Het aantal schoonheidsproducten dat goochelt met wetenschappelijke termen en dure beloftes nam de laatste jaren gigantisch toe, maar helaas ook het aantal allergieën. Wat men op het lichaam smeert, heeft immers ook invloed op de gezondheid. Meer en meer consumenten verkiezen daarom producten die zo zuiver mogelijk zijn met respect voor mens, dier en milieu.

 

Christine Huybrechts, die al meer dan 30 jaar zaakvoerster is van het gerenommeerde schoonheidsinstituut Artemis in Borstbeek kan erover meespreken.
Christine: “Klanten die al jarenlang dezelfde, weliswaar gekende, cosmeticaproducten zonder problemen gebruikten, kregen plots allerlei huidproblemen. Dat zette me aan het denken. Studie leerde me dat veel van die producten voor het grootste deel uit water bestaan, aangelengd met een chemisch cocktail en een laag percentage actieve stoffen. Vaak bevatten ze bovendien ingrediënten waarvan vermoed wordt dat ze helemaal niet zo onschuldig zijn en waarvan de langetermijneffecten op de gezondheid nog niet of onvoldoende gekend of erkend zijn. Toen ik dat realiseerde, en ook op vraag van mijn klanten, ging ik op zoek naar producten met een maximum aan organische en biologische ingrediënten.

 

Een zoektocht naar de échte natuurcosmetica

 

Christine: “Het probleem is dat heel wat grote merken mee op de groene kar sprongen en prat gaan op hun natuurlijke bestanddelen. Het etiket 'natuurlijk' is echter niet wettelijk beschermd en biedt dus geen garanties. Het kan ook zijn dat een natuurlijk ingrediënt zoals bv aloë vera slechts in minieme concentratie voorkomt, maar wel met veel toeters en bellen op de verpakking wordt aangekondigd. Uiteindelijk kwam ik bij het, in België vrij onbekende, merk Etiney Cosmetics terecht die het strenge BDIH certificaat kreeg.

 

Let op de termen 'biologisch' en 'organisch'

 

Christine: “In tegenstelling tot 'natuurlijk' zijn 'biologisch' en 'organisch' wel beschermde termen. Een biologisch keurmerk geeft dus een zekere garantie, alhoewel de standaarden verschillen per land. Wat ze wel gemeen hebben, is dat een bepaald percentage van de ingrediënten van gecontroleerde biologische teelt is, er geen chemische mest- of bestrijdingsstoffen zijn gebruikt, geen proeven op dieren werden uitgevoerd en bepaalde ingrediënten zoals petroleumderivaten en silicone verboden zijn.”

 

Hoe herken je natuurcosmetica?

 

Christine: “Natuurcosmetica maakt geen gebruik van parabenen, synthetische parfumstoffen , paraffine, vaseline, siliconen, sodiumlauryl sulfaat, triclosan.
Wat er wel in zit zijn: plantaardige vetten en oliën (zoals karitéboter, avocado-, argan-, olijf- en zachte amandelolie), olieachtige of hydroalcoholische extracten, planten, hydrolaten, essentiële oliën, derivaten van suikers en plantaardige grondstoffen, natuurlijk of 'identiek natuurlijke' bewaarmiddelen zoals citroen- en benzoëzuur, natuurlijke stabilisatoren en bevochtigers, natuurlijke kleurstoffen en parfums. “

 

Even wennen

 

Omdat Christine ervaar dat ik sceptisch blijf, nodigt ze me uit in haar schoonheidssalon voor een gezichtsbehandeling. Het eerste wat opvalt, is dat niet alleen de ingrediëntenlijst anders is, maar ook de geur en textuur. Geen parfumgeurtje, maar eerder een ondefinieerbare plantengeur die ik niet als onaangenaam ervaar.
“Dit is de duindoornbes die je ruikt” verklaart Christine “die is rijk aan essentiële vetzuren, vitamine E, anti-oxidanten en proteïnen. Het is een wonderbaarlijke vrucht die vochtregulerende en ontgiftende eigenschappen bezit die het structuurherstel van de verouderde of beschadigde huid stimuleert.”
In vergelijking met de producten die ik normaal gebruik, voel ik bij de reiniging de huid tintelen en warm worden. “Dat is normaal” zegt Christine, “omdat de doorbloeding wordt geactiveerd. Dit is nodig om de aanmaak van de nieuwe cellen te stimuleren.”
Wanneer ik na de behandeling in de spiegel kijk en er uitzie alsof ik een ferme boswandeling in de frisse natuur heb gemaakt, ben ik overtuigd.
Christine: “Mijn motto is 'wat je niet kunt eten, smeer je ook niet op je huid', de producten van Itiney zijn dus niet alleen biologisch en natuurlijk, maar ook 100 % eetbaar.”
Ik geloof het graag, maar vindt ze toch wat te duur om in mijn slaatje of gebakjes te verwerken.

www.etineycosmetics.com
www.artemis-schoonheidsinstituut.be
www.sonarmedia.be