Promotiecampagne kinderassortiment
Boeken algemeen

Vlaanderen Lekker Land: Sint-Laureins, ambassadeur 2011-2012 voor Oost-Vlaanderen

 

Sint-Laureins ligt in het noorden van het Meetjesland, op een boogscheut van de grens met Zeeuws-Vlaanderen. De uitgestrekte agrarische gemeente is bekend om zijn polders, kreken en waterlopen, waaronder het schilderachtige Leopoldkanaal. De deelgemeenten Waterland-Oudeman en Watervliet ontlenen hun namen aan de overstromingen in deze regio, waaronder de fameuze Sint-Elisabethvloed.

 

Klik hier voor de fotoreportage van Frans Oyen en Toerisme Sint-Laureins.

 

Sint-Laureins – 'Sente' in de volksmond – lokt vooral wandelaars en fietsers. Vroeger stond de deelgemeente Sint-Jan-in-Eremo bekend om zijn paling. Toen kwam men van heinde en verre naar dit krekengebied om er in de typische palinghuizen te smullen van authentieke palinggerechten. Maar de laatste jaren slonk het palingbestand in de kreken zienderogen.

 

Oktober, Sentse palingmaand

Om het tij te keren, werd nieuwe pootaal uitgezet en organiseerde toerisme Sint-Laureins samen met palinghuizen, restaurants, brasseries en eetcafés in 2009 een eerste Sentse palingmaand. In 2010 was dit de basis voor deelname aan de wedstrijd Vlaanderen Lekker Land. De campagne om via SMS hun gemeente naar de top te stemmen, creëerde bij de inwoners een opmerkelijk breed draagvlak voor dit initiatief. Met de derde editie wil Sint-Laureins na de officiële opening ervan op 20 september 2011 in het Godshuis haar ambassadeurstitel aanwenden om het nieuwe elan te bestendigen.


Het hele jaar door Sentse paling!
Paling is echter geen seizoensproduct. Als er niet met lijnen en netten van op platbodems mag gevist worden, kan men in Sente nog altijd legaal paling peuren. Hoe dat gebeurt, weten alleen de echte Sentenaars. Hierdoor staan in Sint-Laureins het jaar rond palingspecialiteiten op het menu. Waterzooi van paling, paling in ’t groen, een soepje van gerookte paling of gegrilde palingspies worden er geserveerd met het palingbiertje, 'Augustijn Grand Cru', van de Meetjeslandse brouwerij Van Steenberge.

 

Paling op Sentse wijze

Een nieuw recept getuigt van het enthousiasme van de lokale chefs voor het ambassadeurschap van hun gemeente. 'Paling op Sentse wijze' werd speciaal voor deze gelegenheid ontwikkeld en wordt vandaag met trots geserveerd op evenementen en in bijna alle horecazaken. De kracht van hun samenwerkingsverband manifesteert zich in een gezamenlijk optreden zonder zich al te sterk te focussen op de eigen zaak.

 

Demonstratie palingroken
Van juni tot en met september kan je iedere vrijdagavond vanaf 17u00 in taverne–restaurant 'In den Draaiput' terecht voor een demonstratie palingroken. Dan stookt patron Peter er eigenhandig het houtvuur in twee staande, cilindervormige rookovens. Gekleed in zijn koksvest met geborduurd embleem van 'Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land', serveert hij voor zijn gasten de vers gerookte lekkernij met een gesnipperde uitje en het gekende biertje.
 

In de voetsporen van Marcel de palingvisser
Destijds trokken de vissers 's nachts op palingvangst. Ze liepen dan op kleine paden langs de kreken en waterlopen. Vandaag kan je dit meebeleven tijdens een avonddropping van 9 km. Onderweg vertelt de gids leuke tocht-anekdotes en verklapt hij het geheim van het ... 'peuren'. Een beetje suspense wordt beloond met een proeverijtje. Voor zo'n palingdropping moet je wel wat familieleden, vrienden of collega's optrommelen want ze worden slechts georganiseerd voor groepjes vanaf 10 personen.


Wandelingen voor individuelen ...

In de meeste weekends van november tot en met maart organiseert de horeca gratis wandelingen, die telkens vanuit één van de 17 deelnemende zaken vertrekken. Een aantal van deze winterwandelingen staan volledig in teken van de paling. Een aansluitende maaltijd in de organiserende zaak is mogelijk maar niet verplicht.

 

... en groepen

Groepen kunnen een dergelijke begeleide wandeling boeken op een datum naar keuze. Naast een bezoekje aan een fervent palingvisser staat een wandeling in het krekengebied - met deskundige uitleg over fauna en flora - op het programma. Een demonstratie palingroken is het beste aperitief voor een proeverij. Dit aanbod is eveneens mogelijk als huifkartocht.
 

Sentse fietslus

Met zijn palingtraditie en mooi krekengebied heeft Sint-Laureins twee troeven in handen, die het combineert in een 45,5 km lange fietslus met start aan hotel 'Het Godshuis'. Halverwege worden de stalen rossen even gestald aan taverne 'De roste muis', waar 'paling in 't groen' een delicatesse is. Op weg naar het pittoreske Sint-Jan-den-doperkerkje trap je door het natuurreservaat 'De Boerenkreek'. Aan het einde van zo'n tocht is een massage, een hamman of sauna in 'Het Godshuis' pure verwennerij'.


Palingarrangementen
De meerdaagse arrangementen van 'Het Godshuis' en 'De Molenkreek' zijn zeer complementair.

-        Het viersterrenhotel 'Het Godshuis' is gevestigd in een 19de eeuws klooster. Bij de restauratie werden zoveel mogelijk authentieke elementen bewaard. Zachte achtergrondmuziek in de gangen creëert een Zen-sfeer en het personeel verpersoonlijkt de kenspreuk van het hotel 'More than welcome'. Het hotel biedt zowel een 2-daags als een 3-daags palingarrangement aan.

-        De Molenkreek is een vakantiewoning voor vijf personen, met of zonder ontbijt, in de 'keete' van een gewezen boerderij. Iedereen die houdt van de sfeer en de rust van 'de buiten' vindt hier zijn gading. Met een natuurreservaat in de achtertuin, de verschillende neerhofdieren en het prachtige landschap valt er altijd iets te beleven.

 

 

Praktische informatie

www.vlaanderenlekkerland.be

www.sint-laureins.be/toerisme

www.taverne-in-den-draaiput.com

www.godshuis.be

www.demolenkreek.be.