlee in het najaar opnieuw in een Pompoendorp en slaat de pompoengekte toe. „Pompoenaire‟ belevenissen en “Pompoenair‟ genieten zijn de twee pijlers van de pompoenmaand.

 

Samenspel van culinaire en toeristische troeven

Het wedstrijdreglement van Vlaanderen Lekker Land, dat een samenspel van toeristische en culinaire troeven beoogt, is Kasterlee op het lijf geschreven. Het aantal horecazaken getuigt van het lokaal economisch belang van toerisme dat een samenwerking tussen Toerisme Kasterlee en de horeca noodzakelijk maakt. Hetzelfde geldt voor de pompoenfeesten, die eveneens al een duurzaam karakter vertonen. Het ambassadeurschap lijkt hier veeleer een officiële erkenning van het bestaande dan een aanzet tot iets nieuws.

 

Een jurylid klapt uit de biecht

Dorien Dierckx: “Het verhaal van Kasterlee, helemaal opgebouwd rond pompoenen, vond ik erg opvallend en kon me meteen boeien. Ook de inzet en de gedrevenheid van iedereen in de gemeente om het pompoenverleden in de kijker te zetten, kon je echt voelen.”

Ons treft vooral dat er van de meeste activiteiten een versie op kindermaat bestaat. Het typeert niet enkel de kindvriendelijkheid van deze gemeente, maar illustreert ook het belang dat ze hecht aan familieuitstappen en -vakanties.

 

Analoge activiteiten voor groot en klein

'Kasterlee spreukelt' is een jaarlijkse fiets- of autozoektocht met spreukenraadsels rond - hoe kan het anders in 't lekkerste dorp van de provincie Antwerpen – het thema 'smaak'. 'Spreukelneuzentocht' is de gelijkaardige kinderversie.

Maïsdoolhoven, waar vragen en opdrachten naar de uitgang van de kinder- en/of familiedoolhof leiden, garanderen gezinnen een spannende dag.

In de pompoenmaand vieren de Kastelse kabouters mee en versieren hun Kabouterberg met prachtige pompoentaferelen.

 

Pompoenaire belevenissen

-        Pompoenpitspuwen (9/10/11): Wie spuwt een pompoenpit het verst?

-        BK pompoenschieten (16/10/11): Welke groep ontwerpt de origineelste katapult en slingert een grote pompoen het verst?

-        Pompoendag (30/10/11): Boeren- en ambachtenmarkt met pompoenenweging. Vorig jaar woog de pompoen van Jef Leysen 655 kg.

-        Pompoenregatta (6/11/11): Kajakken en pedellen op de Kleine Nete in grote uitgeholde pompoenen.

 

Pompoenair genieten

-        In 2010 won Herman Boonen de eerste hobbykokwedstrijd. Op 2/10/11 organiseert het Pompoenengenootschap een tweede editie. Koks moeten een nieuw gerecht bedenken met streekproducten en geitenkaas van De Polle.

-        Om het culinaire erfgoed levend te houden, stimuleert Toerisme Kasterlee horecazaken om pompoengerechten op het menu te zetten. Wat praktisch alle horecazaken doen.

-        Drie boekjes „Pompoen culinair‟ bevatten alle info over pompoenen en pompoenrecepten, voorgesteld door koks van gerenommeerde Kastelse restaurants.

 

Wandelen, fietsen en ...

Het ganse jaar nodigt deze groene gemeente uit tot wandelen en fietsen.

Maar in de pompoenmaand wordt dit aanbod nog uitgebreid met o.m.:

-        Pompoenkwekerswandeling (18/9/11): Een door het Pompoenengenootschap georganiseerde wandeling met uitleg over de passie van hun leden.

-        Kwezeltjes wandeling (15/10/11): Een avondwandeling door de Lichtaartse bossen met verklaring van de lokale spotnaam.

-        Griezeltochten (29/10/11): Een spannende wandeling in de bossen van Kasterlee op zoek naar vreemde krachten voor -12-jarigen.

Een nieuwe fietslus van Vlaanderen Lekker Land is 43,7 km lang.

 

... culinair genieten

-        Wandel Zandrestaurant (22/10/11): Een boswandeling met pompoenlichtjes en bij vuurkorven genieten van een soepje, een hapje en een natuurborrel.

-        Actief en culinair genieten (27/10/11): Een avondwandeling door de Balderij en het Rielenbroek met drie stops voor voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

-        Culinaire versie van de fietslus van Vlaanderen Lekker Land met onderweg vier haltes voor een compleet menu van entree tot dessert.

-        De 'Picknick'-versie van de fietslus begint met een bijna lege picknickzak. Onderweg halen kinderen en volwassenen aangepaste dagverse streekproducten op.

 

Te gast in Hotel Noah voor deze verkenningstocht

Verliefd op de architectuur kochten en moderniseerden Mieke en Geert in 2008 het art deco-hotel. Omdat dierenarts Geert in het gebouw een ark ziet en 'Noah' internationaal hetzelfde klinkt, werd dit de nieuwe naam van het designhotel. Gewezen bloemiste Mieke streeft er tot in de details een evenwicht na tussen natuur enerzijds en cultuur, comfort en technologie anderzijds. Je merkt dit in de inrichting, in de zorg van het personeel tot zelfs in de keuze van de achtergrondmuziek en de kunstwerken van Mieke's zus, Pim Braeckmans.

Voor de pompoenmaand test hun kok een creatie op basis van pompoenijs en chocolade uit.

 

Kasterlee denkt al aan de komende winter

Na de pompoenmaand pakt deze ambassadeur uit met een winterprogramma, dat in volle voorbereiding is. Een kroegentocht met proeverijtjes krijgt daarin alvast een plaats. Het Pompoenengenootschap doktert onder het motto “Beter in het glas dan op het veld” een Pompoenbier uit.

 

 

Praktische info

www.toerisme-kasterlee.be

www.noahhotel.be

www.pompoenengenootschap.be